FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-12-10

Évszázados tölgyfák estek áldozatul

Szomorú kép fogadta a Kőtelek melletti, tájvédelmi körzetben lévő erdőbe kilátogató erdészeket a napokban. Évszázados tölgyfákat pusztítottak el vandál tolvajok.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A Közép-Tisza Vidéki Tájvédelmi Körzetben Kőtelek és Nagykörű községek határán, a Tisza folyó partján lévő évszázados tölgyfák barbár pusztítás áldozatává váltak. A Tiszán nagy befogadóképességű csónakkal átkelő elkövetők összesen nyolc hatalmas törzset döntöttek ki motorfűrésszel, amelyek mellmagassági átmérője elérte a 90-100 cm-t és az egyes fák magassága 25-30 méter volt. Ez törzsenként mintegy 10-12 köbméter faanyagnak felel meg.  A vandál módon végzett fakitermeléssel okozott kár értéke első becslések szerint elérheti a 2,5 millió forintot, a természetkárosítás mértéke pedig felbecsülhetetlen. A 100 év körüli tölgyek elpusztítása ügyében a nyomozás megindult - közölte a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége.

- Igazán szomorú látvány fogadott bennünket, amikor felfedeztük, mekkora pusztítást vittek végbe a tolvajok a tájvédelmi körzet területén - mondta el Luzsi József, a Magánerdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke. Több millió forint a kár, az eszmei értékről nem is beszélve. Ráadásul mindez értelmetlenül, hiszen a fa túlnyomó részét el sem tudták vinni a rossz szándékkal érkezők. A tolvajok vélhetően a folyó túlsó partjáról érkeztek. Azon a részen, Tiszabő térségében ugyanis jelenleg 24 órában járőröznek a készenléti rendőrök - amit nagyon pozitív dolognak tartok -, így ott nemigen tudnak tüzelőanyaghoz jutni azok, akik mostanáig a környékbeli erdőből lopták a fát. Ezért aztán szervezetten, éjszakánként "kirándultak át" csónakkal a Tisza túlsó partjára, hogy a másik oldal kevésbé őrzött árterén szedjék össze a kályhába valót. Valószínűleg így vetettek szemet a hatalmas tölgyfákra is, melyeket egy éjjel méternyi magasságban vágtak derékba. Azóta jórészt a lombkoronát gallyazták le, s a könnyebben szállítható ágakat vitték el. Legutóbb azonban úgy megzavarták az illegális favágókat, hogy egyikük még a kabátját is hátrahagyta, úgy menekült - mondta.

- Minden bizonnyal arra számítottak a tolvajok, hogy nem fedezzük fel tettüket, s hónapokon keresztül hordhatják apránként a fát - tette hozzá Luzsi József.

- Akár az egész télre való készletük meg lehetett volna ebből. Így azonban amilyen gyorsan csak lehet, elszállíttatjuk a megmaradt törzseket, hogy mentsük, ami menthető. Természetesen értesítettük a természetvédelmi hatóságot és a rendőrséget, dokumentáltuk a történteket, megtörtént a kárfelmérés, ezt követi majd a szállítás. Magának az élő fának mintegy 2-2,5 millió forint az értéke, a természetkárosítás mértéke viszont pénzben alig kifejezhető. Mindemellett természetesen a terület újbóli rendezése is komoly összegbe fog kerülni.


Több mint egyméternyi átmérőjű fákat tettek tönkre - mutatja Ágoston Gyula, a területet felügyelő erdészFotó: Mészáros János

Az új vadászterületeket kereső fatolvajok valóban azért kényszerültek a váltásra, mert korábbi lelőhelyeikről fokozatosan kiszorultak. Amint arról korábban hírt adtunk, tavaly Tiszabő és Kunhegyes között egyetlen erdőben több mint 15 millió forintos kárt okoztak, ezért abban a térségben folyamatosan járőröznek a készenléti rendőrök mostanában.

- A korábbihoz képest meglehetősen nagy a csend errefelé ezekben a hetekben - mondta el Menyhárt László, aki polgárőrként teljesít szolgálatot Tiszabőn. - Mióta itt vannak a készenléti rendőrök, nemigen van mozgásterük. A rendőrökkel közösen, felkérés alapján időszakosan járőrözünk mi is, lehetőség szerint kordában tartva, megelőzve a kisebb-nagyobb bűncselekményeket.

Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy nem lehet minden fa mellé rendőrt állítani. Az erdőbirtokosok sok esetben szervezetten adnak lehetőséget arra, hogy a rászorulók a fakitermelés után megmaradó hulladék gallyakat összegyűjtsék és hasznosítsák. Úgy tűnik azonban, mindig maradnak olyanok, akik számára csábítóbbak az értékes fák.

Több fatolvajt elfogtak már az elmúlt időszakban

Az erdőterületek vagyonvédelme, így a falopások megelőzése télen hangsúlyos probléma - tájékoztatott Pásztorné Kovács Ágnes őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. - Az erdős területek ritkán látogatottak, ami megnehezíti az ezen bűncselekmények elleni hatékony védekezést. A megyei rendőr-főkapitányság azonban kiemelten kezeli a problémát. Ennek érdekében együttműködik erdőgazdálkodással foglalkozó szakemberekkel. Ennek köszönhetően a fűtési szezon közeledtével több fatolvajt fogtak már el a rendőrök. Az erdős területek nagy része azonban magántulajdonban van, így a személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonos feladata.

 

Különleges figyelmeztető felirat a hatalmas fán

Nyilvánvaló, hogy nem lehet minden fa mellé rendőrt állítani. Az erdőbirtokosok sok esetben szervezetten adnak lehetőséget arra, hogy a rászorulók a fakitermelés után megmaradó hulladék gallyakat összegyűjtsék és hasznosítsák. Úgy tűnik azonban, mindig maradnak olyanok, akik számára csábítóbbak az értékes fák.

Ugyanakkor meglepő kép fogadhatja akár a kirándulókat, de nyilvánvalóan a fatolvajokat is egy hegyvidéki erdőben, ahol egy hatalmas fára a következő feliratot tették ki elővigyázatosságból: GPS nyomkövetővel jelölt fa. Bár nagyon elképzelhető, ez is kevés lehet egy mindenre elszánt fatolvaj(banda) elleni védekezésképp.

 

Forrás: SZOLJON

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.