FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-05-11

Tüntetések Romániában az erdőkért

Románia több nagyvárosában vonultak utcára tüntetni a környezetvédők ma az erdőirtások ellen tiltakozva, és az - államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött - erdőtörvény elfogadását sürgetve.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Több civil szervezet internetes felhívására Bukarestben szemtanúk szerint több mint kétezren vonultak a kormány, majd az elnöki hivatal székháza elé "Mentsük meg az erdőket", "Ne a multik írjanak erdőtörvényt", "Minden párt az erdőket tarolja" feliratú táblákat emelve a magasba.

 

Kolozsváron a Mediafax hírügynökség szerint megbénították a városközpont forgalmát a tüntetők, akik egyebek közt "Ébresztő Románia" és "Kifelé a Holz-cal az országból" jelszavakat skandáltak. A környezetvédő szervezetek ugyanis egyik legfőbb ellenfelüknek az országban több fűrészüzemet működtető osztrák Holzindustrie Schweighofert tekintik, amely - tavalyi közlése szerint - az országban kitermelt fa 15 százalékát, évente mintegy 2,4 millió köbméter fát vásárol és dolgoz fel Romániában. A Schweighofer a Kovászna megyei Rétyen (Reci) is felépített egy évi 800 ezer köbméter rönk feldolgozására alkalmas üzemet, amely aggodalommal tölti el a székelyföldi környezetvédőket.


Rönkök az üzem udvarán 2015. április 29-én. Fotó: Toró Attila

Klaus Iohannis államfő, akit a tüntetők azzal vádoltak, hogy a romániai erdők kifosztásában érdekelt külföldi lobbi nyomásának engedve halogatja az erdőtörvény kihirdetését, Facebook-bejegyzésében "legitimnek" nevezte a zöldek aggodalmát és megígérte, hogy a nemzetbiztonsági tanács napirendjére tűzi az illegális erdőirtások ügyét.

Az erdőgazdálkodási törvényben Iohannis az uniós versenyszabályokra hivatkozva éppen azokat a - zöldek által üdvözölt - cikkelyeket kifogásolta, amelyek megakadályoznák, hogy egy cégcsoport monopolhelyzetet alakíthasson ki a favásárlás során.

Victor Ponta kormányfő az erdők védelmében meghirdetett tüntetések részvevőit egy ma délelőtti nyilatkozatában azzal nyugtatgatta, hogy a parlamenti többség "megfontolás" után is olyan erdőtörvényt fog megszavazni, amely súlyos büntetéseket szab ki a törvénysértő kitermelőkre, és megakadályozza a monopóliumok kialakulását a romániai faiparban. Másodszorra az államfő nem tagadhatja meg egy törvény kihirdetését, akkor sem, ha változatlan formában fogadja el a parlament.

 

Forrás: Greenfo

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtárx0