FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-08-31

Magyar-kínai hordógyár Kínában

A Trust Hungary Zrt. és kínai partnere magyar tölgyfára alapozott kínai hordógyár létrehozására írtak alá szerződést.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Magyar-kínai vegyes vállalat alapításáról írt alá megállapodást vasárnap Budapesten a TRUST HUNGARY Fafeldolgozó és Kereskedő Zrt. és a kínai Huai Lai Amethyst Manner Co. vezetője. Az eseményen jelen volt Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Csang Csing-vej, Hebei tartomány kormányzója.

 

James Julius Molnar, a Trust Hungary Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a mostani üzlet hosszú előkészítési folyamat után jött létre. A szerződő felek Kínában, magyar alapanyagot és szaktudást felhasználva közösen készítenek barrique hordókat.

A tervezett befektetés értéke mintegy 300 millió jüan (12 milliárd forint). A közös magyar-kínai vállalat 50-50 százalékban lesz a magyar, illetve a kínai cég tulajdonában. A barrique hordókat készítő üzem Hopej tartomány borvidékén, Pekingtől északra  létesül.

Az üzemben évente tízezer hordót gyártanak várhatóan már a jövő évtől. Ez mintegy 10 millió dolláros (2,4 milliárd forintos) forgalmat jelent majd évente - mondta a Trust Hungary vezérigazgatója.

James J. Molnar szólt arról, hogy a vegyes vállalat kizárólag magyar tölgyfa felhasználásával készíti a hordókat, amelyekhez magyar technológiát használnak. A hordógyártáshoz szükséges előkészítő lépéseket Szigetváron magyar mesterek végzik el. Így például Magyarországon szerzik be a barrique hordók készítéséhez szükséges rönköket, és a dongakészítés is itteni feladat.

Kiss Eliza helyettes államtitkár a magyar és kínai résztvevőket köszöntve többek között arról beszélt, hogy a magyar kormány az elmúlt években keleti nyitás néven új külpolitikai és külgazdasági stratégiát követ.

Ennek keretében a kormányzat arra törekszik, hogy a minőségi szegmensben erősítse Magyarország gazdasági kapcsolatait ezekkel az országokkal. Magyarország célkitűzése az, hogy a magyar export legalább harmada keleti irányba tartson. A magyar gazdaság szempontjából rendkívül fontos, hogy a kivitel folyamatosan bővüljön - emelte ki.

Magyarország a Kínával történő gazdasági kapcsolatépítés során arra törekszik, hogy speciális területeken nagyon jó minőségű áruval jelenjen meg az ottani piacon. Ezek főként a nagy hozzáadott értéket képviselő, innovatív gazdasági területeket jelentik. Az elmúlt években a globális gazdasági átrendeződés következtében Kína lett a világgazdaság egyik legerősebb szereplője - hangsúlyozta Kiss Eliza. A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok 2010-től élénkültek meg, azóta Magyarország Kína megbízható partnere. Így a kínai cégek már termelési és logisztikai központként tekinthetnek Magyarországra - mondta a helyettes államtitkár.

Közlése szerint a mostani borágazati beruházás segítheti a magyar-kínai stratégiai célok megvalósítását. A megállapodás azt jelzi, hogy Magyarország aktív kapcsolatokat kíván kiépíteni Kínában.

A Földművelésügyi Minisztérium büszke a mostani megállapodásra, mivel sok energiát fordít a borágazatban rejlő lehetőségek harmadik országokbeli népszerűsítésére - tette hozzá Kiss Eliza.

Hopej tartomány kormányzója azt emelte ki, hogy Kína és a közép-európai térség gazdasági együttműködésére jó  lehetőségeket lát. Ezt az a Kína - Közép-Európa konferencia is jelzi, amelyet Prágában tartottak. Erről a tanácskozásról érkezett Csang Csing-vej Magyarországra.

A kormányzó szerint a mostani vegyes vállalat alapításáról szóló megállapodás tovább szélesíti a kínai-magyar együttműködést, ez pedig előrevetíti a gazdasági kooperáció kiszélesítésének lehetőségét a két ország között. Az együttműködés fejlesztésére példaként említette a továbbképzés terén kínálkozó lehetőségeket.

Csang Csing-vej elismerően beszélt Magyarország fejlettségi szintjéről, amelyet - mint mondta - magyarországi tartózkodása során személyesen tapasztalt.

Forrás: MTI bri\gcv\bpt

A FATÁJ kérdésére Mannó Pál, a TRUST Hungary Zrt. (a cég a FAGOSZ tagja) cégvetejője elmondta, hogy ez Kínában magyar tölgy dongából induló hordó összeszerelő üzem lesz. Kínában a beruházás 2015. végére fejeződik be, a termelés akkor indul majd, így az első teljes termelő év 2016. lesz, amikor kezdetben kis mennyiséggel, néhány száz hordó Kínában előállításával számolnak még. A további felfutás a gyár értékesítési tapasztalatain múlik majd. A TRUST Hungary Zrt. már évek óta exportál kész hordót a Huai Lai Amethyst Manner Co. borászatnak, ez a kapcsolat alapozta meg a beruházási szerződés mostani aláírását.

 

 

 

 

Az aláíró felek és delegációik.

 

Az aláírás.

 

Sőt, nem csak a szerződést, de mégy egy közös hordót is aláírtak.

Fotó: Mőcsényi Miklós

Kiergészítés:

 

Hopej, Hebei tartomány Kína északi tartományainak egyike. Pekinget veszi körül. 187,7 ezer km2. Népessége a Wikipédia szerint 2004-ben 68 millió fő volt. A szerződésaláíráskor a kínai fél 80 milló fős lakosságot említett.

 

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.