FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-12-18

TölgyCsőLak - Fakecó nem csak fakupeceknek

Az 5 szintes moszkvai épületben orvosolni kellett a természetes megvilágítás hiányát. Az épület egyik oldalán található ablakok le voltak választva az erkélytől, és a másik oldalon sem volt jobb a helyzet: így a középső helyiségek alig kaptak napfényt. Lássuk a tölgyfától a fényt!

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A természetes megvilágítás eme hiányát jelentő helyzet megoldására Peter Kostelov építész merész megoldást alkalmazott.

Kostelov a lakás közepéről a határolófalakat eltávolította, és üveggel helyettesítette. Így lehetővé vált, hogy a lakás mindkét oldala felől beszűrődő fény eljusson középre is, és az a meglehetősen nagy térrész is kellő világítást kaphasson, amelyik eddig árnyékban maradt.

A lakás középső részét is padló-, fal- és mennyezetburkolattal látták el tölgy burkolódeszkából, amely megoldás a lekerekített hajlatok révén csőszerű megjelenést nyújt a lakótér egyik végétől a másikig tartóan. A megoldás segít a fény "megtartásában", és az olyan helyre történő irányátásában, amely korábban szinte egyáltalán nem kapott megvilágítást.

A burkolat többnyire tölgy burkolódeszkából készült, egyesítve a lakóteret az aljzattól a mennyezetig, és mivel világos színű, a szerkezet meglehetős fényt ver vissza. A burkolatot úgy hosszabbították meg, hogy polcokat, asztalt és fülkéket alakíthassanak ki belőlük a nappaliban és a dolgozószobában. A hálószobában ezt a koncepciót tovább folytatták ágyként, polcként és fülkeként abból az anyagból, amit padló, fal és mennyezet burkolásra használtak. Ennek a beépített lakosztálynak a széleit sötétszínű terméskővel zárták le, olyan látszatot keltve, mintha a szobát magából a hosszanti "csőből" vágták volna le.

Hasonló módon a "cső" külső széleit ugyanazzal a sötét színű terméskővel alakították ki, és ez olyan megjelenést kölcsönöz a kialakításnak, mintha a lakótér egyszerűen csak befelé, a beltér felé haladna.

A lakásnak az a része, amit tölgyburkolattal nem vettek körül, az étkező, az öltöző és a fürdő. A közös helyiségek padlóburkolataként, mint a nappali, az étkező és a konyha kerámialapok kerültek alkalmazásra. A dolgozószoba, a nappali szoba és a hálószoba padlóburkolata a lakályos tölgyparketta. A padlóburkolat különbözősége látható elkülönítettséget eredményez a közösen és az egyénileg használt lakóterek között.

Forrás: dornob

Fordítás: Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.