FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-07-13

Bíró Ica láncfűrészt ragadott, és jól állt neki

Újra összecsaptak a legkeményebb favágók, és megmérettettek a legjobb láncfűrészek. A Husqvarna Magyarország nagyszabású fakitermelő versenyt rendezett, ahol az ország legjobb favágói mérték össze erejüket látványos versenyszámokban július 11-én a Zselici Erdészetben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A megmérettetés a Fakitermelő Világbajnokság szigorú szabályai szerint zajlott. A WLC (World Logging Championship) rendszerében a fakitermelők öt versenyszámban, motorfűrészekkel indultak. A versenyzők láncszerelésben, lánckímélő és kombinált darabolásban, gallyazásban és döntésben mérték össze tudásukat. A csapatok eredményeit erdészekből, tanárokból álló zsűri értékelte, a pontozásnál a precíz megvalósítás és az időeredmény egyaránt számított.

 

Idén először egy női versenyző is indult, Szekeres Nóra, az ország egyedüli női versenyzője, aki ezúttal egy igazi sztárral kerül szembe a színpadon. Bíró Ica a hazai fitnesz ikonikus alakja bizonyította be, hogy nem véletlenül kapta a Metál Lady nevet. A hölgyek gallyazásban mérték össze erejüket, harcba szállva egymással, az idővel és a gallyakkal.

A híresség a verseny előtt szakszerű felkészítés kapott és csak ezután ragadt láncfűrészt. Ica szerint ugyan nem gyerekjáték a láncfűrész, de egy kis gyakorlással, a szabályok betartásával és odafigyeléssel ezekkel a precíz gépekkel egy nő is könnyedén elbánik a gallyakkal. A betanuláshoz alig negyed óra elég volt neki, a versenyt követően pedig M.Tóth Zsolt fa-és jégszobrásznak segített be az őt ábrázoló, láncfűrésszel faragott szobor kidolgozásába.

Az egész napos verseny után a Bakonyi Bogvágó Banda fakitermők csapata került ki győztesen, második helyen a zirci tűzoltók, a Megyei Lánglovagok végeztek, míg a bronz érmet a szintén fakitermelőkből álló Sefag Zrt csapatának nyakába akasztották Egyéni összesítettben Papp Zoltán erdész nyert, második lett Pilise János fakitermelő, Molnár Márk tűzoltó pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 

 

A versenyszámokról

 

A gallyazás során a résztvevők harminc, speciálisan elhelyezett ágat vágnak le egy hat méter hosszú, vízszintes rönkről. A lánckímélő darabolás lényege, hogy két fűrészporba ágyazott rönkről egy-egy korongot vágjanak le a versenyzők, anélkül, hogy a fűrész a padlóba szaladna. A kombinált darabolás közben egy darabolón elhelyezett rönkről kétoldali vágással távolítanak el egy adott vastagságú korongot a favágók. A döntés versenyszámában a kijelölt fát három percen belül kell kidönteni úgy, hogy a célkaróhoz minél közelebb dőljön. A láncszerelés a program egyetlen fától független eleme, ahol a versenyzők a motorfűrész vezetőlemezét és láncát cserélik ki a lehető legrövidebb idő alatt.

A Husqvarnáról

 

A svéd Husqvarna Group - a svédországi Huskvarnában lévő, már 300 éves múltra visszatekintő telephelyének központjával - a megszokott svéd precizitással, magas szintű gyártástechnológiával, a kiváló minőségű alkatrészekből összeszerelt termékek mindenütt a jó minőséget, a megbízhatóságot jelentik.

A Husqvarna Magyarország Kft., a Husqvarna Group által gyártott termékeknek több mint 20 éve a  magyarországi forgalmazója, egyben az erdészeti és kertészeti berendezések kereskedelmével foglalkozó piacvezető vállalkozások egyike. Cégünk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy vásárlóink elégedettek legyenek. Ennek elérése csak felkészült, biztos tudással és biztos háttérrel rendelkező munkatársakkal lehetséges, amire maximálisan törekszünk is.

Forrás: Husqvarna Magyarország Kft.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.