FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-08-12

Bútoripari statisztikák - Románia

Nemrégiben már írtunk a hazai bútoripar múlt esztendei eredményeiről. A mérlegadatokból az derült ki, hogy ebben a szektorban szerény fellendülés jelei mutatkoznak, az utóbbi három esztendőben valamelyest sikerült fokozni a termelést, valamint a kivitelt, ugyanakkor újabb munkahelyek is teremtődtek. Most visszatérünk ennek az ágazatnak a helyzetére, mert időközben újabb statisztikai adatok kerültek a birtokunkba.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Munka a FAMOS-nál

Az adóhatóságokhoz benyújtott éves pénzügyi helyzetjelentések szerint tavaly a hazai bútoripar üzleti forgalma 9,4 milliárd lej volt. A területi megoszlás érdekes képet mutat: Máramaros megye a maga hat, nem kis nagyságrendű bútoripari cégével úgymond a hazai bútoripar fellegvára.

Mondjuk ezt annak okán, hogy a szóban forgó értékből a hat máramarosi cég mintegy 13 százalékot, azaz 1,2 milliárd lejt tud a magáénak. Az első helyen pedig a maga 567 millió lejes üzleti forgalmával az Aramis Invest Rt. áll. Ez a hazai tőkéjű cég már évek óta a bútoripari toplista első helyét foglalja el mind az üzleti forgalom, mind pedig az alkalmazottak száma tekintetében. Érdekes a maga nemében ennek a megyének az előretörése, mert 1990 előtt abban a régióban nem voltak nagy faipari, s azon belül bútoripari cégek, de igen Maros vagy Hargita megyében, amelyek esetében a túlélés elmaradt a sikertelen privatizálás nyomán, s ma már az egykori nagyvállalatokra egyre kevesebben emlékeznek. Amúgy a hazai bútoripar az utóbbi 25 esztendő során volt lejtmenetben, és volt az előrelépés időszakában is. A 2008-as esztendőt követően például a szektor alig két esztendő során több mint 17 ezer alkalmazottat veszített el, azt követően viszont sikerült "visszanyerni" mintegy 13 500 főt, s jelenleg a bútoripar országos szinten 62 200 alkalmazottat számlál.


Aramis Group telephelye

Nyolc megye.

A mérlegadatok alapján készített nemrégiben egy rangsort a Ziarul Financiar gazdasági napilap. Abból az derül ki, hogy a hazai bútoripar gyakorlatilag nyolc megye ötven vállalatára összpontosul. Máramaros megye, mint már arra utaltunk, már-már utolérhetetlenül vezeti a toplistát. Mondjuk ezt annak okán, hogy az azt követő Bihar megye 2014-es esztendei üzleti forgalma csak 550 millió lej volt. Egyébként ebben a megyében a ranglistán szereplő ötven cégből négy tevékenykedik. A harmadik helyre Kolozs megye került 514 millió lejes üzleti forgalommal, a negyedikre Szatmár megye 418 millió lejessel, az ötödikre Arad megye 406 millióval, hatodik Temes 204 millióval, hetedik Maros megye 172 millióval, a listát pedig megyénk zárja 165,7 millió lejes üzleti forgalommal. Amúgy a szóban forgó nyolc megye, illetve ötven cég döntő többsége vagy azok többségi részvénycsomagja hazai tulajdonban van. Ez egy sajátossága a bútoriparnak, amely esetében a külföldi beruházások nem bizonyultak olyan erőteljesnek, mint például a fafeldolgozásban vagy a könnyűiparban. Feltétlenül utalnunk kell még egy jelenségre, illetve egy félreérthető helyzetre: a rangsorolás ama CAEN-kód (a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere) alapján történt, amely szerint kizárólag bútorgyártásról van szó. Igen ám, de vannak olyan cégek, amelyek fő tevékenységi körét nem a bútoripar képezi, de ettől függetlenül jelentős volumenű bútort állítanak elő. Máramaros megyében van az olasz érdekeltségű Italsofa Rt., amely a CAEN-kód szerint matrac- és ágysodronygyártással foglalkozik, és melynek tavalyi üzleti forgalma 303 millió lej volt, s annak igen jelentős hányadát tette ki a bútor.

Megyénkből négyen

Hargita megye bútoriparának termelési volumene alig 12 százaléka a Máramaros megyeinek, s még a fele sincs az Arad megyeinek, de ettől függetlenül országos viszonylatban jelentősnek számít. A már említett toplistán szereplő ötven cég közül négy Hargita megyében van. Viszonylag előkelő helyet foglal el, nevezetesen a 18-ik a csíkszeredai Iris Service Rt., amely az utóbbi évek során küzdötte fel magát a legnagyobb húsz közé, s tavalyi üzleti forgalma megközelítette a 68 millió lejt. A 42. helyet foglalta el a gyergyószentmiklósi Industry Transilvan Kft., amelynek üzleti forgalma 34,5 millió lej volt. Az azt követő, azaz a 43. helyre került az ország egyik legpatinásabb bútorgyára, a székelyudvarhelyi Famos Rt., amelyről amúgy köztudott, hogy évtizedek óta jobbára exportra termel. Nos, ennek a cégnek a tavalyi üzleti forgalma 33,1 millió lej volt. A táblázaton a 45. helyen szerepel a várhegyi székhelyű, olasz érdekeltségű Cetate Production Kft., amelynek üzleti forgalma 30 millió lej volt. Megyénk esetében örvendetes tényként könyvelhető el az, hogy az ötvenes ranglistán négy céget sikerült felsorakoztatni (akárcsak Kolozs vagy Maros megyében), de többet mint Temes megyében, ugyanakkor a területi megoszlás tekintetében is kiegyensúlyozottnak minősíthető a helyzet, ugyanis képviselve van a megye majd mindegyik mikrorégiója.

Forrás: udvarhely.ma

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.