FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-18

Végigsimítani a göcsön

Az utóbbi évek építészeti sikertörténete a faanyagokkal dolgozó Hello Wood. A kezdetektől fő támogatójuk, az európai piacvezetőnek számító Jaf Holz faipari cég magyarországi részlegének két vezetőjével, Horváth Andrással és Ézsiás Miklóssal beszélgettünk.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Mit jelent a Jaf Holz Ungarn Kft. számára a Hello Wood?

Ézsiás Miklós: Fontos értékeket képviselő sikertörténetet. Ahhoz képest, hogy néhány lelkes építészhallgatóval indult el 2010-ben, mára egy nemzetközi téren is elismert projektté fejlődött, ahova neves hazai és külföldi építészek jönnek dolgozni, alkotni. A Hello Wood a természet, az emberek és a fa anyagának szeretetéről szól.

Horváth András: Számunkra egy lehetőség és segítség, hogy a laikus embereket és a fát, mint alapanyagot, közelebb hozzuk egymáshoz. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatal generáció is megismerje a fának, mint természeti anyagnak a fontosságát. Erre nyújtottak lehetőséget többek között a Szigeten kiállított, alkotók által készített installációk.

 

Milyen anyagokkal támogatta a Jaf Holz Kft. a Hello Wood alkotótábort?

Ézsiás Miklós: Három évvel ezelőtt kizárólag ötször ötös lécekkel dolgoztak, amiből 5 kilométert használtak fel. Ez így volt egészen az idei évig, amikor már más anyagokat is használtak. Nekünk és az építészeknek is megfelelő volt így, hiszen más, érdekes, innovatív termékekkel is meg tudtak ismerkedni.

Horváth András: A tábor előtt meglátogattak bennünket a szervezők, és egy piknik keretei között beszélgettünk az elképzeléseikről, álmaikról. Így kerestük meg az anyagokat: gyalult léceket, kompaktlemezeket, rétegelt ragasztott falapokat.


Ézsiás Miklós

Az építészpikniknek lesz folytatása, vagy csupán egyszeri alkalom volt?

Horváth András: Mindenképpen szeretnénk, hogy folytatódjon. A céljaink közösek - az építészetet a fa irányába terelni, rávilágítani, hogy a fa mennyivel előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik egyes építőipari területeken, mint más anyagok. Például a vasbeton, a tégla, vagy az acél. A rajzasztal mellől érkező építészhallgatók megtapasztalják, hogy milyen a fával dolgozni. Milyen végigsimítani, milyen az illata. Az általunk szervezett építészpikniknek nem véletlenül adtuk azt a címet, hogy "Egy fatelep illata". Egy számítógép mellett ezt nem lehet érezni.

Ézsiás Miklós: Fontos számunkra a folytatás. Kapcsolatainkat szeretnénk tovább erősíteni, bővíteni, és minél több építésszel megismertetni egy fatelep illatát. A kapcsolatok bővítésénél gondolok például Zoboki Gáborra, aki idén csoportvezető volt a Hello Woodon.

 

Magyarország nem faipari nagyhatalom. Elképzelhető, hogy idővel azzá váljon?

Horváth András: Magyarország valaha faipari nagyhatalom volt, ezt a státuszt azonban sajnos elveszítettük. Szerencsére az erdőgazdálkodók munkájának köszönhetően az ország erdősültsége folyamatosan nő. Azon dolgozunk, hogy tradícióvá váljon nálunk is a faanyag felhasználása, hasonlóan a szomszédos országokhoz.

Ézsiás Miklós: Mi ezen dolgozunk, az elsők között szeretnénk lenni. Apró lépésekkel haladunk, de vannak már eredmények. Vegyük például a játszótereket. Húsz évvel ezelőtt még minden vasból volt, ma pedig már szinte minden játék fából készül. Ez kis dolognak tűnik, mégis jól jelzi, hogy szemléletváltás történt.


Horváth András

Mik a jelenlegi trendek a faépítészetben?

Horváth András: Néhány évvel ezelőtt inkább a letisztult, homogén felületek voltak népszerűek, a fa hibái, mint a csomók, a göcsök nem volt elfogadottak, ezeket elsősorban fűtőanyagként használták fel. Manapság éppen ezek a tulajdonságok hódítanak, a rusztikusság egyre elfogadottabb, kedveltebb és keresettebb.

Ézsiás Miklós: Egy fabútorban szerintem éppen a fa sajátosságai a legszebbek: a göcs, a csomó. Szerencsére a mi generációnk már egyre közelebb kerül a természethez. A passzív házak mellett már az aktív házak is megjelentek, amelyeknek nagy része fából készül. Az emberiség történelme során, mindig is természetes anyagokból építette lakókörnyezetét. Meleg, megnyugtató közérzetet az építőanyagok közül csak a fa tud adni. Beépített állapotában is élő anyag marad. Fontos tulajdonsága, hogy lélegzik, párát vesz fel a hőmérséklet páratartalmától függően. Rostszerkezete miatt kiváló hőszigetelő. Megfelelő karbantartás mellett több évszázadig megőrzi állagát. A Kárpát-medence erdős, hegyes részein is rengeteg a fából készült épület.

Horváth András: A fa építészeti jellegű felhasználásában vagyunk lemaradva. Nyugaton például a csarnok-szerkezetek tartógerendái gyakran készülnek fából. Magyarországon viszont még mindig attól félünk, hogy ahol fa van, ott a tűz is hamarabb terjed. A faanyag sajátosságainak és mechanikai tulajdonságainak megismertetése azonban nem csak a mi feladatunk, hanem az olyan fiatal építészeké, akik például a Hello Woodban dolgoznak.

Ézsiás Miklós: Mondjuk Szőke Gábor Miklósé, akinek fából készült szobrai egyre népszerűbbek. Egy falova nálunk is megtalálható.

 

Elég fiatalok vagytok mindketten, hogy bírjátok a felelősséget?

Horváth András: Miklós tizenhárom, én tizenegy éve vagyok a cégnél. Az egyre növekvő felelősség és folyamatos kihívások mindkettőnk számára rendkívül motiválóak.

Ézsiás Miklós: A nyugati kultúrkörben azt tartják többre, aki életében legalább négy-öt munkahelyen dolgozott. A Távol-Keleten pedig azt, aki egész életében hűséges maradt egy helyhez. Mi ezt az irányvonalat képviseljük.

 

Forrás: ÉpítészFórum

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.