FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-07-13

Akác fafeldolgozó üzem fejlesztése Pócspetriben

Az előzetes információk szerint már több mint 10 milliárd forint értékű pályázati igény érkezett be a szabad vállalkozási zónákban megvalósítható beruházások pályázati kiírásaira - közölte a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár a fafeldolgozással foglalkozó Ruzsa Kft. uniós beruházásainak ünnepélyes átadásán Pócspetriben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


fotó: Racskó Tibor

Glattfelder Béla emlékeztetett, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent, a mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető kapacitásbővítési beruházásokra összesen kétszer 10 milliárd forintos pályázati forrás nyílt meg.

Ezt a keretösszeget a nagy igények miatt további 20 milliárd forinttal megemelik annak érdekében, hogy ezekben a szabad vállalkozási zónákban, ahol a kormány a legfontosabbnak tartja a gazdaságfejlesztést és munkahelyteremtést, ott az ipar fejlesztéséhez elegendő forrás álljon rendelkezésre - fogalmazott Glattfelder Béla.

Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár ezzel kapcsolatban felidézte, a kormány 2013-ban Vásárosnaményban megtartott ülésén döntött a szabad vállalkozási zónák létrehozásáról. A döntés értelmében ezekre a zónákra külön pályázatokat írnak ki, amelyek az adott zóna specialitásait figyelembe véve nagyobb lehetőséget biztosítanak az ott működő vagy oda betelepülni szándékozó vállalkozások számára.

"Ez testet öltött, mert 10 milliárd forint értékben gyakorlatilag kifejezetten a szabad vállalkozási zónákra van pályázat kiírva" - tette hozzá Czomba Sándor.

A csütörtökön megnyílt pályázati lehetőségek szerint a szabad vállalkozási zónákban - 10 milliárd forint keretösszegben - megvalósuló kapacitásbővítő fejlesztések esetén a feldolgozóiparon kívül más ágazatokban, így például a szolgáltatóiparban megvalósuló fejlesztésekre is felhasználhatóak a források. A szabad vállalkozási zónán, illetve a Közép-magyarországi régión kívül megvalósuló beruházások esetén szintén 10 milliárd forint áll a fejlesztésben, növekedésben érdekelt vállalkozások rendelkezésére.

Czomba Sándor a Ruzsa Kft.-nél megvalósult munkahelyteremtő pályázat kapcsán azt mondta, 2011 és 2014 között csak ilyen célra több mint egymilliárd forint érkezett Nyírbátor térségébe és több mint ötszáz új munkahely létesült.

Országosan közel 40 milliárd forintból több mint 24 ezer új munkahely létesült és több mint 30 ezer meglévő munkahely megtartásához is hozzájárultak ezek a munkahelyteremtő pályázatok - közölte a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

 

Glattfelder Béla a főleg akácfeldolgozással foglalkozó Ruzsa Kft.-nél megvalósított, összesen 558 millió forint értékű munkahelyteremtő, versenyképességet javító és faipari kapacitásbővítő fejlesztésekre utalva megjegyezte, az akác a Nyírség "aranya", ebből a sovány földből ez a növény képes nagy értéket előállítani.


Szélezett akác fűrészáru

A kormány iparpolitikájának célja, hogy hazai erőforrásokat - jelen esetben az akácot - a lehető legnagyobb hozzáadott értékkel lehessen értékesíteni, ez a beruházás pedig ebben segít - rögzítette az államtitkár.

 

Ruzsa János, a társaság ügyvezetője az eseményen elmondta, a jelenleg 52 munkavállalót foglalkoztató kft. az elmúlt két évben három pályázaton összesen közel 307 millió forint vissza nem térítendő uniós és állami támogatásban részesült. Egy 148 milliós munkahelyteremtő beruházás keretében tizenkettőről 49-re nőtt a foglalkoztatottak létszáma, új iroda és szociális épület épült, a 143 millió forint értékű, versenyképességet javító beruházás révén termelő- és raktárcsarnok létesült, a legnagyobb értékű, 267 milliós fejlesztés segítségével pedig technológiai sort, a fafeldolgozáshoz szükséges gépeket és autódarut is vásárolt a cég.

A nyilvános cégadatok szerint az elsősorban exportpiacra termelő, 1994-ben alapított Ruzsa Kft. 2014-ben 1 milliárd 494 millió forintos nettó árbevételt és több mint 50 millió forintos mérleg szerinti eredményt ért el.

Forrás: MTI

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.