FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-16

Könnyűszerkezetes épület nyárfa vázszerkezettel

A Sokon Kft. a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Kar Innovációs Központjával együttműködve, fokozott hőszigetelésű - passzívház jellegű - könnyűszerkezetes készház prototípusát hozta létre ÚSZT támogatással, egy kutatás-fejlesztési projekt keretében. Az épület különlegessége, kiemelten jó hőtechnikai tulajdonságai mellett, hogy a borda szerkezet nyár faanyagból készült.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

A fejlesztés tárgyát képező prototípus egyesíti a készházak és a passzívházak előnyeit, úgymint a gyors felépíthetőséget, az energiatudatosságot és a kis költséggel történő üzemeltethetőséget. Ez az épület az előképe a mai piaci igényeket kiszolgáló lakóházaknak.

A bemutatóház építését kutatás előzte meg a Nyugat-magyarországi Egyetemen (NymE), és a prototípus minta épület az eredmények figyelembe vételével készült el.

 

A Sokon Kft. 22 év óta szereplője a hazai építőipar piacnak, azon belül is a faipari ágazatnak. A vállalkozás tevékenységi köre elsősorban a rétegelt-ragasztott faszerkezetek üzemi gyártása, valamint könnyűszerkezetes lakóépületek gyártása és készre szerelése.

 

A Sokon Kft. profilbővítés céljára fejlesztette ki a NymE - Innovációs Központ iránymutatásával a fokozott hőszigetelésű, gyorsépítésű prototípust, hogy a jövőben is versenyképes maradhasson a könnyűszerkezetes lakóházgyártás piacán. A cég az energetikai követelmények fokozatos szigorodásának kíván megfelelni, illetve gazdaságosabb megoldást kínálni az üzemeltetőknek.

 

Az energiaárak növekedésével egyre fontosabb szempont az építtetők szemében, hogy az új lakhelyük kis költséggel üzemeltethető legyen. Mindez fokozott hőszigeteléssel, a nyílászárók gondos megválasztásával, párazárással és hővisszanyerő szellőztető rendszerrel érhető el.

A szellőztető rendszer lényege, hogy optimális légcsereszámot biztosítson, így kordában tartva a filtrációs veszteségeket, páratartalmat, továbbá a rendszer hőcserélő moduljának köszönhetően az elhasznált levegő energia tartalmának jelentős részét visszanyeri a szellőztetés során.

 

A 120 mm-es faváz kőzetgyapot hőszigeteléssel van kitöltve, ezen felül a fal kapott egy 20 cm-es kiegészítő grafitos EPS hőszigetelést. A szerkezet tartalmaz egy gondosan kialakított párazáró fólia réteget is, mely nem engedi, hogy szabályozatlanul "szellőzzön ki" a meleg levegő. Annak érdekében, hogy ez a réteg ne sérüljön a szakági vezetékek miatt, egy 5 cm vastagságú lécváz került elhelyezésre a fal belső felületén, mely OSB és gipszkarton lemezekkel van burkolva. A ház fokozott hőszigetelésű, így az alapban 20 cm és a tetőszerkezetben 40 cm-es hőszigetelés található. A tető dupla szarufasorral készült, hogy elférjen a ferde tetősíkokon a vastag, fújt cellulóz szigetelés.

A prototípus kivitelezését 2013 februárjában kezdtük Agárdon a sík alap kialakításával, nyár folyamán elkészültek a fal és a tetőszerkezetek, október végéig pedig befejeződnek a munkálatok.

Forrás: NYME SKK IK

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.