FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-08-11

Magyarország egyik legkorszerűbb fűrészüzeme

A Borsodwood Kft. egy európai viszonylatban középméretű, Magyarországon viszont nagynak számító fűrészüzemet üzemeltet Miskolcon, az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Parkban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A WIS Holding Zrt. tulajdonában lévő üzem a rugalmas technológiának köszönhetően a Magyarországon honos összes lombos fafaj - elsősorban bükk, tölgy - feldolgozására alkalmas, bútoripari alapanyagok gyártása céljából. A technológia kivitelezését az osztrák WDT cég vezette, az alapgépeket pedig a szakterület legtekintélyesebb német gyártója, az EWD szállította. Magyarországon különlegességnek számít az itt működő rönkvágó szalagfűrész, ugyanis ez a berendezés nemcsak előremenetben, hanem visszamenetben is képes az alapanyag szeletelésére. Az egyidejűleg 700 m3 fűrészáru szárítására alkalmas, az olasz Nardi által szállított szárítótelep és a 130 m3 kapacitású gőzölő kamrák egész évben megállás nélkül üzemelnek.

A beruházáshoz kutatások kapcsolódtak az optimális kihozatalt biztosító zöld technológia megvalósítása, a hatékony hulladékfeldolgozás megoldása, a legkedvezőbb logisztika kialakítása, környezetbarát vegyszeres faanyagvédelem és a hőkezelés fejlesztése céljából. Részben ennek eredményeként Magyarország egyik legkorszerűbb fűrészüzeme jött létre.

A beruházás gyakorlatilag "zöld mezősként" valósult meg. A választott helyszínen az üzemcsarnok épületét és a tárolóterületeket is a legmodernebb igényeknek megfelelően tervezték és valósították meg. A technológia kivitelezését a WDT osztrák cég vezette, az alapgépeket pedig a szakterület legtekintélyesebb német gyártója, az EWD szállította. A technológiához tartozik még az egyidejűleg 700 m3 fűrészáru szárítására alkalmas az olasz Nardi által szállított szárítótelep és a 130 m3-es gőzölő kapacitás.

A raktárkészlet is jelentős, közel 2000 m3 készterméket és 1000 m3 félkész terméket képesek tárolni a telepen. Az üzem éves feldolgozási kapacitása mintegy 40 000 m3 amelyhez 40 fő fizikai dolgozót alkalmaznak, két műszakos munkarendben. A technológia környezetbarát, ez azt jelenti, hogy a bekerülő anyag 100 százalékban hasznosul, a hulladékból aprítékot képeznek és ezt használják a csarnok fűtésére. Molnár András üzemigazgató elmondta, hogy jelenleg csak nagykereskedőket szolgálnak ki, de a közeljövőben kiskereskedelemmel is foglalkoznak majd. A rönköt elsősorban magyarországi beszállítóktól szerzik be, kisebb részben a környező országokból, főként szlovák erdőgazdaságoktól vásárolják. Az előállított fűrészárut nagyrészt az EU-országokban, Magyarországon, Egyiptomban és Kínában értékesítik.

Forrás: WIS Holding Zrt. Borsodwood

Kapcsolódó:

Fűrészüzem avatás Miskolcon FATÁJ 2015-03-27

Fűrészüzem a halna tetején FATÁJ 2014-12-11

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.