FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-12-13

Fekete István dioráma + szálláshely avatás

A VERGA VESZPRÉMI Erdőgazdaság Zrt. átadta az ajkai Hubertus Erdei Iskolában a Magyarország legnagyobb hazai élőhelyét bemutató Fekete István diorámát, valamint a 12 fő elhelyezésére alkalmas minőségi szálláshelyet.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A VERGA VESZPRÉMI Erdőgazdaság Zrt. 2013. december 11-én A jövő a kezünkben van című nagyszabású közjóléti fejlesztéseinek keretében átadta az ajkai Hubertus Erdei Iskolában a Fekete István diorámát, továbbá a 6 db kétágyas szobát. 

Az erdei iskola a Kab-hegy nyugati lábánál, Ajka központjától 7 km-re található az erdő mélyén. Az erdészeti erdei iskolában folyó természetismereti oktatás kiegészíti és bővíti az iskolai ismereteket, elősegíti a természet fokozatos megismerését, az erdőgazdálkodási ismeretek bővítését és személyes erdei élményt nyújt. Az erdei iskola célja továbbá az egészséges életmódra nevelés.

A fejlesztés keretében az erdei iskola épületegyüttese mellett egy a Bakony élővilágát bemutató dioráma került kialakításra. A dioráma az interaktív eszközök segítségével olyan élményt nyújt a látogatók számára, amelyek egyedivé teszik, ezáltal kitűnik a többi bemutatóhely közül.

A tematikus bemutatóhely az iskolai nevelés mellett a környék turisztikai desztinációját gazdagítja, és nyitva áll a környéket látogató turisták számára is, korosztálytól függetlenül. Az épületben lévő kiállítótér diorámája az erdő életét mutatja be, élethű modellek, állat és növénypreparátumok, multimédiás, számítógépes, gyermekek, fogyatékosok által is kezelhető animációk, interaktív tablók, érintőképernyő és más informatikai eszközök felhasználásával.

A Fekete István dioráma 105 m2-en 38 állatfaj 58 egyedét mutatja be teljes alakban, eredeti élőhelyük megjelenítésével. Az interaktív rész kettő, egymástól jól elkülöníthető szinten tartalmazza valamennyi faj hangját, szaporodásbiológiáját, táplálkozását, aktuális agancs-szarv fejlődését, trófeabírálatát. Az alapszint iskolásoknak készült, a bővített rész akár a vadászvizsgára készülőknek, szakmai érdeklődőknek nyújt információkat 2013. évi szakmai publikációkkal aktualizálva, külön irodalmi összefoglalóval. Az anyag olvasható magyar és angol, valamint rövidesen német nyelven is, Szerzői:  Prof. Dr. Sugár László egyetemi tanár és Tóth Csaba Ph.D vadászati múzeumigazgató. A képeket Polster Gabriella természetfotós, a preparátumokat Magyarovics Károly preparátor,  a háttérképeket és a  rajzokat Boros Zoltán festőművész készítette.


A Verga Zrt Hubertus Erdei iskolájának  Fekete István diorámája

A VERGA Zrt. az ökoturizmus elveit figyelembe véve tervezte meg a beruházást, amely a Bakony-hegységben hozzájárul a minőségi ökoturisztikai szolgáltatások megteremtéséhez, a régióban található vonzerők fejlesztéséhez.

A projekt célkitűzése nem csak az ökoturisztika fellendítése, hanem olyan turisztikai attrakció létrehozása, amely kihatással lesz az emberek életfelfogására, szemléletükre és jó példát mutatva, illetve a Bakony élővilágát bemutatva hozzájárul a szemléletük változásához, ezzel segítve elő a természeti környezet megóvását.

