FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-08-22

INTERFORST nemzetközi erdészeti gépkiállítás Münchenben

2014. július 16-18. között a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szakmai tanulmányutat szervezett az INTERFORST 12. nemzetközi erdészeti szakkiállításra, melyen a társaság nyolc munkatársa vett részt Bakó Csaba erdőgazdálkodási igazgató vezetésével.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az idei kiállítás jelmondata: "Holz nutzen-verantwortungsvoll in die Zukunft" volt, amelynek jelentése: Fát használni - felelősségteljesen a jövőben. Európa egyiklegnagyobb, négyévente megrendezésre kerülő erdészeti gépkiállításán  27 ország 450 kiállítója mutatta be a legújabb termékeit és fejlesztéseit közel 7 ha kiállítási területen. Az európai országok mellett Kína, Kanada és az USA is képviseltette magát. Közel ötvenezer látogató volt kíváncsi a rendezvényre, amelyen találkoztunk társ erdőgazdaságok (Egererdő, DALERD, Pilisi Parkerdő) munkatársaival és a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatóival is.

A kiállítás minden részletében kiemelt hangsúlyt fektettek a munka és egészség védelemre.

A társaságunknál használatban lévő eszközök gyártóit felkerestük és a fejlesztéseiket bemutatták nekünk. A motorfűrészeknél a Stihl, Husqvarna, Dolmar cégek termékeit megtekintve elmondható, hogy valamennyi cégnél az akkus fűrészek irányába történtek a legújabb kutatások. A megközelítőleg 2 lóerős, 20 m/sec láncsebességű modellek a füstmentességük és zajszintjük miatt kiválóan alkalmasak közjóléti területeken történő munkavégzésre. A láncfűrészekhez kapcsolódó "STIHL TIMBERSPORTS" bemutató itt is nagy sikert aratott.

 

A közelítés és előközelítés gépeinek megtekintése utunk egyik fő célja volt. A Komatsu Forest GmbH cég európai szervizének német üzemvezetőjével, Dr. Jürgen Munz úrral tárgyalást folytattunk a nálunk folyamatban lévő szervizprogramokról, az aktuális fejlesztésekről, melyeket a kiállított Komatsu-835 típusú forwarderen be is mutatott. A négyhengeres, Tier 4-es motorral szerelt, 11 tonna hasznos teherbírású rakfelülettel rendelkező gépet a (növedékfokozó) gyérítésekbe ajánlják, elsősorban a visszamaradó állomány és a talaj védelmére beépített rendszerek miatt. A rakoncák részbeni behajthatósága üres menetben teszi könnyebbé az állományban történő mozgást, az opcionálisan kérhető hidraulikus rakoncamagasság változtatás pedig a fel-le terhelést egyszerűsíti. A 3700 -ban elfordítható daruval történő munkavégzést megkönnyíti a 21%-kal megnövelt, rugózott panorámás kabin a benne található 2200 -ban fokozatmentesen forgó üléssel. A vezetőfülke mögött lévő védőrács részben mozgatható, amelynek elemei - a dőlésszögük miatt - kevésbé akadályozzák a gépkezelőt a szabad kilátásban. A szintén kiállított és megtekintett Komatsu-855 típusú forwarder a nálunk használatos VALMET 840 típusok új változata, amely a fent említett korszerű megoldásokat szintén elérhetővé teszi.

 

A kiállításon megtekintettük a KOMATSU cég kiállított harwesterét, a hazánkban és nálunk is kedvelt kiváló minőségű VALTRA gyártmányú traktorokat, és az LKT új fejlesztésű csörlős/darus vonszoló gépeit. Jelentős számban volt a kiállításon erdészeti daruval felszerelt mezőgazdasági traktorral vontatható pótkocsi. Ezek közül megszemléltük a finn KRONOS gyár kiállított pótkocsiit és daruit. Ettől a gyártótól származik a Sárvári Erdészeti Igazgatóságunkra beszerzett, és jól működő VALTRA traktorral vontatott új darus pótkocsink.

 

Tanulmányoztuk a társaságunknál is működő, legújabb fejlesztésű EPSILON és PALFINGER gyártmányú erdészeti és kommunális darukat, valamint a STEPA darus pótkocsikat gyártó cégek kiállított gépeit is.

A John Deere típusú forwardereket tanulmányoztuk, melyeken több újítás mellett a legszembetűnőbb változtatás a daruval együtt forgatható kabin volt. Véleményünk szerint ez nagyban könnyítheti a kezelő dolgát, azonban egyben jelentős hibaforrást is tartalmaz.

 

Az előközelítés gépei között sok újdonságot nem láttunk. Elsősorban a nálunk is használt ún. "csipkedő kanalakat" több gyártó is kínálta. Ezeket az eszközöket mezőgazdasági traktor hárompont függesztésére szerelve lehet viszonylag gyors faanyag mozgatásra / rendezésre, előközelítésre használni. A kötélpályarendszerek kiépítésének széles spektrumát ajánlotta a svájci Wyssen cég. A tűzifa feldolgozó, aprítékoló, pellet és brikett készítő, csomagoló berendezések rendkívül bő választéka volt jelen, a hozzájuk tartozó nagy hatásfokú fagázosító kazánokkal együtt. A nagy teljesítményű aprítógépek közül kiemeljük a Diamant és Jenz márkákat. A faanyag feldolgozás területéről a WOOD-MIZER cég által kiállított könnyen mozgatható gépeket tekintettük meg. A Sárvári Erdészeti Igazgatóságunkhoz beszerzett rönkhasító szalagfűrészgép ettől a cégtől származik.

 

Erdőfelújításban és a szaporítóanyag termelésben használható gépeket és berendezéseket viszonylag kis számban állítottak ki, ezekről többnyire nyomtatott reklámanyagok álltak rendelkezésre. Az általunk is használt AHWI típus legújabb pásztakészítő gépein kívül néhány vízszintes tengelyű zúzót láthattunk.

 

A szaporítóanyagot konténeres csemetével szemléltették. Ehhez kapcsolódik még a Flúgel cég kínálatában szereplő Agro-Plant gyökérkoncentrátum, amely egy féligáteresztő membránt képez a csemeték gyökerén, ezáltal elősegíti a hajszálgyökér képződést, a csemeték megeredését. A vadkár megelőzésére hálókat és kerítéseket, valamint egyedi védelmi megoldásokat ajánlottak, amelyek lehetnek biológiai (pl.:Certosan), kémiai (pl.:Morsuvin) készítmények, és mechanikai (pl.:védőspirál, csúcshajtásvédő) eszközök. Az erdővédelmi problémák közül a kőrispusztulás következtében keletkezett holt fa hasznosítása, a klímaváltozásra való felkészülés, valamint az erdőtüzek megelőzése és oltása volt a központban.

Összességében elmondhatjuk, hogy a müncheni kiállítás érintette erdőgazdálkodásunk valamennyi szegmensét, a tervezéstől a végrehajtásig a munkabiztonság szem előtt tartásával.

A kiállításon résztvevő munkatársaink tapasztalatokban gazdagodva, az erdészeti  gépgyártás jelenlegi helyzetéről átfogó képet kapva tértek vissza Németországból.

 

 Készítette: Török Imre fahasználati műszaki vezető, Galambos István erdőművelési műszaki vezető, Szegletes Ottó műszaki előadó,Laki László műszaki ellátási vezető(fotók).

 

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.