FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-21

Vitéz Bertalan Árpád kilátó átadása - VERGA

A HM VERGA VESZPRÉMI Erdőgazdaság Zrt. 2013. október 17-én A jövő a kezünkben van című közjóléti fejlesztéseinek keretében átadta a Vitéz Bertalan Árpádról elnevezett, erdei fenyőből épült, 1956 cm magas kilátót.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Az országunkban túrázni vágyó turisták számára az egyik legkedveltebb célpont a dunántúli Magas -Bakony. Ez a látnivalókban gazdag terület a Veszprém megyében fekvő Bakony-hegység északi részén terül el. Itt találhatók a hegység több száz méter magas csúcsai, köztük az egyik legmagasabb, a Papod hegy csúcsa is, amelynek magassága 646 m.

 

Az előkelő magasságú Papod-hegy csúcsán a HM VERGA Zrt. által saját erőből létrehozott impozáns Vitéz Bertalan Árpád kilátó régi hiányt pótol. Az 1956 cm magas impozáns, borovi fenyőből készült építményhez panorámaterasz is társul. Magasságának köszönhetően minden irányba csodálatos panoráma tárul elénk. Északi irányba látható Zirc városa, a Kőris-hegy, a Som-hegy és a Pannonhalmi Apátság. Északkeletre látható tiszta időben Környe és a Tési-fennsík szélkerekei. Keleti irányba Várpalota és a lőtér található. Déli irányba tekintve megpillanthatjuk Veszprémet és a balatoni panorámát egészen a déli partig. Nyugati irányba előtűnik a Kab-hegy, valamint északnyugatra a Somló is. A Papod hegy csúcsa a kilátóval Veszprém városából jól látszik.

A beruházás nettó összértéke 32 millió Ft.

 

A Vitéz Bertalan Árpád kilátót Dr. Kovács Zoltán, Veszprém Megye kormánymegbízottja, Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes, Olmosi Marianna, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. főmunkatársa, valamint Tengerdi Győző, a HM VERGA Zrt. vezérigazgatója adta át. A rendezvényen részt vettek a régió közéleti szereplői, turisztikai szakemberei és a média képviselői.

A kilátó névadója Vitéz Bertalan Árpád (1898-1941) magyar katona, az első világháború hőse, a Vitézi rend tagja. Ő volt a magyar ejtőernyős vadász fegyvernem megszervezője. A Veszprém-Jutaspuszta repülőtérről 1941. április 12-én a Délvidékre indult bevetésre egy öt gépből álló ejtőernyős zászlóalj élén. A vezérgép közvetlenül a felszállás után megbillent, lezuhant és kigyulladt. A katasztrófában a repülő gép 4 fős személyzete, Vitéz Bertalan Árpád harccsoport-parancsnok és 17 ejtőernyőse halt hősi halált. Vitéz Bertalan Árpádot később posztumusz alezredessé léptették elő.

 

A kilátóhoz számtalan turistaút vezet. Ezeket akár csoportosan, akár egyénileg is meg lehet közelíteni. A kirándulás garantáltan meseszép élményekkel gazdagítja az odalátogatót.

 

Forrás: VERGA Zrt.

FATÁJ (olvasói) kiegészítés:

Hoebeek-Kellner Melinda írta: Tájékoztatásukat kiegészíteném azzal, hogy a tornyot Székesfehérváron a Lignum Európa Kft. rétegelt-ragasztott fa tartó gyártó üzeme gyártotta és szerelte. Hazánk egyetlen CE minősített tartószerkezetet gyártó faipari vállalata! A munka gyönyörű eredményét érdemes mindenkinek megnéznie ezeken a szépőszi napokon (addig amíg a huligánok meg nem rongálják, sajnos ezt a többi HM Vergának gyártott tornyunkon is tapasztaljuk pl. Veszprém Gulya dombi kilátók)!

 

 


DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.