FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-11-29

A HomagTreff-en jártunk

Idén is részt vettünk a Homag-csoport évente megrendezett nagy házivásárán, amely rendszerint két helyszínen várja az érdeklődőket (a Homag és a Holzma gyárában). A bemutatott gépeket ezúttal is üzem közben tekinthettük meg, az egyik élzáró mellől elhoztunk egy éppen akkor készült próbadarabot.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Valaki itthon azt mondta rá, "ma az országban nincs olyan gép, ami ezt a minőséget tudná produkálni". Ez azért talán túlzás, de Németországban valóban más a színvonal, mások az elvárások a minőséget illetően. Hát igen, egy másik hazai vélemény szerint, ő szívesen beruházna egy ilyen berendezésre, csak a vevője esne hanyatt, amikor meghallaná, hogy az ABS-élzárás 90 Ft-tal többe kerül méterenként. A jövőt azonban mégsem tudjuk elkerülni. Még találkozunk elővágó nyomos élzárással vagy az ABS alatt kipattogzott élekkel, de az igényesebb vevők már a fuga eltérő színe miatt is reklamálnak.

 

Az biztos, hogy a HomagTreffen olyan technológiákat is bemutattak, amelyeknek hazánkban nincs relevanciájuk (pl. a világméretű bútorgyártóknak készült, még le nem szállított gépsorok). Létezik azonban olyan szegmens, ami a kisebb üzemek rugalmasságát és minőségi törekvéseit hivatott szolgálni.

Nagy kicsiben

Premierjét ünnepelte a HolzmaTreff-en a Brandt KDF 440 edition élzáró, amely egyik példája annak, hogyan lehet megteremteni a lehetőséget a kisebb üzemek számára a magasfokú automatizáltság és a magas minőség elérésére. A KDF 440 edition berendezés minden egységében automatizált, és olyan aggregátokkal is felszerelték, mint például a többfokozatú maró vagy citling, amelyekkel egyszerűen válthat a felhasználó kétféle rádiusz, illetve szintbemarás között. A berendezés kapacitását is úgy optimalizálták, hogy szinte minden felmerülő igényt kielégítsenek, 8-60 mm anyagvastagságig, és 0,4-8 mm élanyagvastagságig alkalmazható, 8-14 m/min között változtatható előtolással. A gép alapfelszereltsége tartalmazza a fúgoló és polírozó aggregátot.

 

Henger és csiszolópapucs egy aggregátban

A Bütfering SWT 315x kontaktcsiszolója az úgynevezett X-aggregáttal ugyanazt tudja, mint a hosszabb, több aggregáttal kombinált berendezések. Az innováció lényege a lamellaszalagban rejlik, amely egyszerűen fel-, illetve leszerelhető. A lamellaszalag nélkül az aggregátot kissé előre döntve kalibráló csiszolás végezhető az első hengerrel. A lamellaszalagot alkalmazva, a két henger között elhelyezett szegmentált papuccsal végezhető, a csiszolás. Ezáltal a géppel számos művelet elvégezhető, a durva kalibrálástól a furnérozott vagy lakkozott felületek csiszolásáig. A fejlesztésnek kiemelt jelentősége van a csiszolatnyomoktól mentes felületek kialakításában.

Újragondolt előtoló lánc

Az élzárás minőségében meghatározó szerep jut az előtolás egyenletességének és pontosságának. Ezért a HOMAG egy új előtoló láncot fejlesztett, amelynek szegmenseiben az előtolási sebességnek megfelelő távolságokban támasztócsapok emelkednek ki, így pontosan vezetik előre a munkadarabot.

 

Új rakásolási elv

Ez egy olyan szoftveres megoldás, amely úgy nyomtatja az etikettcímkéket, hogy az anyag fontos paraméterei mellett megadja és ábrázolja a munkadarab lerakási helyét és irányát a raklapon. Az ötlet azon a sokak számára ismert problémán segít, hogy a raklapra összevissza dobált alkatrészek könnyen leborulnak a szállítás során. Ez nem mindig az elszedő hibája, hiszen a gépek kapacitása miatt nem sok idő van gondolkodni azon, milyen irányban lenne optimális fordítani egy adott alkatrészt. Az etikettek elhelyezésére a HOLZMA a nyomógerendára szerelt automatikus nyomtatót is kínál.

 

Mi történik a vágás után?

A HOLZMA folyamatosan foglalkozik ezzel a témával is. A Schnitt Profi(t) optimalizáló szoftver, a CADmatic gépvezérlés és a Bargstett raktárszoftver más-más módon támogatja a maradékkezelést az egyszerű rendező polcos megoldástól az automatikus maradékmenedzsmenten át a teljesen automatikus raktárba, ill. fűrészgépre történő helyezésig. Teljesen új viszont a robotos rakodás. A LIGMATECH és a HOLZMA közösen mutatott be egy olyan megoldást, mely mind a maradékok félautomata beraktározását és kezelését, mind a kész alkatrészek rakásolását és továbbszállítását biztosítja. Ezzel a megoldással a HOLZMA elsősorban a nagyobb asztalos- és belsőépítész-üzemeket célozza meg, melyek már rendelkeznek raktár-fűrész kombinációval, és kis élőmunka-ráfordítással akarnak dolgozni.

Anyagmozgatási idők nélkül

A HolzmaTreff-en élőben is bemutatták a korábbi hírekben már említett új táblafelosztó fűrészt, amely fúrni és marni is tud. A HPP 300 profiLine táblafelosztót szerelték fel az új opcióval. A vágási elv a hagyományos, annyi különbséggel, hogy minden alkatrész leszabása után beiktatásra kerül a fúrási-marási művelet. A hosszirányú mozgást a táblafelosztó továbbító egysége, míg a keresztirányú mozgást a maró-fúró aggregát végzi. A furatok az alkatrészek alsó lapján, valamint az élekben helyezhetők el. Eddig főként a nagy mennyiségű építőipari tábla feldolgozását végző cégek érdeklődnek az új technológia iránt. Így például a homlokzatok, válaszfalak, zsaluzatok gyártásában van nagy létjogosultsága, ahol nagyok a táblaméretek, és az anyagmozgatás egyik megmunkálógéptől a másikig körülményes. A multiTec a nyers táblából egy ütemben készterméket készít.

 

Mózes Lajos - faipar.hu

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.