FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-11-08

Folyamatos erdőborítás - Silva naturalis

A Silva naturalis projekt keretében a folyamatos erdőborítás és az azt megvalósító természetközeli erdőgazdálkodási módszerek területén összetett, multidiszciplináris megközelítésén alapuló alap- és célzott alapkutatások vannak folyamatban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Dr. Puskás Lajos és a projektvezető, Prof. Dr. Bartha Dénes

A több kutatóműhely együttműködésében megvalósuló munka eddigi eredményeit mutatta be a november 5-i konferencia. A közel 390 millió Forint költségvetésűprojekt az Európai Uniótámogatásával valósul meg.

 

Silva naturalis - A folyamatos erdőborítás megvalósításának ökológiai, konzervációbiológiai, közjóléti és természetvédelmi szempontú vizsgálata

 

A projekt keretében a folyamatos erdőborítás és az azt megvalósító természetközeli erdőgazdálkodási módszerek területén komplex, multidiszciplináris megközelítésén alapuló alap- és célzott alapkutatásokat végeznek közösen több kutatóműhely munkatársai. A kutatási projekt nemzetgazdasági szinten jelentős társadalmi, gazdasági és természetvédelmi folyamatokra gyakorol hatást. Az erdőgazdálkodás ma már egy sokrétű erdőkezelési tevékenységet jelent. Egyre nagyobb körben nevesítésre kerülnek és tudatosulnak az erdők környezet- és természetvédelmi, valamint közjóléti szerepének érvényesítése érdekében tervezett és végzett erdőkezelési feladatok.

Az átalakító és a szálaló üzemmód jellemezte erdőterületek jelentősen növekedtek az elmúlt években, részben a társadalmi-környezeti elvárásoknak, részben a törvényi kötelezettségeknek köszönhetően. A hagyományos erdőgazdálkodással szemben az átalakító és szálaló üzemmód esetében kevés információval rendelkezünk az utóbbiak faterméstani, erdőművelési viszonyairól a megfelelő lékméret - mint kezelési alapegység - kialakítását befolyásoló biotikus és abiotikus tényezőkről. A 15 részprojekt keretében hazai, részben nemzetközi viszonylatban is hiánypótló, specifikus alapkutatásokat végzünk, neves külföldi kutatók bevonásával. A projekt megvalósítása során a kutatói, Tanszéki/Intézeti, Kari, illetve Egyetemi szinten is folyamatosan erősödnek a nemzetközi kutatási együttműködések. A célként megfogalmazott, nemzetközi szinten is ismert és elismert, a folyamatos erdőborítás témakörét vizsgáló kutatóműhely létrehozása érdekében több külföldi intézménnyel is egyre szorosabb együttműködés alakult ki.

A projekt lehetőséget teremt a nemzetközi K+F tapasztalatok megismerésére, kutatóink ismereteinek bővítésére tudománymenedzsment és kutatási projektmenedzsment területeken. A projekt 24 hónap időtartamban, két konzorciumi partner (NymE EMK, ERTI) által valósul meg 2012. október 1-i kezdéssel.

 

A résztvevő intézetek a következők: Erdészeti Tudományos Intézet, Pécsi Tudományegyetem Növénytani és Geobotanikai Tanszék, Nyugat-magyarországi Egyetem Növénytani és Természetvédelmi Intézet, Környezet- és Földtudományi Intézet, Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet, Erdővagyon-gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézet, Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézet, Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet.

 

További info a pályázatról.

Fotó: Hajdu Márk - Erdő-Mező Online, Forrás: NYME

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.