FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-12-06

A lakosság 8,8%-a ismeri a felelős erdőgazdálkodás jelét

A Tetra Pak megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet által elvégzett friss kutatásból kiderült, hogy 10-ből mindössze alig 1 magyar vásárló (8,8%) ismeri az FSC embléma pontos jelentését, vagyis azt, hogy az ezzel a jelzéssel ellátott termékek fa alapanyaga felelős erdőgazdaságból és egyéb ellenőrzött forrásból származik.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Fogyasztóként minden nap számtalan vásárlási döntést hozunk, Magyarországon italos kartondobozba töltött termékekből például közel 2 millió darabot viszünk haza naponta. Mivel a tejes és gyümölcsleves dobozok előállításához jelentős mennyiségű papír szükséges, döntéseinknek komoly környezeti hatása van, mégis kevesen tudjuk, hogy FSC jelzésű termékek választásával sokat tehetünk az erdők megóvásáért. A Tetra Pak megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet által elvégzett friss kutatásból kiderült, hogy 10-ből mindössze alig 1 magyar vásárló (8,8%) ismeri az FSC embléma pontos jelentését, vagyis azt, hogy az ezzel a jelzéssel ellátott termékek fa alapanyaga felelős erdőgazdaságból és egyéb ellenőrzött forrásból származik. Az ilyen emblémát viselő, folyékony élelmiszerek csomagolására használt italos kartondobozok a környezettudatos fogyasztói döntést, a Földünk tüdejét jelentő erdők megtartását segítik.

 

Unokáink is látni fogják? Avagy miért fontosak az erdők?

A WWF adatai szerint bolygónk szárazföldjének 31%-át borítja erdő, amely a szárazföldi élővilág több mint 80%-ának és mintegy 300 millió embernek biztosít élőhelyet, valamint 1,6 milliárd embernek nyújt megélhetést. A Budapesti Városvédő Egyesület szerint egy felnőtt fa 1 év alatt több oxigént termel, mint amennyit egy ember egy év során belélegez. Az erdők fontos szerepet töltenek be életünkben: tiszta vizet, friss levegőt, gyógyszereket, fa- és papíripari termékeket adnak nekünk - sőt, segítenek a globális felmelegedés és a talajerózió megelőzésében.

 

Fontosságuk ellenére szintén a WWF adatai szerint 35 óránként mégis egy Budapest nagyságú erdőterület tűnik el a Föld felszínéről. Annak, hogy unokáink számára is megőrizzük az erdőket, a legegyszerűbb módja, ha támogatjuk a felelős erdőgazdálkodást.

 

A fától az erdőt, avagy mit tanúsít az FSC jelzés?

A fa és papír termékeken, így a Tetra Pak italos kartondobozain Magyarországon is fokozatosan megjelenő FSC embléma azt jelzi, hogy azok fa alapanyaga valóban felelős erdőgazdaságból és más ellenőrzött forrásokból származik. A tanúsítást az FSC (Forest Stewardship Council), a Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa, egy olyan nonprofit szervezet végzi, amely felhívja a figyelmet a felelőtlen erdőirtásra és világszerte ösztönzi a felelős erdőgazdálkodást.

 

Ismerethiány miatt nem fontos a környezet?

A Tetra Pak Hungária ZRt. megbízásából, a GfK Hungária Piackutató Intézet által 1.000 fő megkérdezésével végzett fogyasztói kutatás szerint vásárlási döntéseinket elsősorban a termék minősége és az ára, majd eltarthatósága határozza meg, miközben a környezetvédelmi szempontok csak a prioritási listánk végén szerepelnek. Ugyanakkor nem ismerjük az egyik legmagasabb szintű és legszigorúbb tanúsítási rendszer jelét: 10-ből mindössze 1 ember tudja, hogy az FSC jelzés felelős erdőgazdaságokat támogat.

 

A felelős erdőgazdaságok védik az erdőket, céljuk, hogy megtartsák azok környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági egyensúlyát. Ez azt jelenti, hogy a tanúsított erdőkben folyó fakitermelés minimálisra csökkenti az erdő növényeire, állataira és egyéb élőlényeire gyakorolt hatást, a helyi közösségek részesednek a gazdálkodás hosszú távú előnyeiből, az erdőgazdaságot pedig úgy tervezik és irányítják, hogy nyereséges legyen, de a megtermelt profit ne veszélyeztesse a jövőbeni faállományt, vagyis az erdő regenerációját, fenntarthatóságát.

 

"Az FSC egy globális problémára igyekszik globális választ adni: amennyiben egy termék viseli a védjegyet, akkor a fogyasztó biztos lehet abban, hogy a fa alapanyagot felelősen művelt erdőből és egyéb ellenőrzött forrásból termelték ki, bárhol a világon történt is az, akár az esőerdőkben, akár Szibériában, vagy éppen Magyarországon" - mondta Bárczi István, az FSC tanúsítást is végző SGS Fenntarthatósági Divíziójának vezetője.

 

Az italos kartondoboz a folyékony élelmiszerek csomagolására használt egyik legnépszerűbb csomagolás, csak a Tetra Pak évente mintegy 173 milliárd egységet gyárt és értékesít belőle világszerte. Ebből a mennyiségből Magyarországon 445 millió darab kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar család évente 165 darab Tetra Pak italos kartondobozt használ el, amelyek alapanyag igénye számottevő környezeti hatással jár.

"A környezet iránt felelős vállalatként a Tetra Pak számára kiemelten fontos, hogy az általunk gyártott italos kartondobozok alapanyaga megújuló erőforrásból és ellenőrzött forrásokból származzon" - mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketing vezetője. "Azzal, hogy az FSC tanúsítással és jelzéssel ellátott kartondobozok immár Magyarországon is elérhetővé váltak, a vásárlók környezeti szempontból is felelős döntését, ezáltal pedig a mindannyiunk számára megújuló erőforrásokat biztosító erdők védelmét kívánjuk elősegíteni" - tette hozzá.

 

Ezt a törekvést szemlélteti, hogy míg 2010-ben a forgalomba került Tetra Pak dobozok 5%-a, vagyis 8,5 milliárd egység viselte az FSC emblémáját, addig 2012-re ez az arány elérte a 15%-ot, ami mintegy 26,5 milliárd darab kartondobozt jelent.

 

Forró nyomon a nyomon követhetőség

A különböző termékeken megjelenő FSC jelzés nekünk, fogyasztóknak azt jelzi, hogy az általunk választott termék papír alapanyaga nyomon követhető az előállítás teljes folyamatán keresztül.

 

A Tetra Pak FSC licence kódja: FSC C014047.

 

 

Forrás: Bevezetem

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.