FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-03-24

Gardena robotfűnyírók - a gyönyörű pázsitért

A gyönyörű pázsit igazi örömöt okoz - legalábbis ha dús, zöld, és gondozott. Sajnos a gyep kicsit hasonlít ránk. Amikor az év hideg, sötét hónapjai után újra előtérbe kerül, gyakran hiányzik belőle a megszokott lendület.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Azok a barna foltok nem a nyugalom jelei. Arról árulkodnak, hogy a gyepnek sok figyelemre van szüksége ahhoz, hogy visszaszerezze régi dicsőségét.
Ahogy a közeledik a tavaszi nagytakarítás ideje, a kertről se feledkezzünk meg! Ami a beltéri lakóterünket felfrissíti, az a gyepfelületnek is jó. Egy szisztematikus gyepápoló program különös jótékony hatása, hogy megfékezi a pajorok elszaporodását. Az előző év növénymaradványai, a lehullott őszi lomb maradványai egyaránt arra várnak, hogy eltakarítsák őket, így a legjobb, ha ezzel kezd, mielőtt rátérne a második nagy lépésre, a fűnyírásra.

 

Hagyja a munkát a profikra!

Sokak számára a fűnyírás nem a legkedveltebb házimunkák közé tartozik. Azok számára, akiknek jobb dolguk is van, mint hogy a fűnyírót tologassák a kertben, de mégis egy tökéletesen ápolt gyepfelületet szeretnének, van egy megoldásunk: a Gardena robotfűnyírója teljesen automatikusan, és megnyugtatóan halkan nyírja le a füvet. A robotfűnyírók éles kései minden elhaladásnál a fűszálak hegyét nyírják apró darabokra, a fűnyesedék pedig természetes trágyaként a gyepfelületen marad. A robotfűnyíró a véletlenszerűség elve szerint választja meg a haladási irányát, amely az egész gyepfelületen tiszta és egyenletes vágást garantál, csíkmentesen. A Gardena robotfűnyírók munkaterületét a határoló vezetékek határozzák meg, és szükség esetén a vezetőszál mentén tér vissza automatikusan a töltőállomásra. A Gardena robotfűnyírók csendben, szinte teljesen észrevétlenül dolgoznak, modelltől függően akár 800 m2 gyepfelülettel és 25%-os emelkedőkkel is megbirkózik --bonyolult kertekben is.

Természetesen, ezen robotfűnyírók üzemeltetése tökéletesen biztonságos. A készülék megemelésekor a kések automatikusan megállnak. Egy rendkívül érzékeny ütközésérzékelő és a határoló vezeték gondoskodik arról, hogy a tereptárgyak és akadályok ne akadályozzák a fűnyírást. Az eső sem akadály. A hagyományos kertészeti eszközökkel ellentétben a Gardena robotfűnyírók nem igénylik, hogy a kerttulajdonosoknak ki kelljen menniük a szabadba, amikor esik az eső.

Az első fűnyírással, amennyiben megoldható, célszerű megvárni, hogy száraz legyen a fű, és a vágási magasságot 4 cm-nél magasabbra állítani. Egész évben ajánlatos a következő szabályt betartani: inkább gyakrabban, kevesebbet vágjon a fűből, mint hogy ritkábban, egyszerre sokat. A Gardena robotfűnyírók ideális segítők ehhez a feladathoz. Az előre beállított adatok alapján tökéletesen karbantartja a gyepet majdnem teljesen automatikusan. Ugyanakkor a kerttulajdonosnak a nehezen hozzáférhető helyekkel önmagának kell megbirkóznia. De ez nem probléma a Gardena PowerCut Plus 650/30 damilos fűszegélynyíróval. A fűszegélynyíró nyele a fejnél dönthető, és a szegélynyíró feje 90°-os szögben állítható. Az AutoSpeed funkció nagy teljesítményt nyújt a hosszabb fű lenyírásához, normál körülmények között csendben működik. Ezek a tulajdonságok egyszerűvé és kényelmessé teszik a munkavégzést.

 

Friss levegő, nagyobb vitalitás

Miután befejezte a fűnyírást, itt az ideje a tavaszi megújulásnak: a gyep mélyszellőztetésének. Ez a művelet, melyet évente kétszer ajánlott elvégezni, eltávolítja a mohát a fűszálak közül, javítva ezzel a levegő utánpótlását.

A Gardena EVC 1000 elektromos mélyszellőztető kerekei speciális bordázatúak, így a mélyszellőztető könnyen irányítható. A nagy teljesítményű motor tökéletes erre a feladatra. A gyepfilc minél alaposabb eltávolítás érdekében ajánlott először hosszanti irányban, majd keresztben elvégezni a mélyszellőztetést.

Mivel a mélyszellőztető nem csak a mohát távolítja el, de kései a fűcsomókat is szétválasztja, elkerülhetetlen, hogy átmenetileg gyengüljön a gyep. Emiatt fontos, hogy a gyepet megfelelően műtrágyázza. Tippünk: ne egyszerre vigye ki a megfelelő mennyiséget, hanem az ajánlott mennyiség felét két részletben, például egy Gardena szórókocsi segítségével. Ez biztosítja, hogy a műtrágya egyenletesen legyen kijuttatva az egész területen. Ez után a teljes körű tavaszi felfrissülés után indulhat is a kertészeti szezon - egy dús, egészséges pázsittal, amely (majdnem) mindennek ellenáll.

Forrás: GARDENA by Husqvarna Magyarország Kft.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.