FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-11-28

Az időjárás, a lopás nehezítheti a fakitermelő dolgát

Az Erdő-Mező Portréban a fakitermeléssel foglalkozó Peti és Társa Kkt-t mutatjuk be. Apja és fia a Zalaerdő Zrt-vel szerződött le, az állami erdőgazdaság területén dolgoznak egy LKT-val, egy Gremo forwarderrel, STIHL motorfűrészekkel és egy MTZ traktorral.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


"Én 1978-ben születtem, édesapám 1955-ben" - kezdte a bemutatkozást ifjabbik Peti László. A család cége, a Peti és Társa Kkt. Lenti környékén végez fakitermelést. "A Zalaerdő Zrt.-nek dolgozunk, velük vagyunk leszerződve. Közben persze vannak egyéb maszek munkák is, saját területünk azonban nincs" - tudtuk meg a fiatalembertől.

Peti Lászlótól az Erdő-Mező Online megtudta; a vállalatnak van egy LKT vonszolója, egy MTZ traktora csörlővel és rönkcsipesszel valamint több STIHL motorfűrésze - köztük MS660-as és Ms 461-as típusúak. "Döntéshez és nagyobb fák darabolásához értelemszerűen a nagyobb fűrészeket használjuk.  A felsoroltakon kívül dolgozunk még egy Gremo 1050F forwarderrel, amit a Zalaerdő Zrt. vásárolt. Ezt a gépet mi béreljük, mi használjuk, és mi tartjuk karban" - mesélte ifjabb Peti László. Mint mondta, a gép 2010 márciusi évjáratú, és mintegy 80 millió forintba került, ennyi pénzt pedig ők nem tudtak volna előteremteni. A bérlés tehát - bár a fenntartás sem olcsó - kedvező megoldást jelent.

"A gépeinkkel tökéletesen meg vagyunk elégedve, hiszen mindegyik profi minőségű. 2010 előtt egyébként volt még két LKT-nk és egy Timberjack 240C típusú vonszolónk is - utóbbi 10 évig. Ezt a gépet is béreltük, mert szintén nem volt olcsó. 2000-ben nagyjából 30 millió forintba került. A fenntartása is igen költséges egy-egy ilyen erdészeti gépnek, hiszen egyetlen gumi 550 ezer forint volt rá" - mesélt a fakitermelő vállalkozó a felmerülő költségekről is.

Ami a jövőbeli fejlesztéseket illeti, a vállalkozásnak új motorfűrészetek kell majd vásárolnia - kényszerből. A gépek nem tönkre mentek, hanem szeptemberben az egyik alkalmazottuk udvarában feltörték a Transporterüket, ahonnan elloptak  öt STIHL Ms 660-as motorfűrészt. Jelenleg ezeket kell pótolni, ám nem könnyű a feladat, hiszen egyenként 300-330 ezer forint az új fűrészek darabja. Az esetről egyébként a lopást követően az Erdő-Mező Online is beszámolt, és segítséget is kértünk a családnak, de az ellopott gépek sajnos nem kerültek elő.

A Peti és Társa Kkt. általában 6-10 emberrel dolgozik, ráadásul gyakran van olyan, hogy egyszerre több helyszínen is végeznek fakitermelést. "A kitermelt fát a Zalaerdő Zrt. értékesíti, mi csak magát a kitermelést végezzük, majd olyan helyre szállítjuk a rönköket, ahonnan a kamionok már el tudják szállítani azokat" - magyarázta ifjabb Peti László, akit beszélgetésünk során arról is kérdeztük, hogy a nem éppen csekély karbantartási költségek mellett mit tart a legnehezebbnek a szakmát illetően. "Sajnos, ez a munka nagyon függ az időjárás szeszélyeitől. Volt például olyan, hogy egy hónap alatt mindössze 4 napot tudtunk dolgozni. Az enyhe, csapadékos telek megnehezítik a dolgunkat. Az lenne az ideális, ha száraz hidegek lennének, mondjuk nagyjából -10 fok" - magyarázta az Erdő-Mező Online portálnak ifjabb Peti László.

 

Forrás: Erdő-Mező Online

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.