FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-25

Tisztelgés a Szacsvay akác előtt

A Szacsvay akác - Elődeink öröksége, a Gúthi erdő büszkesége elnevezéssel rendezett szakmai bemutatót a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

A program résztvevőit Szalacsi Árpád, a társaság vezérigazgatója köszöntötte. Ez az 1,7 hektáros, 71 éves erdőrészlet az akác szentélye. Látható, hogy ez az Amerikából származó fafaj nálunk új otthonra talált. Járt itt olyan észak-amerikai kutatócsoport, amelynek tagjai nem akarták elhinni, hogy ez a faj az ő akácuk. Őshazájában ugyanis meg sem közelíti azokat a méreteket, amelyeket itt elért. Ez a Szacsvay akác állomány több mint hetven éves. Látni olyan fát, ami 37 méter magas, és találni olyan törzset, ami 73 centi vastag - fogalmazott Szalacsi Árpád. A vezérigazgató szerint idehaza számtalan támadás éri az akácot, holott hasznossága vitathatatlan, mind az ipar, mind a mezőgazdaság számára kitűnő nyersanyag, a tűzifájáról nem is beszélve.

 

Mindenki előtt ismert, hogy a társadalom a közjóléti és turisztikai területen egyre több igényt támaszt az erdővel szemben. Természetesen egy állami erdészeti társaságnak ezt figyelembe kell venni, és erre pénzt, fedezetet kell teremteni. Ezt csak olyan fafajból tudjuk biztosítani, amely gyorsan nő, eladható, és amely munkát ad az itteni emberek számára. Úgy gondolom, hogy Magyarország erdőgazdálkodását európai rangra igazából az akácgazdálkodás emelheti. Bízom abban, hogy ezt előbb-utóbb az akác ellenzői is belátják és elfogadják. Ráadásul itt Gúthon meg kell említeni a dámot is, ami - hasonlóan az akáchoz - nem számít őshonosnak nálunk, mégis világszerte jó hírét viszi hazánknak és a NYÍRERDŐ-nek egyaránt - hívta fel a figyelmet Szalacsi Árpád.

Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára egyebek mellett a közfoglalkoztatás fontosságáráról beszélt. Az erdő, amellett, hogy csodálatos helyszín, munkalehetőséget is jelent az emberek számára - ez igaz a magánszférára és a közfoglalkoztatásra egyaránt. Itt mindig van tennivaló - jelentette ki Czomba Sándor.

 

Az akác több olyan környezeti probléma megoldásában segített, amely a fafaj nélkül nem sikerült volna, ilyen például a futóhomok megkötése - mondta Csiha Imre, az Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi állomásának vezetője, aki kutatói szempontból mutatta be az akácot. A fafaj tulajdonságait ismertetve emlékeztetett arra, hogy jelenleg hét államilag elismert akácfajtát és nyolc fajtajelöltet tartanak számon.

Ez az erdő valószínűleg a világ legszebb akácosa, szükség van az ilyen "templomokra", hogy új híveket szerezzünk az akácnak. Az emberek egyik része nem ismeri ezt a fafajt, a másik része viszont ismeri és szereti. Az erdő örök, de a fa nem - fogalmazott Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója arra utalva, hogy megkezdődött a 71 éves erdőállomány letermelése. A vágásfordulót itt egyébként korábban ötven évre tervezték.

A programon jelen volt dr. Papp László, Debrecen alpolgármestere, valamint a NYÍRERDŐ Zrt. felügyelőbizottságának képviseletében Rádly Éva Mária, elnök és Virágh Krisztián is.

 

Köszönet azoknak, akik az akác honfoglalásáért bármit is tettek!

 

 

Forrás: NYÍRERDŐ Zrt.


DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.