FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-01-27

Brüsszelben nincs napirenden az akác tiltása

A hungarikumnak minősülő fehér akác társadalmi és gazdasági jelentőségével Brüsszelben tisztában vannak, ennek megfelelő megoldásra törekszenek, a betiltást nem tekintik reális alternatívának.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Több, Magyarország számára kiemelt jelentőségű témáról egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Karmenu Vella környezetpolitikáért, tengerügyért és halászatért, valamint Vytenis Andriukaits, egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosokkal a mezőgazdasági és halászati tanácsülés alkalmával.

Karmenu Vella biztos tájékoztatást adott arról, hogy az idegenhonos özönfajok (más néven invazív fajok) uniós listájának kialakítására 2015 folyamán kerül sor. Az előkészítő testületet a Bizottság vezeti, annak munkájában a tagállamok is részt vesznek. Magyar kérdésre válaszolva a biztos elmondta, hogy a hungarikumnak minősülő fehér akác társadalmi és gazdasági jelentőségével tisztában vannak, ennek megfelelő megoldásra törekszenek, a betiltást nem tekintik reális alternatívának. A biztos kiemelte azt is, hogy elsődlegesen az EU-ban széles körben még el nem terjedt, gyors intézkedésekkel kezelhető káros fajokkal szükséges foglalkozni, ahogyan ezt az uniós jogszabály is kimondja. Ígéretet tett arra, hogy a lista előkészítése során folyamatosan egyeztetnek Magyarországgal.

A halászati szektort is felügyelő biztos egyetértett továbbá magyar kollégájával abban, hogy az édesvízi akvakultúrát fejleszteni szükséges, egyrészt a környezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt, másrészt az Unió importfüggőségének csökkentése érdekében. Fazekas Sándor egy önálló uniós akvakultúra pénzügyi keret létrehozására tett javaslatot, amelyet a Bizottság részéről megvizsgálnak.

A találkozón a magyar tárcavezető ismét hangsúlyozta a cianidos technológia veszélyességét az aranybányászat kapcsán, és a vízgyűjtő-területi érintettség miatt kiemelt figyelmet kell szentelni a Verespatakra tervezett beruházás potenciális veszélyeinek. A miniszter emlékeztette kollégáját a 15 évvel ezelőtti tiszai ciánszennyezés katasztrófájára, amely a környezeti pusztítás mellett más ágazatokat, többek között a turizmust is súlyosan érintette. A biztos álláspontja szerint a cianidos technológia teljes betiltása aránytalan lenne, mert ebben az esetben az összes aranybányát be kellene zárni az Unió területén, és ennek negatív gazdasági hatása lenne. Ugyanakkor a biztos jelezte azt is, hogy ismeri a tervezett beruházást és megígérte, hogy kiemelt figyelemmel követi nyomon annak fejleményeit.

Fazekas Sándor a levegőminőségi, valamint a hulladékgazdálkodási uniós javaslatcsomagok kapcsán kérte a biztost, hogy a tárgyalások során a tagállamok által megvalósítható, reális célkitűzéseket fogalmazzon meg a Juncker elnök vezette új Bizottság. Mindenképpen el kell kerülni, hogy egyes szektorokra, mint például az állattenyésztésre aránytalanul nagy teher háruljon.

Vytenis Andriukaitis biztossal folytatott megbeszélésén az agrártárca vezetője kiállt a teljes élelmiszerlánc szigorú hatósági felügyeletének szükségessége mellett. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek uniós élelmiszerbiztonsági botrányaiból, mint amilyen a dioxin-szennyezés és az E.coli-fertőzés is volt, le kell vonni a megfelelő következtetéseket, és a szabályozást ennek megfelelően kell kialakítani. Fazekas Sándor Magyarország részéről támogatta a Bizottság fokozottabb fellépését az élelmiszerbűnözés elleni küzdelemben.

Forrás: kormany.hu 2015. január 27. 16:04

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.