A dioráma névadója gazdász, író, a magyar vadász- és szépirodalom egyik legjelentősebb és legolvasottabb alkotója. Művei élményt, ismeretszerzést, tapasztalást, ugyanakkor egy letisztult világnézetet, érzelmi, erkölcsi iránymutatást adnak. Általa felfedezhetjük a természet szépségét, megcsodálhatjuk a magyar nyelv kifejezőerejét. Írásai példát adnak hitből, nemzeti elkötelezettségből. Regényeiben bemutatja az ember és a természet igazi viszonyát, a teremtett világ sokszínű, izgalmas és küzdelmes gyönyörűségét. Fiatal házasként feleségével Ajkára költözött. Itt kapott állást vezető gazdatisztként egy holland származású földbirtokos birtokán.
Új, minőségi szálláshelyekkel bővült a Hubertus Erdei Iskola. A 6 db átadott szoba gyönyörű erdei környezetben található. A szálláshely a természet nyugalmát és szépségét keresők rejtekhelye a Bakonyban, a  természet üdítő erejével regenerálja, és új energiákkal tölti fel vendégeit, pontosan azt kínálja, ami hiányzik a hétköznapjainkból. Különleges, erdei környezet, amely a gyermekek számára izgalmakat és felfedezéseket, a szülők számára nyugalmat és kikapcsolódást jelent. A VERGA Zrt. a kalandra vágyókat is várja, akik szívesen vágnak neki az erdőnek gyalog vagy kerékpárral.


A Verga Zrt Hubertus Erdei Iskolája a Közjóléti fejlesztések keretében 12 új korszerű szálláshellyel bővült.

A beruházások összértéke 149 millió Ft.

A diorámát és a korszerű szálláshelyet Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója, valamint Tengerdi Győző, a VERGA Zrt. vezérigazgatója adta át. A rendezvényen részt vettek a régió közéleti szereplői, turisztikai szakemberei és a média képviselői.


Dr. Jung  László, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója , Tengerdi Győző a Verga Zrt vezérigazgatója, Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke

A létrejövő turisztikai attrakció az év minden napján, időjárástól és szezontól függetlenül hozzáférhető nem csak a turisták, de a helyi lakosság számára is.

Az átadóünnepség alkalmából került sor egy háromoldalú együttműködési megállapodás aláírására, amelyet a VERGA Zrt. kötött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ajkai Tankerületének képviseletében Fülöp-Bornemisza Szilvia tankerületi igazgatóval, valamint az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezete részéről, Pap Gyula elnökkel. Az együttműködés egyik célja a gyerekek természet közeli életmódra nevelése és a kezdő vadászok gyakorlati képzésének segítése.


Fülöp-Bornemisza Szilvia tankerületi igazgató, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ajkai Tankerülete, Pap Gyula az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezetének elnöke, Tengerdi Győző a Verga Zrt vezérigazgatója

A környezeti nevelés egy tevékenység, ahol tudatformálás, ismeretszerzés, értékrend és értékelés alakítása történik, ez alapozza meg a gyermek tapasztalatait, amely később ismeretté, egész életre szóló tudássá alakul. Ebben az életkori szakaszban teremthetjük meg az érzelmi vonzódást a természet iránt és ekkor alakíthatjuk ki azoknak a szokásoknak a körét, amelyek szilárd alapot adhatnak később a környezeti kultúra kialakításához. A környezet szeretetére, gondozására való nevelésnek át kell hatnia a gyerekek életét.

A VERGA Zrt. meggyőződése, hogy az erdőt értő és művelő szakma csak az erdő- és vadgazdálkodással foglalkozó társaságokkal, a nevelést tervezni és végezni képes szakemberekkel érheti el célját - az erdők és a természet megóvását.

Az együttműködés célja továbbá, hogy a VERGA Zrt. lehetőséget teremtsen egyrészt a vadászat, vadgazdálkodás iránt érdeklődők, állami vadászvizsgát tenni szándékozók, másrészt a már vadászati tapasztalattal rendelkező sportvadászok vagy szakmai végzettséggel rendelkező szakemberek részére történő képzésre, továbbá ismeretterjesztő, valamint szakmai irányú párbeszédekre.

A VERGA Zrt. és a Vadászkamara számára a vadgazdálkodás, a vadászat hivatás és életforma is egyben. Céljuk, hogy a társadalom minél szélesebb rétegével megismertessék az aktív természetvédelem speciális formáját. Céljuk továbbá az ökológiai alapon nyugvó ismeretanyag, valamint a vadászetika szellemiségének átadása.

 

Sajtóközleméyn - VERGA Zrt.

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.