FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-08

Névváltoztatás és országos díj a Nyugat-magyarországi Egyetemen

Október elsejétől Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar (rövidítve: SKK) néven működik tovább a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara. A változtatást a kar ütemes szakmai előrehaladása hívta életre.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Dr. Alpár Tibor, a kar dékánja több éves előkészítő munka eredményeként jellemezte megújulásukat. - Mivel a kar profilja - 50 éves története során - jelentősen kiszélesedett, a "faipari" név már egyáltalán nem fejezi ki képzéseinek sokféleségét. Jelenleg műszaki, művészeti és informatikai területeken zajlik karunkon oktatás, kilencszáz hallgatóval.

 

A "faanyagtudományi" jelző az elsőként induló és máig meghatározó fontosságú, országosan egyedülálló képzés megnevezését szolgálja. A műszaki területet a mérnöki képzések (köztük a mechatronikai, ipari-termék és formatervező és a faipari mérnök) mellett a műszaki menedzser és a gazdasági informatika szakok erősítik mind alap- mind mesterképzési szinten. A művészi vonalon zajló szakmai munka színvonaláról a hallgatók és oktatók nemzetközi és hazai díjai egyaránt tanúskodnak. Formatervezés, építőművészet és tervezőgrafika szakokon szintén folytathatják akár mesterképzésig is tanulmányaikat a hallgatók.

Ahogy azt Prof. Dr. Faragó Sándor, az NymE rektora is kifejtette, a névválasztás éppen a sokszínűség okán volt igazi kihívás. Simonyi Károly a soproniak és az egyetem emlékezetében, mint a diákjai által csodált és számos visszaemlékezésben megörökített fizikustanár szerepel. Maga Simonyi a következőképpen emlékezett vissza pályafutásának e szakaszára: "Életem legeredményesebb és ugyanakkor legboldogabb időszaka az a fél évtized volt, amit Sopronban töltöttem".

Szakmai karrierjének egyik csúcsát itt érte el, hiszen a - jelenleg már a nevével fémjelzett Kar keretében működő - Fizika és Elektrotechnika Intézet jogelődjében megépített részecskegyorsító elismeréseként Kossuth-díjat kapott 1952-ben. Az elismeréssel járó pénzjutalmat igazságosan megosztotta azokkal, akik a kísérlet előkészítésében, vagy végrehajtásában részt vettek.

A csapatmunka, az együttműködés, a kutatási kedv ösztönzése jellemzi a Kar jelenlegi életét is. Az oktatás során a céljuk ugyanis az, hogy az önálló labormunkákkal, közös szakmai programokkal és feladatokkal hallgatóik az elméleti anyagokat alkotó módon, saját felfedezéseik útján mélyítsék még inkább el, fokozva a tudományos érdeklődést is.

Simonyi Károly országosan és nemzetközileg is elismert kiemelkedő műve, "A fizika kultúrtörténete" kiváló példáját adja a természettudomány és kultúra, a műszaki és művészeti világ egységének. A professzor neve így a többféle szakterület együttlétét, a kar által közvetített emberi és szakmai értékeket egyértelműen hitelesíti.

A Nyugat-magyarországi Egyetem rektora és a Faipari Mérnöki Kar dékánja ezért levélben kérte Simonyi professzor özvegyétől a névfelvétel lehetőségét, amelyre 2013. szeptember 8-i keltezéssel megérkezett a család hozzájárulása. Fiai, Tamás és Károly (azaz Charles Simonyi) számára mindig is fontos volt, hogy édesapjuk emlékét szakmai minőségében is ápolják.

Az egyetem vezetősége bízik abban, hogy idővel a "Simonyi Kar" természetes és megszokott megnevezéssé válik mind a soproniak, mind a szakemberek és a köztudat számára itthon és szerte a világon.

 

A névváltoztatás hivatalos bejelentésével szinte egy időben kapott óriási elismerést a Ligneum Látogatóközpont, amelynek megálmodásában, létrehozásában és élettel való megtöltésében szintén óriási szerepet töltött be az SKK.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya, a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, valamint a Magyar Turizmus Zrt. közösen írt ki pályázatot "Az év ökoturisztikai létesítménye 2013" cím elnyerésére két kategóriában. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények a kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg.
Ez a dicsőség, vagyis "Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2013" cím idén a Ligneum Látogatóközponté.

A háromszintes épület hatalmas ablakfelületeivel szinte része az őt körülvevő Botanikus Kertnek. A Ligneum állandó kiállítói tere tematikus helyszíneket tartalmaz interaktív játékokkal és ismeretterjesztő felületekkel. A látogatók így betekintést nyerhetnek az erdőben zajló ökológiai és gazdasági folyamatokba és megismerhetik a fát, mint végtelen lehetőségeket rejtő alapanyagot.

Gyerekek és felnőttek egyaránt interaktív környezetben (pl. érintőképernyős eszközök segítségével), játszva tanulhatnak a fáról és az erdőről. Megismerhetik az erdő lakóit és életterüket, a fa, mint különleges alapanyag tulajdonságait, sokoldalú felhasználási lehetőségeit, megújuló energiaforrásként való alkalmazását. Így láthatnak többek között maketteket különböző faépítészeti stílusokról, vagy különleges, fából készült termékeket és azokat a gépi eszközöket, amelyeket megmunkálásuk során használnak a szakemberek.

Az országos szinten ismert Kutatók Éjszakája és Múzeumok Éjszakája programsorozatok mellett számos önálló rendezvénnyel színesíti a régió, a diákok és a lakosság életét, de kiemelkedően népszerű konferencia helyszínként is.

A díj elnyerése bizonyítja azt, hogy az alapítók induláskor kitűzött céljukat, vagyis a tudomány széles körben történő népszerűsítését, a kutatók, szakemberek és az érdeklődők közötti kapcsolat erősítését úgy tudták elérni, hogy egyúttal családbarát "turisztikai terméket" is fejlesztettek.

 

Forrás: NYME SKK

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.