FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-09-17

ÉV FÁJA VERSENY 2014

Szeptember 10. és október 31-e között idén 15 fa közül választhatja ki a közönség kedvencét. A versenyre májusban lehetett nevezni, ekkor bárki küldhetett egy fát egy történet kíséretében. A nevezett 66 egyed közül a zsűri azokat válogatta be a döntőbe, melyek a legerősebb közösségi háttérrel rendelkeznek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


2010 óta több száz fát neveztek be az Év Fája versenybe különböző civil közösségek, önkormányzatok és magánszemélyek. A versenybe a fákat egy történet kíséretében kell nevezni, mely kifejezi, hogy az miért fontos az őt nevező közösségnek. Nem számít a fa kora és mérete, előny azonban, ha őshonos a fa, közterületen áll vagy egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

 

A szervező Ökotárs Alapítványnak a versennyel legfőbb célja, hogy a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára hívja fel a figyelmet. Az Év Fáját a közönség minden évben online szavazás keretében választja ki, a legtöbb szavazatot kapó fa elnyeri a megtisztelő címet és egy egészségvédő kezelést.

A versenyben két külön kategória győztese is díjat kap. A "Hős Fa" címet a zsűri ítéli oda, s egy olyan fa nyeri el melynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ez a fa már a döntősök közt rejtőzik, de hogy melyik az, csak a szavazás után derül ki. Különdíjat ad át egy általa választott döntősnek az Országos Erdészeti Egyesület is, mely harmadik éve kiemelt partnere a versenynek.

 

A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu oldalon található. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai fogják eldönteni. A szavazás a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon szeptember 10-én indul, és október 27-től 31-ig titkos. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állását az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt a hivatalos díjátadó alkalmával tesszük közzé

 

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen kétszer nyert magyar fa, idén pedig több mint 30 ezer szavazattal a gödöllői botanikuskertben álló vackor tíz közül a második lett!

 

Az idei versenyben a következő fákra lehet szavazni:

- A mikepércsi ezeréves ( Rákóczi- ) tölgy

- A kápolnai Három Hársak

- Mese az Alsóbogáti odvas fáról

- Kálmánházi hárs

- Hársfánk Bartóki legendája

- A Túlélés Fája - szattai hársfa

- A "rácpácegresi" Nagyszederfa, Lázár Ervin "égig érő fája".

- Budaörsi vadgesztenye

- Szomorú japánakác Budapesten

- Dunaújvárosi vadgesztenye

- Örkényi vadgesztenye

-Tatai nagy platán

- Újlipótváros hős fája

- A pilisvörösvári 300 éves eperfa

- Római parti fehér nyárfa

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kíván hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással támogatja.

 

Az Az Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A vetélkedő a nemzetközi Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik, melyet az Ökotárs cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi szervez. A verseny magyarországi partnerei az Országos Erdészeti Egyesület, a Fővárosi Növény- és Állatkert, médiapartnerei a Szabad Föld és a Civil Rádió. A versenyt az Európai Unió támogatja.

 

Forrás: Ökotárs Alapítvány

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.