FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-28

Beruházásokkal válaszol a SEFAG a kihívásokra

Megkapta a műszaki használatba vételi engedélyt a SEFAG Zrt. Csurgói Faipari Gyáregységében létesített új, fedett tárolószín. Létesítését a vállalat 30 millió Ft-os költségvetéssel, saját forrásból oldotta meg. Ezzel 1 milliárd Ft-os beruházási szintet is meghaladták a Gyár fejlesztései az utóbbi tíz évben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Az ünnepélyes átadó keretében Barkóczi István vezérigazgató elmondta, hogy a SEFAG Zrt. mindig elkötelezett volt amellett, hogy a faanyagot hozzáadott értékkel vigye piacra. Ezért folyamatos fejlesztéseket valósított meg a csurgói gyárban. A fejlesztési folyamatok egyik eleme a most átadásra kerülő csarnok. Komoly tervekkel rendelkezünk a csurgói üzem jövője vonatkozásában is. A gazdasági válság hatására beszűkült piac okozta kihívásra termékváltással felelt a Cég. Az elmúlt évben egy horizontális fűrész lett telepítve a legkorszerűbb termékek előállítására – pályázati forrásból. Hossz, illetve szélességi optimalizáló, transzportőrök megújítása, targoncák beszerzése történt meg. A jövő évben tervezzük egy rönk-kérgező eszköz beszerzését és a telepi anyagmozgatást könnyítő tehergépjármű vásárlását megvalósítani. Az üzem jelenlegi és reménylett jövőbeli kötelezettségvállalásai engedik feltételezni, hogy olyan bevételi forrás áll a rendelkezésünkre, mely további fejlesztéseket alapozhat meg. Az üzem Csurgó város számára is fontos, hiszen a legnagyobb foglalkoztató és adófizető. A stabil működésnek köszönhetően bizakodva tekintünk a jövőbe, hiszen a fejlesztésekkel a foglalkoztatás jelenlegi szintjét meg tudjuk tartani, lehetőségeinkhez képest esetleg bővíteni.

Szászfalvi László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő beszédében kihangsúlyozta, hogy az egykor lényegesen magasabb foglalkoztatási mutatókkal bíró gyárnak a jelenben is kimagasló a fejlődési potenciálja. Célként fogalmazta meg a foglalkoztatási létszám bővítését. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyárban mindig történt valamilyen fejlesztés annak ellenére, hogy a válság valóban óriási kihívásokat jelentett. Fontos megjegyezni, hogy a csurgói gyár stabil foglalkoztató a térségben. Megköszönte a SEFAG vezetésének, hogy a legnehezebb időkben is összefogva az önkormányzattal megtettek mindent annak érdekében, hogy meg tudjuk őrizni ennek az üzemnek a múltját, tradícióit, értékeit, lehetőségeit és meg tudjuk őrizni a munkahelyeket is.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóság ügyvezető igazgatója, Dr. Jung László kiemelte, hogy a bank, mint tulajdonosi joggyakorló alapvető feladatának tekinti, hogy mind a 22 erdőgazdaságában olyan fejlesztéseket hajtson végre, melyek stabilizálják ezeket a társaságokat. Megjegyezte, hogy az erdőgazdálkodás rendszerében a végpont, a korona a fafeldolgozás. Az erdész munkája akkor teljesedik be mikor a faanyag végső felhasználásra kerül, mint bútor, vagy pl. építőanyag. Akkor, amikor mindez egy kézben van és annyira koncepciózusan épül fel egy rendszer, mint a SEFAG-nál, ezek példaértékű és iránymutató alapszemléletek. Gratulált ahhoz, hogy az üzem minden egyes szegletében innovatív technológiai megoldással találkozhat az idelátogató, a végtermék tekintetében pedig láthatóan átgondolt fejlesztésekről van szó.

A Csurgói Faipari Gyárról röviden:

Szeptember 1-én múlt egy éve, hogy az addig önálló jogi személyként működő Csurgói Faipari Kft. általános jogutódlással visszaolvadt a SEFAG Zrt-be.

Az üzem az elmúlt időszakban évente 20-25.000 m3 – döntően a SEFAG által kezelt somogyi erdőkből származó – alapanyagot dolgozott fel félkész, ill. késztermékké. Az integrációnak köszönhetően az alapanyag ellátás jobb logisztikával és kedvező áron történik a jelenben.

Mint ismeret a gazdasági válság a Gyár fő piacait jelentő mediterrán országokat érintette legsúlyosabban. A negatív tendenciák - sajnos ebben a térségben - napjainkban sem javulnak. Az elmúlt évtized fejlesztései a félkész (fedőréteg lamella) és késztermékek (felületkezelt kétrétegű parketta) gyártástechnológiájának kiépítését, ill. az ehhez kapcsolódó szárítókapacitás bővítését, a fűtési rendszer korszerűsítését szolgálták.

Ennek keretében 2012-ben hossz- és szélességi optimalizáló sort telepítettünk a fűrészipari továbbfeldolgozó csarnokunkba, valamint vásároltunk egy vízszintes szalagfűrészt fűrészelt fedőréteg lamella termeléshez. Fűrészüzemi anyagmozgatásunk korszerűsítésére két elektromos homlokvillás targoncát szereztünk be. Jelen évben pedig növeltük félkész termékeink minőség megóvó tárolási lehetőségét egy 770 m2-es fedett tárolószín felépítésével. A tárolószín mintegy 30 millió Ft-os költségvetéssel, saját forrásból valósult meg.

Természetesen igyekszünk kihasználni meglévő fedőréteg lamella gyártó kapacitásunkat is, ennek érdekében a meghatározó európai parkettagyártók, ill. más "lamella" alkatrész felhasználók esetében beszállítói pozíciónk erősítése a cél. Ezen a területen is építhetünk a biztos alapanyagbázisra, valamint a meglévő technológiai bázisra és gyártási tapasztalatra.

Reményeink szerint a kiváló minőségű somogyi tölgy alapanyag feldolgozása több hozzáadott értéket biztosít az anyavállalatnak és biztos munkahelyeket az itt dolgozóknak.

Forrás: SEFAG Zrt.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.