FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-08-24

Megújult a dél-dunántúli kék-túra útvonal

Az Országos Kékkör részeként a Rockenbauer Pálról elnevezett dél-dunántúli kéktúra útvonal is megújul. Ennek fejlesztéseit mutatta be Pécsett a Természetjáró Szövetség és konzorciumi partnere a Mecsekerdő Zrt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A munka a 2550 kilométeres útvonal felmérésével indult - mondta el Széki Gabriella, a Magyar Természetjáró Szövetség kommunikációs szakembere, aki hozzátette - az országos fejlesztéseket, amelyek több mint 210 helyszínt és több száz kilométernyi turistautat érintettek, 21 konzorciumi partner segítségével valósítják meg. A konkrét feladatokat ismertetve Széki Gabriella elmondta: a 2,7 milliárd forintos támogatás révén megtisztították a benőtt növényzettől a gyalogos utakat, helyreállították a forrásokat, felújították az úton található kilátókat és pihenőhelyeket, kerékpáros nyomvonalat jelöltek ki. Újrafestették a nyomvonalról tájékoztató kék jelzéseket, és egységes információs táblákat helyeznek ki. Felújítják a pecsételő helyeket, melyek az Országos Kékkör jelvényszerző túramozgalmának ellenőrzőpontjain találhatóak. Több helyen modern turistaszállásokat hoznak létre. Szintén része a projektnek egy, a túrázókat segítő térinformatikai rendszer, a TTR elkészítése is, illetve több, okostelefonokon futó, túrázást segítő mobilalkalmazás.

(FATÁJ: A TTR honlapon a 6 jármódból egyelőre a gyalogtúrázók térképe működik, a kerékpáros, hegyikerékpáros, lovas, vízi és vitorlás jármódok térképei még nem érhetőek el.)

 

Sajtótájékoztató a Dél-Dunántúl régió fejlesztéseiről (Fotó: Café PR)

 

"Mindezzel az Országos Kékkör így olyan ökoturisztikai attrakcióvá vált, ami egyaránt igénybe vehető pihenési, rekreációs, üdülési és teljesítménytúrázás, sport céljára. A két és félezer kilométeres bejárható távjával a Kékkör Európa egyik legszebb, legmodernebb és leghosszabb egybefüggő túraútvonala, a fejlesztések révén pedig meg is felel ennek a méltó rangnak" - hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

A júniusban elkészült kövestetői kilátó (Fotó: Mecsekerdő Zrt.)

 

Dél-dunántúli fejlesztések

 

A Dél-Dunántúl régióban elkészült fejlesztéseket ismertetve Ripszám István a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese és a Mecsek Egyesület ügyvezető elnöke elmondta, hogy összesen mintegy 266 kilométernyi szakaszt, ezen belül 12 kilométer kerékpáros útvonalat érintett a felújítás. Harmincnál is több fedett és fedetlen pihenőt alakítottak ki, vagy újítottak fel az Országos Kékkör dél-dunántúli vonalán. Két új kilátót építettek Mesztegnyőn és Őcsényben, ill. két hidat is felújítottak a Somogy megyei Zselickislakon és Patcán. A fejlesztések hét forrás környezetének rendbetételét, természetőrház építését és a turisták higiéniai igényeit kiszolgáló infrastruktúra megépítését is magába foglalták. A fejlesztések zöme már elkészült, a projekt szeptember végi határidejéig mindennel készen lesznek, közte a turistákat informáló, modern tájékoztató táblák kihelyezésével is - ismertette Ripszám István, aki maga is lelkes természetjáró. További újdonság az ún. Ranger-rendszer: az Országos Kékkört hasonló hosszúságú távokra bontották, ezek mindegyikének személyes felelőse lesz annak érdekében, hogy a felújítást követő állapotok minél tovább szolgálják a túrázók kényelmét. A Rangernek jelenthetők a kirándulás során tapasztalt károk - például a nyomvonalra dőlt fák -, aki mielőbb gondoskodik a helyreállításról.

Az érdeklődők az Országos Kékkörről az mtsz.org honlapon tájékozódhatnak, és számukra tájékoztató film is készült, melyet szintén bemutattak a sajtótájékoztatón. A projekt keretében a következő hetekben nem csak a hazai, de a külföldi aktív túrázókat is megszólítják.

Forrás: turistamagazin.hu, okk-ddop.hu

Kiegészítés:

 

 

Az országos Kékkör ranger (szemétszedő) szakaszai az mtsz.org honlap nyitólap alján tekinthetőek meg a kicsinyíthető-nagyítható térképen. Ebben például a mecseki részlet az alábbi:

 

 

Itt a Kékkörön kívül látható pirossal egy regionális szakasz és zölddel az Országos Kékkör mecseki kerékpáros szakasza. A szakaszokra kattintva megtudhatjuk annak hosszát, számozását, helyét, érint-e védett vagy fokozottan védett területet, illetve hogy melyik erdőgazdaságot érinti a szakasz. A szakaszokat elválasztó pontokra kattintva azok EOV koordinátáit lehet a térképről leolvasni.

A térkép szakaszaira kattintva ugyanakkor a rangerek neve és elérhetősége - hogy a kirándulás során tapasztalt károkat nekik jelenteni lehessen - nem olvasható ki.

Ugyanakkor az Okostelefon segítheti a Kékkör nyomvonalának fenntartását c. cikk szerint: "Az Európai Uniós forrásból fejlesztett TTRmAPP nevű ingyenesen letölthető applikációval pillanatok alatt bejelenthető egy-egy anomália, ráadásul ezt nem csak a rangerek tehetik meg, hanem bárki."

Kicsit ügyetlen megoldás, hogy a cikk szerzője nem linkelte be e mondatban a TTRmAPP kapcsolóját, de a FATÁJ részéről ezt itt pótoljuk. Láthatóan már sokan letöltötték és tesztelték, 2014. augusztusa óta sok felhasználói észrevétel is érkezett ehhez az applikációhoz. Érdemes ezekbe beleolvasni.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.