FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-04-24

Az EU kiakadt a Falco présgépén

Az Európai Bizottság valószínűleg azt kifogásolja (a Vas Népe szerint), hogy a Falco Zrt. túlárazva vett meg egy présgépet. Brüsszel összességében 451 millió euró értékű kifizetést függesztett fel.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A fotó a kifogásolt beruházás tavalyi avatóján készült. Fotó: VN-archív

A Falco Zrt. is szerepel az Európai Bizottság által kifogásolt projektek listáján. Szerda reggel jelent meg a Világgazdaság honlapján az a lista, amelyen azok a cégek szerepelnek, amelyek miatt az Európai Bizottság felfüggesztette a 2007-2013-as ciklus még ki nem fizetett gazdaságfejlesztési támogatásainak átutalását. Az Európai Bizottság összesen mintegy 43 ezer fejlesztés közül 53 projektet vizsgált meg szúrópróbaszerűen, ebből 19 pályázattal kapcsolatban talált "jelentős rendszerszintű hiányosságokat". Vagyis a vizsgált projektek igen jelentős aránya, mintegy harmada megbukott a brüsszeli szűrön. Ez magyarázhatta az Európai Bizottság április 10-én meghozott döntését, hogy a gazdaságfejlesztési operatív programjának (GOP) érintett három prioritására vonatkozóan (1. innovációs pályázatok, 2. a vállalkozások komplex fejlesztése, 3. üzleti infrastruktúra fejlesztése) általános érvénnyel felfüggesztette a Magyarországnak még át nem utalt támogatások kifizetését.

A brüsszeli vizsgálat nem a közbeszerzési eljárásokat, hanem a nyertes projektek kiválasztásának gyakorlatát érintette, még ha azokkal kapcsolatban a túlárazás is volt a legfőbb probléma. Utóbbiak ugyanis nem a nyertes pályázók által meghirdetett közbeszerzésekkel, hanem a még csak potenciális kedvezményezettek pályázataiban megadott fejlesztések költségvetésére vonatkozott.

 

A szombathelyi, fatermékekkel foglalkozó Falco Zrt. préstechnológiájának fejlesztésére kapott pénzt, ám a kifogás szerint túl magas beszerzési árat határoztak meg a támogatott gépbeszerzésnél. A dokumentum azt nem tartalmazza, hogy egyes pályázatokra lebontva milyen kifogásokat fogalmaztak meg a brüsszeli testület tisztviselői, a bizottság határozata azonban utal arra, hogy a kifogások döntő része a pályázat keretében igénybe vett szolgáltatások, vagy a bevont szakemberek bérének, illetve a beszerzett gépek túlárazására vonatkozott. A nyilvánosságra került dokumentum ugyan nem utal a részletekre.


A fotó a kifogásolt beruházás tavalyi avatóján készült. Fotó: VN-archív

A GOP-2.1.3-12-2012-0014 azonosító számú "A Falco Zrt. préstechnológiájának korszerűsítésére irányuló komplex fejlesztés" című projektjavaslat röviden az alábbiakat tartalmazta: A Falco Zrt. egy korszerűbb gyártási technológiát alkalmazva bővít és új piacok felé nyit, egy kedvezőbb műszaki paraméterekkel rendelkező, nagyobb teljesítményű, jobb minőségű termékeket előállítani tudó gyártósort tervez kiépíteni. A tervezett fejlesztés során az új géppel minden méretben tudna gyártani a vállalat, emellett az új, folyamatos prés számítógépes vezérlésének köszönhetően sokkal hatékonyabban, energiatakarékosabban tudna működni. A folyamatos prés által így előállított termékek felülete sokkal egyenletesebb, további feldolgozása könnyebb, gazdaságosabb. Ennek megfelelően a társaság tükörfényű laminált lap termékéhez is maga tudja majd az alapanyagot előállítani, így itt is jelentős költségcsökkentést érhet el a külföldi beszállítók mellőzésével.

 

Az Európai Bizottság múlt heti tájékoztatása szerint Brüsszel 451 millió euró értékű kifizetést függesztett fel a GOP első három prioritásában. Ez az összeg nagyjából megfelel a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által a felfüggesztés értékeként múlt héten közölt mintegy 150 milliárd forintnak. A GOP három prioritásának mintegy 700 milliárdos teljes keretéből ugyanis ekkora összeget még nem fizetett ki Brüsszel a hazai pályázati intézményrendszernek. Az összesített keret értékének még abban van jelentősége, hogy a projektek kiválasztásában tapasztalt hiányosságok szankcionálására kivetendő korrekció, vagyis a támogatások elvonásának százalékos mértékét erre a mintegy 700 milliárdos összegre vetíti majd ki az Európai Bizottság.

 

Tavaly május 8-én jelent meg cikkünk az új gyártósor átadásáról, akkor Novák Tibor, a Falco Zrt. igazgatótanácsának elnöke ismertette a 40 millió eurós beruházás részleteit. Hangsúlyozta: a 2 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást elnyert beruházás révén korszerűsítették az üzem préstechnológiáját, és így az eddigi szakaszos etázspréses gyártást egy modern, folyamatos technológia váltotta fel. A csaknem egy éve történt avatás előtt egészségüket féltő tiltakozók demonstráltak a gyár környezetszennyezése ellen. Akkor az avatási ünnepség szónokai közül Harangozó Bertalan kormánymegbízott vetette fel beszédében, hogy egy cég akkor lehet sikeres, ha bírja a helyi polgárok támogatását, és képes megnyugtató választ adni a kérdéseikre.

 

A vitatott beszerzési árral kapcsolatban most nekünk lettek volna kérdéseink a Falco Zrt.-t vezetőihez, ám jó ideig kitartó telefonálgatásaink ellenére sem találtunk senkit, aki az ügyben megszólalt volna. Elértük a cég marketingvezetőjét, Kovács Tamást, aki a vezérigazgatóhoz és az igazgatótanács elnökéhez irányított minket, őket azonban lapzártánkig nem sikerült utolérnünk.

 

Forrás: VasNépeOnline

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.