FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-08-07

Agrár-erdészeti geoportált indított el a NAIK ERTI

Az ERTI-GIS honlapon klímaváltozással kapcsolatos geoinformatikai adattömeg látható a laikus érdeklődők és az elhivatott kutatók részére. Most Zala megyére, várhatóan öt éven belül az egész országra lesznek láthatóak az adatok, elemzések.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A NAIK Erdészeti Tudományos Intézetének munkatársai pályázat keretében kezdtek el dolgozni a klímaváltozással kapcsolatba hozható adattömeg geoinformatikai feldolgozásán. Így született az ERTI-GIS. Úgy gondolták, hogy az adatok térképi alapon megjelenítve válnak a leglátványosabbá, kézzelfoghatóvá. Az elsődleges cél az alkalmazhatóság volt, mind tudományos, mind pedig gyakorlati vonalon, a teljes agrárium számára. Ezen a csapásvonalon indulva készült el a pilot program Zala megyére. A hosszabb távú cél az országos feldolgozottság, melyre a tervek szerint öt éven belül sor kerülhet.

Adott egy topográfiai alaptérkép, melyen láthatók az erdőrészlet-határok. Az adatok részben 100x100 méteres nagyságú területi egységenként, részben erdőrészletekhez rendelve olvashatók le erről a térképről, ez kvázi a lépték. A leolvasható adatok a klíma, a hidrológiai kategória, a talajtípus, a talaj fizikai félesége, a jelenlévő fafajok, azok kora és várható növekedési erélye a referencia-időszak (1960-1990.) alapján, az előremetszés pedig a várható famagasság változása 30 éves intervallumokra. Lekérdezhetők, az erdészeti ariditási index (FAI) kiválasztásával, az adott FAI-hoz tartozó területek a választott évekre, illetve településenként az egyes erdőrészletekben a célállomány-típus főfajának klímaváltozás miatti módosulása, és annak magassági növekedés-változása.

 

 

Az erdészeti klímatípusok esetében bekapcsolva az 1960-90., az 1970-2000. és az 1980-2010. fedvényeket (megfelelő átlátszósággal), jól látható a bükkös és a cseres-tölgyes klímájú területek csökkenése.

 

Nem más ez, mint kísérletezési lehetőség az érdeklődők számára a tényezők változtatásával, és a következmények térképi kivetítésével. Olyan, mintha csak játék volna, de ezt a játékot az életünkkel játsszuk, a jövőnk a tét. Hol van az még! - mondhatnánk, de nem szabad elfelejteni, hogy a jövő első napja holnap lesz, azaz néhány óra múlva. Az időben most van, most kell tudatosan választani, ahol választási lehetőség nyílik.

 

 

A 2035-2065. időszakra pedig az edősztyepp klíma térhódítása várható.

 

Különösen érzékeny területen járunk, hiszen az agrárium nyújtja az ételt, akár a szó szoros értelmében, akár bevétel formájában. Ezen belül az erdészet ráadásul olyan szakterület, mely emberöltőnél hosszabb periódusokra kell, hogy tervezzen, ha hibázunk, a javítás lehetősége igen csekély. A klímaváltozás modellezésével foglalkozó szakemberek munkájának ebben rejlik a jelentősége.

A következő lépés a döntéshozás a létrehozott modellek alapos áttanulmányozását követően. Itt lehet most bekapcsolódni a folyamatba. Nem kell más hozzá, mint időt és figyelmet szánni arra, hogy tisztába kerüljünk a lehetőségeinkkel. A NAIK ERTI munkatársai azt szeretnék, ha kialakulna a párbeszéd, és minden érintett kivehetné a részét a munkából, melynek sikere közös érdekünk.

A geoportál praktikuma a széleskörű elérhetőségben rejlik, melyhez csupán a ma már majd' mindenhol kiépített internetkapcsolat szükséges. Ha ez megvan, akkor használata ingyenes, nem igényel semmilyen szoftveres befektetést, mindenki hozzáférhet, és böngészheti. Az ERTIGIS mögött olyan elhivatott kutatói csapat áll, melynek tagjai hisznek abban, amit csinálnak.  Nyitottak az együttműködésre, várják a felmerülő kérdéseket, fejlesztési javaslatokat, szeretnék megismerni az érdeklődők véleményeit a honlap nyújtotta szolgáltatásokkal kapcsolatban, hogy azokat minél jobban az igényekhez tudják alakítani. A munka pedig koránt sem ért véget, hiszen az országos feldolgozottság eléréséhez még számos munkaóra szükséges.

Forrás: NAIK-ERTI, OEE
Szerző: Jakab Szilvia
(Képaláírás: MM)

Kapcsolódó:

Agrárklíma - elfogyó zalai bükkösök FATÁJ 2014-06-26

 

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.