FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-01-17

Az akácüldözés megállítására szólított fel Glattfelder Béla

Az akác üldözésének abbahagyására szólított fel a mézről szóló irányelvtervezet kedd esti plenáris vitájában az EU Parlamentben Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő az akác üldözésének abbahagyására szólított fel a mézről szóló irányelvtervezet tegnap esti plenáris vitájában. (EU Parlament) A magyar méhészek által előállított méz döntő része akácméz, ezért minden, az akác korlátozására, kiirtására vagy támogatásból történő kizárására vonatkozó uniós vagy magyar törekvés a méhészek érdekeivel megy szembe. Ez a tendencia jelentős károkat okoz továbbá a biomassza termelést választó gazdák számára is. A magyar méhészek ezért követelik, hogy semmilyen szinten ne üldözzék az akácot.

Glattfelder Béla emlékeztetett, hogy mind az Európai Unióban, mind Magyarországon a méhészet támogatása kiemelt politikai és társadalmi célkitűzés. Hazánkban a legnagyobb a fajlagos méhsűrűség az Európai Unióban. Egy átlagos évben a méhek 20-25 ezer tonna mézet állítanak elő. Ezen mennyiség legnagyobb része akácméz. Minden eszközzel támogatni szükséges a magyar méhészeket abban, hogy az akácok telepítése és az akácméz szüretelése terén minden szükségtelen akadálytól mentesen tevékenykedhessenek.

Hozzátette, az akác biomassza termelés céljára kiválóan alkalmazható fajta, tüzelőértéke átlag feletti. Egy ilyen célú használat összhangban áll a méhészeti, valamint a környezetvédelmi és a természetvédelmi törekvésekkel, hiszen egy átlagos 12-15 éves vágásfordulóval számolva több mint egy évtizedig az ilyen energetikai ültetvények érintetlenek maradnak, így kiválóan alkalmasak méhészeti célokra, továbbá gazdagítják a biológiai sokféleséget, karbantartják a talajt és megakadályozzák a szél- és vízeróziót ezeken a területeken.

Glattfelder Béla szerint ezért elfogadhatatlan minden olyan uniós és magyar törekvés, amely az akác fafaj telepítését akadályozza, azok hatósági üldözéséhez vezet, vagy kiirtásukat célozza. "Sajnos a közelmúltban megjelent, az idegenhonos özönfajokról szóló bizottsági tervezet (erről: FATÁJ 2014-01-02) és a hozzá kapcsolódó EP jelentéstervezet éppen ennek a rossz felfogásnak nyújtana határtalan lehetőségeket. Ehhez kapcsolódóan a Közös Agrárpolitika végrehajtását elősegítő bizottsági jogszabálytervezet nem engedné meg a nem őshonos fafajok - könnyen az akác is ebbe a csoportba kerülhet - telepítését az ökológiai jelentőségű területeken, így ellehetetlenítené a méhészeti és megújuló energetikai beruházásokat. Az ilyen gazdaellenes törekvéseket még csírájukban el kell fojtani, a magyar EP-képviselőknek és a magyar kormánynak ebben vállvetve küzdeniük kell" - hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.

Strasbourg, 2014. január 15.

Forrás: eppgroup.eu

Kapcsolódó:

Megvédjük a magyar méhészek érdekeit! glattfelder.fidesz-eu.hu

Brüsszeli akácüldözés: tiltakoznak a somogyi méhészek sonline.hu

Megállítaná az akácüldözést a Fidesz hir24

Az akác védelmében... Országos Magyar Méhészeti Egyesület

Az EU-nak nem tetszik a magyar akác? dehir.hu videó

 

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.