FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-11-18

Az osztrák bútoripar származási bizonyítványt követel

Már októberben javaslatot fogadott el az Európai Parlament bizottsága a belföldi piac szabályozására, hogy árucikkre kötelező MADE IN címkézést alkalmazzanak. Ez az első fontos lépés az Európa-szerte egymással összevethető biztonsági szabvány megteremtésére fogyasztási cikkekhez.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Dr. Georg Emprechtinger, az Osztrák Bútoripari Szövetség elnöke üdvözli eme döntést:

"Miközben a termékek visszakövethetősége biztonsági hiányosság esetén érvényesül, a származási bizonyítvány növeli a felhasználók részéről az átláthatóságot már a döntési elhatározás előtt. Az Osztrák Bútoripari Szövetség ebben az új szabályozásban lehetőséget lát arra, hogy a Made in jelöléssel az Európai Unió belső piacát közös nevezőre lehet hozni, ami ezt a címkét joggal viselő közepes vállalkozások előnyére szolgál."

 

Az osztrák bútorgyártók termelése magas fokú környezetvédelmi és társadalmi szabványok alkalmazásán alapul, ami a hagyományos múltú kézműiparban gyökerezik, és széles vertikumú gyártással jellemezhető.

"Az osztrák bútorra a minőség, a tartósság és a változatos ipari formatervezés jellemző"- mondja Emprechtinger úr.

"A fogyasztók készek arra, hogy eme jellemzők ellenértékét megfizessék. A kereskedelem kínálatának sokszínűsége tekintetében az egyértelmű és világos származás megadása fontos tájékoztatási segítséget jelent: Az osztrák bútoripar termelése törvényes keretek között történik, amely emberre és a környezetre nézve elfogadható. Ám mi történhet akkor, ha az árversenyben a gyártási költséget a globális külső tényezők határozzák meg? A bútoriparra nézve ez nagy megrázkódtatással járó és erkölcsileg nem viselhető terhet jelent. Az Európai Unió belső piaca így egyszerűen nem működik. A felelősen cselekvő vállalkozásoknak esélyt kell biztosítani a piaci versenyben."

A tervezett új szabályozás valóra váltásával a származási adatok alkalmazása végre egységes és törvényes alapot jelent a gyártónak, az importőrnek és a kereskedelemnek. Az Osztrák Bútoripari Szövetség üdvözli a világos szabályozást:

"A tartósan a belföldi telephelybe beruházó vállalkozások, az újonnan felnövekvő vállalkozói nemzedék ezáltal szakági kilátást kap, és a gyártóiparági vertikum nagyrészt a saját országban marad, ami jó érvnek számít - folytatja Emprechtinger úr -, ám ez az igény mégsem találhat megfelelően meghallgatásra, ha a kereskedelem csupán az ár körül forog. Ezért a piacon minden bútornak egyértelműen azonosíthatónak kell lennie a fogyasztók számára, és visszakövethetőnek is, a piac, a gyártó és a származási ország azonosítása végett."

Ez nagy lépésnek számít a nagyobb fogyasztóvédelem és a jövőbeni kilátással rendelkező európai belföldi piac számára.

 

Az Osztrák Bútoripari Szövetség a faipari szakági szervezet szakmai csoportja, és ezáltal az Osztrák Gazdasági Kamara Tagszervezete. 47 üzem tartozik hozzá kereken 6700 dolgozóval. Eme vállalatok túlnyomó részben közepes vállalkozások, amelyek magánkézben vannak. Az osztrák bútorgyártók termékeire a jó minőség, a szakmai hagyomány, a legkorszerűbb méretpontos megmunkálási technika, a környezeti felelősség és az ipari formatervezés jellemző, amely a társadalom művészeti áramlatai révén nyilvánul meg.


Forrás: Österreichischen Möbelindustrie

 

Fordítás: Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.