FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-03-27

Fűrészüzem avatás Miskolcon

Az Új Széchenyi Tervből nyert több mint 981 millió forintnyi támogatással épített fel a WIS Holding Zrt. egy európai viszonylatban középméretű, Magyarországon viszont nagynak számító flexibilis, lombos fa fűrészüzemet, amelyet pénteken adtak át Miskolcon.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a fűrészüzem átadása előtt az MTI-nek azt mondta, 3-4 millió köbméternyi fa évente az a mennyiség, amelyet a 22 magyarországi állami erdőgazdaság kitermel, ebből körülbelül 150 ezer köbméter a legértékesebbnek számító tölgy.     

Az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Parkban felépült üzem éves feldolgozási kapacitása mintegy 40 ezer köbméter, kétműszakos munkarend mellett. A rugalmas technológiának köszönhetően az üzem a Magyarországon honos összes lombos fafajta - elsősorban bükk, tölgy - feldolgozására alkalmas.

Az államtitkár hangsúlyozta: az új faanyagforgalmi szabályozás révén szeretnék biztosítani, hogy a fa elsősorban a magyar vállalkozásokhoz kerüljön, és előnyben részesüljenek az állami fafeldolgozó üzemek.    

A miskolci projekthez kapcsolódó kutatásokat tíz emberből álló kutató-fejlesztő csapat végezte. A kutatási irányok az optimális kihozatalt biztosító zöld technológia fejlesztésére, a hatékony hulladékfeldolgozás irányaira, a legkedvezőbb logisztika kialakítására, a környezetbarát vegyszeres faanyagvédelemre és a hőkezelés fejlesztésére irányultak. A kutatási eredmények beépültek a projekt megvalósításba.

Az üzemcsarnok épületét és a tárolóterületeket a legmodernebb igényeknek megfelelően tervezték és valósították meg. A technológia környezetbarát, ez azt jelenti, hogy a bekerülő anyag 100 százalékban hasznosul, valamint minimalizált a fosszilis energiahordozók felhasználása.     

A beruházás Miskolc legújabb ipari parkjában, az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Parkban valósult meg, amely az épületet és az alapinfrastruktúrát biztosítja.     

Jelenleg, az üzemi működés megindulását követően egy műszakban 5 irodai és vezető dolgozót, valamint 20 fizikai dolgozót alkalmaznak. A tervek szerint a Miskolcon felépült üzem 2015-ben 14 ezer köbméter fűrészrönköt vág fel, majd 2016 második felére, a kétműszakos munkarend kialakítása után, évi 40 ezer köbméter faanyag feldolgozása válik lehetővé. A kétműszakos munkavégzéskor már mintegy 50-60 lesz az alkalmazotti létszám. A technológiához tartozik az egyidejűleg 700 köbméternyi fűrészáru szárítására alkalmas szárító-gőzölő üzemegység is.

Forrás: MTI

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.