FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-03-20

Börtönbüntetésre ítélték a Bakonyerdő Zrt. volt gazdasági vezetőjét

Folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés miatt bűnösnek mondta ki, és 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a Veszprémi Törvényszék, a Bakonyerdő Zrt. korábbi gazdasági vezetőjét.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az ítélet indoklása szerint Gy.K.Zs. 250.000-2.000.000 euró értékben nagy kockázatú devizaügyleteket kötött, melyek milliárdos veszteséget hoztak az állami erdőgazdaságnak.

 

Gy.K.Zs. 2007-ben lett a Bakonyerdő Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese. A cégnek jelentős volt a devizában jelentkező export árbevétele, amelynek forintra történő átváltásakor - a forintnak az adott külföldi pénznemhez viszonyított árfolyama változásának függvényében - időről időre néhány százalékos árfolyam-különbözet jelentkezett. A vádlott - a cég befektetési szabályzatában foglaltakkal ellentétben - a árfolyamkockázat csökkentésére való hivatkozással, valójában a cég csökkenő üzleti eredményének javítása érdekében hosszú lejáratú, magas kockázatú, nagy értékű devizaügyleteket között - áll Pfeiffer Péter bírói tanácsának ítéletindoklásában. 

 

Az ügyletek csak eleinte hoztak hasznot, később, a gazdasági környezet megváltozása visszafordíthatatlan helyzetet idézett elő. 

 

Az egyik ilyen, 5 éves futamidejű devizaügylet mintegy 3,5 hónappal a megkötését követően már olyan mértékű veszteséget eredményezett, hogy az ügyletet a pénzintézet megfelelő pótfedezet hiányában egyoldalúan, azonnali hatállyal lezárta. A kényszerlezárásból eredő mintegy 1 milliárd Ft összegű fizetési kötelezettség a cég azonnali fizetésképtelenségének veszélyével fenyegetett. A szerződést végül a bank és a B. Zrt. - a korábbi veszteségnek az új szerződés opciós díjaként történő elszámolásával, az azonnali lezárás lehetőségének a szerződésből történő törlése mellett - a veszteség csökkentése, illetőleg annak több évre történő elosztása érdekében újrakötötte. A forint árfolyamának tartós gyengülése folytán azonban ez az ügylet minden évben több tízmillió Ft, összesen több, mint 380 millió Ft veszteséget eredményezett.

Összességében a vádlott által kötött ügyletekből származó kár több, mint 1,5 milliárd Ft volt, amelyből a nyereséggel zárult ügyletekre és az újrakötött szerződés opciós díjára, valamint az egyik bankkal történő tárgyalás eredményeképpen elengedett 18,4 millió Ft-ra, valamint a veszteség csökkentése érdekében megkötött ellenirányú ügylet eredményére is tekintettel hozzávetőlegesen 1,3 milliárd Ft megtérült. A jelenleg is fennálló kár mintegy 235 millió Ft.

 

A Veszprémi Törvényszék a vádlottat 2 év 6 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, 2 évre eltiltotta a közügyektől és 1,3 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte. Az ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosításáért, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést, így az nem jogerős.

Forrás: OmegaHírek

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.