FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-01-28

Német-magyar-német erdészeti, faipari, vadászati szakszótár

Iványi Ákos elkészítette szótára 2014. évi, nyomtatott és online immár negyedik kiadását.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Iványi Ákos, a szótár szerzője és programozója 1996-ban végzett erdőmérnök, "gazdasági elemző és közönségkapcsolati megbízott" munkakörben a KAEG Zrt-nél. A német szaknyelv mellett a közgazdasági irány (eredménylapok, controlling), valamint a kreatívan értelmezett közönségkapcsolati tevékenység (pl. ez a videó és ez a blog) tartoznak a fő érdeklődési területeihez. Az OEE Győri Erdőgazdasági Helyi Csoport titkára és a Közönségkapcsolatok Szakosztály tagja. A német nyelvvel az általános iskolában ismerkedett meg, és középiskolában jutott el a felsőfokú nyelvvizsga szintjéig. Az erdészeti, vadászati és faipari szakkifejezések gyűjtését soproni, egyetemi tanulmányai alatt kezdte el, s nagy szorgalommal folytatja azóta is.

 

Az első magyar-német, német-magyar erdészeti szótárt ("Magyar-német és német-magyar erdészeti műszótár") Divald Adolf és Wagner Károly írták 1868-ban. A kiegyezés utáni Osztrák-Magyar Monarchiában ez a mű alapozta meg a némettől független, önálló magyar erdészeti szaknyelvet. 1970-ben jelent meg a következő szakmai szótár ("Erdészeti és faipari szakszótár") Dr. Hiller Istvántól, amit 1983-ban követett a bővített kiadás. Sajnos a tekintélyes szókincs ellenére mindkét kiadvány csak német-magyar szójegyzéket tartalmaz. Iványi Ákosnak 2004-ben sikerült megjelentetnie a "Magyar-német, német-magyar, erdészeti, faipari, vadászati szakszótár" első kiadását. Ezt követték szótára újabb kiadásai:

2007. - második kiadás szoftveres változat;

2009. - harmadik kiadás nyomtatott és szoftveres formában;

2010. - harmadik kiadás online változat;

2012. - 3.05-ös szoftveres verzió, a tematikus szótárak különválasztásával; végül a legújabb:

2014. - negyedik kiadás nyomtatott és 4.0-ás szoftveres változatban.

 

 A szótár honlapja: www.szakszotar.uw.hu

 

A szótár e legújabb, 4. kiadása 7.184 magyar és 8.103 német kifejezést tartalmaz az erdőgazdálkodás, a fafeldolgozás (1.547 magyar kifejezés), a vadgazdálkodás, a növények/gombák és az állatok tárgyköréből. A nyomtatott kiadványban speciális karakterek utalnak e fenti kategóriákra, míg a szoftveres változatban a témakörök külön-külön is lekérdezhetők. A legújabb fejlesztés, hogy a szójegyzék tartalmazza a főnevek birtokos esetű és többes számú rövidített alakjait is. A kiadványt a szerző elsősorban erdészek, vadászok, faiparosok, természetvédők és szakfordítók számára ajánlja.

 

A könyv keménytáblás, cérnafűzött kivitelben készült. A kéthasábos elrendezésű, A/5 méretű könyv 272 oldalas, tömege kb. 458 gramm. A szókincs kb. 500 kifejezéssel bővebb, mint a legutóbbi (szintén A/5 méretű) kiadványé, és mintegy 2500 szóval gazdagabb, mint az első (A/6 méretű) szótáré volt. Az új kiadásban a korábbiakkal ellentétben szerepelnek a főnevek birtokos esetű és többes számú alakjai is.

A kiadványt Iványi Ákos maga forgalmazza, ára bruttó 4000 Ft/db, amiből az OEE és a FAGOSZ tagjainak 10% kedvezményt ad.

 

A szótárprogram 4.00-ás verziója a nyomtatásban megjelent negyedik kiadás elektronikus megfelelője, s jóval többre képes, mint a nyomtatott szótár:

1. Gyorsaság, kényelem: A keresőablakba beírt kifejezések fordítását gyakorlatilag késedelem nélkül megadja. A találati listát már a begépelés közben folyamatosan frissíti, a találatok számát külön megjeleníti.

2. Szótöredékek keresése: A hagyományos szó eleji egyezésen túl, a kifejezéseken belüli szavak, szótöredékek is kerestethetők. (Pl. "...käfer" végződésű szavak keresése. Papír alapú szótárral gyakorlatilag megoldhatatlan feladat!)

3. A program külön szógyakorló modullal rendelkezik.

4. Tematikus szétválaszthatóság: Külön ki-be kapcsolhatók az egyes szakterületek szóállományai.

Az elektronikus szótárra Iványi Ákos hibajavítási garanciát vállal, amit az elektronikus szótár aloldalán részletez. Lényege: ha a vevő a szótárban hibát talál, azt a szerző a hiba jellegétől függően ellentételezi.

Minden megvásárolt szoftverhez jár az ingyenes frissítés lehetősége, nem csak a fentiekben ismertetett hibajavításkor, hanem a szókincs bővítése és a funkciók fejlesztése esetén is. 5 nyomtatott vásárlásához egy szoftveres jár ajándékba. Könyv és szoftveres együttes vásárlásakor 500 Ft az engedmény.

Aki a szógyűjtési munkájában segítségére tud lenni, annak árengedményt ad az elektronikus szótár árából. Elfogadott szavanként 3% kedvezmény jár. (Azt a jogot viszont fenntartja magamnak, hogy eldöntse, mely kifejezést veszi fel a szótárba.)

A szótárprogramot kizárólag az interneten keresztül értékesíti. A demo változat a honlapról letölthető, de abban csak a magyar szavak láthatóak. Hogy a német is megjelenjen, aktiválni kell a programot a honlapján leírtak szerint. A letöltött demo egy zip állomány, amit ki kell csomagolni egy célszerűen csak ezt szolgáló olyan könyvtárba, ahonnét a felhasználó futtatni akarja a programot. A SAXOTAR400.EXE állományhoz parancsikont kell készíteni az asztalra, s arról kényelmesen lehet indítani. Ha a víruskergető panaszkodik, meg kell nyugtatni, hogy biztonságos a program.

Az elektronikus szótár ára 3000 Ft, amiből az OEE és a FAGOSZ tagjainak 10% kedvezményt ad.

 

Iványi Ákos elérhető az ivanyiakos@hotmail.com és az ivanyi.akos@kaeg.hu e-címeken és a (20) 464-23-37 telefonszámon.

Forrás: Iványi Ákos, a szótár honlapja

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.