FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-09-08

Lassuló ütemben csökkennek erdeink

A gyarapodó népességszámmal és a mezőgazdasági termelés növelésével párhuzamosan tovább csökkennek az erdők világszerte, az elmúlt 25 évben azonban az erdőirtás mértéke több mint 50 %-kal mérséklődött, derül ki a FAO új tanulmányából.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


1990 óta mintegy Dél-Afrika területével megegyező nagyságú (129 millió hektár) erdőség tűnt el bolygónkról, olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) "A globális felmérés az erdei erőforrásokról 2015" kiadványában, amely az eddigi legátfogóbb ilyen tanulmány a témában.

 

A kötet mindemellett nem hagyja szó nélkül, hogy erdeink jelentős és egyre növekvő része kerül védelem alá és egyre több ország törekszik erdőgazdálkodási módszereinek javítására. Ez legtöbbször a megfelelő jogszabályi környezet kialakítását és az erdők kiterjedésének és állapotának nyomon követését jelenti, a döntéshozatal során kikérve a helyi közösségek véleményét is.

 

A FAO jelentés 234 országot és régiót fed le és a héten zajló Erdészeti Világkongresszus során került bemutatásra a dél-afrikai Durbanban.

"Erdeink kiemelkedő szerepet játszanak az elmaradott vidéki területek felzárkóztatásában, sokak számára az élelmezés-biztonság és a megélhetés garanciái. A természet körforgásához is hozzájárulnak a levegő és víz tisztításával, a biológiai sokféleség megóvásával és a klímaváltozás elleni küzdelemmel," hangsúlyozta a FAO főigazgatója José Graziano da Silva a helyszínen.

 

Hozzátette, hogy "az erdőirtás mértékének további csökkentése" és a megfelelő tájékoztatás révén jobb szabályozási környezetet teremthetünk. Jelenleg, a világ erdőkészletének 81 %-a van nyilvántartás alatt. "A változás iránya üdvözlendő, de több erőfeszítésre van szükség."

 

A legfontosabb megállapítások

 

Az 1990-es bázisévhez képest, amikor a szárazföld 31,6 %-át, avagy 4 128 millió hektárnyi területet borított erdőség, napjainkra 1 %-os csökkenést (3 999 millió hektárra) regisztráltak a FAO szakértői.

 

Ezen időszak alatt 0,18-ról 0,08 %-ra változott az erdővel borított területek csökkenésének éves értéke.

 

Napjainkban a világ erdőségeinek 93 %-a természetes erdő, amibe beletartoznak az érintetlen, "elsődleges" és másodlagos, természetes módon regenerálódott erdőségek is. A fennmaradó 7 %-ot a telepített erdők teszik ki, ezek kiterjedése több mint 110 millió hektárral nőtt az elmúlt 25 évben.

Az erdészeti ágazatok 600 milliárd dollárral járulnak hozzá a világ GDP-jéhez, és mintegy 50 millió ember számára biztosítanak munkát.

 

Az erdőirtás legnagyobb mértékben a trópusi területeket, leginkább Latin-Amerikát és Afrikát érintette. Itt 2,8 %-kal zsugorodtak az erdőségek 2010-15 között. A trópusi és szubtrópusi régiókban az egy főre jutó erdőterület a népesség-növekedéssel párhuzamosan jelentősen csökkent.

 

Megfelelő erdőgazdálkodás

 

Világszerte megfigyelhető trend, hogy nő a telepített erdők aránya a természetes erdők rovására, és míg az erdőségek nagy része állami tulajdonú, a magántulajdon is egyre gyakoribbá válik. Kategóriától és tulajdonviszonyoktól függetlenül, a FAO a fenntartható erdőgazdálkodási módszerek fontosságát hangsúlyozza.

 

A természetes erdők mintegy génbank szerepet is betöltenek, amellett, hogy élőhelyként szolgálnak sok veszélyeztetett állatfaj számára. Az erdők jelentősége a talajvíz tisztításában vitathatatlan, csakúgy, mint a talajerózió és a földcsuszamlások elkerülésében.

 

A telepített erdők a gazdaság szempontjából fontosak: a fafelhasználás és a továbbra sem nélkülözhető tűzifa forrását jelenti, ezzel is csökkentve a nyomást természetes erdeinken.

"Az erdőgazdálkodás az elmúlt 25 évben nagymértékben javult. 1990 óta mintegy 150 millió hektárral nőtt a védett területek kiterjedése," mondta Kenneth MacDicken, a FAO globális erdei erőforrások egységének vezetője.

 

Biológiai sokféleség és a klímaváltozás

 

Az erdők adnak otthon a szárazföldi fajok, állatok, növények és rovarok több mint felének. Épp emiatt, jegyzi meg a tanulmány, az erdőterületek megóvására tett lépések ellenére is az emberi tevékenység, mint a fakitermelés, szennyezés, vagy egyes természeti jelenségek (erdőtüzek, szélviharok, klímaváltozás), éreztetik negatív hatásukat. 

 

Jelenleg a biológiai sokféleség megőrzése okán oltalom alatt álló erdőterületek (javarészt Brazíliában és az Egyesült Államokban) a teljes erdőségek csupán 13 %-át teszik ki. Az elmúlt öt évet vizsgálva Afrikában nőtt a legdinamikusabban a védelem alá vett erdők területe.

A FAO felhívja a figyelmet arra is, hogy maga az erdőirtás, az erdőségek állapotának romlása növeli az üvegházhatású gázok koncentrációját a légkörben, nem beszélve a fák kivágása révén elveszített a szén-dioxid-elnyelő kapacitásokról.

 

A FAO becslése szerint az erdőségek eltűnésének csökkenő mértéke is hozzájárult ahhoz, hogy 2001 és 2015 között több mint 25 %-kal mérséklődött az erdők szén-dioxid kibocsátása.

Forrás: FAO

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.