FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-12-13

Kötélpályás fakitermelési módszer a Pilisi Parkerdő Zrt-nél

Kötélpályás módszerrel közelítik a kitermelt faanyagot a hegyoldalról a Pilisi Parkerdő szakemberei. A környezetkímélő szállítási módszer a legnehezebb domborzati viszonyok között is alkalmazható, és nagy előnye, hogy az erdő megújulását biztosító talajban sem tesznek kárt vele.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A Pilisi Parkerdő Zrt. legfontosabb szakmai feladata a főváros környéki erdőtakaró megőrzése. Ezt természetközeli módon, a folyamatos erdőborítást biztosító erdőkezeléssel valósítja meg. Működési területükön nagyjából 6.000 hektár erdő tartozik a vágásterület nélküli gazdálkodás körébe, a folyamatos erdőborítással kezelt terület pedig meghaladja a 15.000 hektárt. Ezekben az erdőkben mindenhol fokozott figyelemmel alkalmazzák a legfejlettebb, kíméletes fakitermelési, faanyag mozgatási technológiákat.

 

A természetközeli erdőkezelés során a szakemberek egyesével ítélik meg és jelölik meg a kiválasztott fákat, nem alkalmaznak sematikus, az egész területet érintő tarvágást. A nehézséget az jelenti, hogy a kitermelt fát el is kell juttatni addig a pontig, ahonnan a szállítás már gond nélkül elvégezhető. A kitermelés helyét és a legközelebbi erdei utat gyakran géppel járhatatlan, meredek hegyoldalak választják el egymástól, a közelítés, azaz a faanyag eljuttatása a szállítóeszközökig ilyen esetekben csak különleges eszközök segítségével, például kötélpályás módszerrel kivitelezhető. A módszer legnagyobb előnye, hogy a segítségével a szakemberek a máskülönben szinte megoldhatatlan feladatot eredményesen és teljes mértékben erdőbarát módon hajthatják végre. A kötélpályás faanyagmozgatás az újulatot, vagyis a kis facsemetéket kíméli azzal, hogy a kivágott fa talajon vonszolását minimálisra csökkenti, a közelítési folyamat a célállomásig legnagyobb részben a levegőben zajlik.

Ahol erre lehetőség van, a közelítés során további kíméletes technológiát is lehet alkalmazni. Ehhez lovas fogatot, csúszdát, vagy speciális erdészeti gépet, úgynevezett forwardert vesznek igénybe az erdészetek. A legősibb faanyagmozgatási módszer, a fogatos közelítés nagy szakértelmet, és jól képzett munkalovakat, de főleg a lovakkal együttdolgozni hajlandó és tudó tapasztalt fogatost igényel, akik hiányában széles körű alkalmazása jelenleg nehezen megoldható. A forwarder olyan, erdészeti munkára kifejlesztett rönkrakodó daruval felszerelt, rakfelülettel rendelkező speciális traktor, amely a szakszerűen darabolt faanyagot - vonszolás helyett - felemelve szállítja az erdészeti úthoz. A jármű különleges, széles járófelületének köszönhetően alig hagy nyomot, így nem károsítja a talajt. A modern, kényelmes munkavégzést lehetővé tevő géphez kezelőket elég könnyű találni.

A fa kitermelése, darabolása, illetve a közelítés két külön munkafázis. A kiválasztott fák kivágása hagyományos módon, motorfűrésszel történik, és ezt követi a szállítás. A kitermelésre érett fákat környezetkímélő, egy-két éven belül lebomló festékkel jelölik meg. Ugyanezt a festékszórót használják a darabolás során a fák törzsén ejtett vágások helyének meghatározására, de ezzel tesznek jelet a számbavételezett, raktárba vett rönkökre is. Ezzel a fakitermelés egész folyamata fenntartható, környezetbarát módon történik a Pilisi Parkerdő területén: az élőhelyeket nem éri kár, és az erdő minden évben a természetes ritmusát követve újulhat meg.

 


Sajtóközlemény -
Pilis Parkerdő Zrt.

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.