FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-04-24

Hello Wood Falu Project 2015

A Hello Wood örömmel hirdeti meg az idei alkotótábor és szimpózium témáját: a Falu Projekt 2015-öt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A FALU PROJEKT 2015 - EGY MEGFORDÍTOTT URBANIZÁCIÓ PROPOGANDÁJA

Hagyjuk otthon a várost egy időre, foglaljunk el egy darabot a vidéki tájból és építsük fel saját településünket! Építészeket és diákokat arra kérünk, hogy hozzák magukkal a tapasztalataikat, öröklött és a forradalmian új elképzeléseiket a faluról és nézzük meg, miként csiszolják össze ezeket a helyszín adottságai. Az építőanyag, a szomszéd telke és elsősorban a közösség céljai mind kötöttségek, amikhez képest ezek a tervek újraértelmeződnek.

Mindannyiunknak megvan a magunk kulturálisan beágyazott tapasztalatunk és ideánk a faluról.

 

A FALU PROJEKT ellenpontozva a lassan alakuló, bukolikus falu romantikáját egy működő, instant község létrehozását célozza meg egy hét alatt. A főbb funkcionális egységeit; a közösségi tereket, lakóházakat és a piacot egy hagyományos település mintájára jelöltük ki, de a tábor során ezek egyben a szórakozás, öröm és együttlét tereivé vállnak.

Milyen irányt vesznek majd a építészeti kísérleteink? Feltaláljuk-e az ideális vásári bódét vagy egy újfajta árukereskedelem bevezetése alakítja majd a piac terét? Vajon a jövő falvait a fenntarthatóság, a szükség, vagy a szórakozás szempontjai fogják alakítani? Légy részese ennek a párbeszédnek, miközben együtt felépítjük közösségünk ideális falvát. Egy községet, melyet a résztvevők terveznek, építenek és laknak.

 

A HELLO WOODRÓL:

A Hello Wood egy nemzetközi művészeti program. Az itt létrehozott alkotásoknak két közös jellemzője van: az alkotások fából készülnek valamint,hogy a társadalmi szerepvállalás és a művészetek összefonódása nem hiányozhat belőlük. A Hello Wood tudományos és művészeti területeket integrál, közösséget épít és tehetséget kutat. Nem csak országhatárokat átívelve köt
össze diákokat és oktatókat, de a tágabb publikumot is összeköti az alkotó tervezőkkel.

A FALU PROJEKTRŐL:

Az utóbbi tíz év számos művészeti alkotása foglalkozott közösségek és településeinek viszonyának vizsgálatával. Példaként lehet említeni az AVL Ville-t, Joep van Lieshout kísérleti állam modelljét, Yael Bartana propagandisztikus vízióját a Wall and Towert vagy Thomas Hirshhorn bronxi gettóban a helyi közösséggel együtt épített és üzemeltetett ideiglenes kultúrházát, a Gramsci Monumentet. Ezek az alkotások más-más szemszögből vizsgálják a település, a közösség és ezek természeti szociális politikai és kulturális környezetének érzékeny ökológiáját.

2015-ben a Falu Projekt ebbe a párbeszédbe kíván becsatlakozni. A Hello Wood hagyományait folytatva, a résztvevők egy az egyes modellben mutatják be a faluról alkotott közös víziójukat. Kísérletet teszünk arra hogyan lehet egy hét alatt összekapcsolni, felépíteni és belakni a külön-külön megtervezett részeket. Ezt követően pedig útjára engedjük, lehetővé téve, hogy a Falu újabb és újabb helyszíneken a legkülönfélébb eseményeknek és közösségeknek adjon otthont.

Milyen lesz az építészeti téregyüttes amit a Hello Wood közösségi ereje hoz létre? Miután felépült, hogyan válik a Falu Projekt jövőbeli események infrastruktúrájává?

Idén újabb kihívás elé állítjuk a tervezőket. 2015-ben az autonóm építészeti installációk összekapcsolódnak és egy települést hoznak létre. A délnyugat-magyarországi Csórompusztán egy hét alatt felépítjük a Hello Wood közösségének egy Falvát. A Falu ezt követően debütál mint eseménytér,
amikor az első előadások és bulik már egy szélesebb közönség előtt is nyitva tesznek.

A Falu Projekt nem korlatozódik pusztán a tábor idejére és helyszínére. Terveink szerint Csórompuszta kukoricásait elhagyva, először a Kapolcsi Majd a Sziget fesztivál időleges közössége előtt nyílik meg. Ezt követően Budapestre szállítjuk, ahol a Budapesti Design hetet követően kapcsolódik a főváros mindennapjaihoz. A Falu Projekt egy vándorcirkusz: a témához kapcsolódó események, bulik, előadások, vitafórumok színterévé válhat, ahol a párbeszédet mindig az aktuális környezet finom hangolja.

 

Az idei Hello Wood táborban újra 12 fa installációt készítünk el. Workshopvezetőnek olyan hazai és külföldi építészek vagy más művészeti területről érkező alkotók jelentkezését várjuk, akiket a Falu Projekt inspirál. A jelentlentkezéshez a koncepció leírását és a megvalósításra vonatkozó elképzeléseket várjuk rajzokkal illusztrálva.

 

A pályázatok elbírálása: 2015.05.07.

A Hello Wood dátuma, helyszíne: 2015. 07.11-19. Csórompuszta

A pályázat formája nyílt, mindenki számára elérhető. A pályázati részvétel ingyenes. A pályázatokat a workshop@hellowood.eu email címre várjuk. Ha kérdésed van a program menetével, formájával kapcsolatban, ne habozz, kérdezz! Ezt szintén a workshop@hellowood.eu címen teheted meg.

 

Forrás: HelloWoodFaluProject

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.