FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-12-18

FAGOSZ rönkfogyasztás felmérés - előzetes

120 üzem válasza alapján a magyarországi rönkfeldolgozás 2014-ben 1.075 e m3 volt, ami 2015-ben várhatóan 1.150 e m3-t tesz majd ki és 2016-ra 1.310 e m3 rönk igénnyel lehet számolni. Most a felmérés előzetes eredményét tesszük közzé.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Ha abból indulnánk ki, hogy hány vállalkozás cégbíróságnál jegyzett adatai között szerepel olyan tevékenység, amely rönkfeldlgozásra utal, akkor két vagy akár három ezer elemű is lehetne a lista. Ugyanakkor a korábbi felmérések, Fatudakozó rendszerünk és ismereteink szerint nem nagyon lehet 150-nél több azon cégek száma, melyek a hazai rönkfogyasztás 90-95%-át kiteszik. Mégis valamivel több mint 300 helyre kültük kérdőívünket, hiszen az élet, a cégek tevékenysége folyamatosan változik. Az alábbi levelet küldtük november elején, s kértünk választ november közepére:

 


A november 28-án volt 49. FAGOSZ Fakonferencia első előadása az állami erdőgazdaságok faértékesítési pozíciójával foglalkozott. Az előadás utáni eszmecserében pedig e cégek rönk értékesítési lehetőségeiről, eladási módszereiről volt szó, természetesen különös hangsúllyal a tölgy fafajra. Felvetődött hogy az erősen keresleti helyzetet meg kell próbálni számszerűsíteni, hogy a hazai faipar, rönk feldolgozók érdekeit jobban figyelembe lehessen venni.

Készítettünk fűrészipari felmérést 1998-ról és 1999-ről, majd a 2005-2008. időszakról, melyeket a résztvevők minden alkalommal nagyon hasznosnak tartottak. A fenti probléma és a felsorolt tapasztalatok alapján a 2014. tényre, 2015. várhatóra, 2016. igényre és a kapacitásra szeretnénk most újabb felmérést készíteni. Reményeink szerint ennek eredményével kiértékelésével hozzájárulhatunk a hazai rönk feldolgozók jobb alapanyag ellátásához, e pici szegmens jobb megismeréséhez.

A felmérésben a rönk, kivágás és egyéb fűrészipari alapanyag felhasználókat szólítjuk meg, tehát furnérhámozót, rétegeltlemez gyártót, fűrészüzemet, raklapot és ládát gyártót. Így e felmérésben rönk alatt a furnérrönköt, fűrészrönköt, kivágást, egyéb fűrészipari alapanyagot értjük.
A Fatudakozó www.fatudakozo.hu rendszerünkben szereplő sok ezer cég közül 300 céget választottunk ki, amelyeknek e kérdést és kérdőívet küldjük. Előzetes becslésünk és a korábbi felmérések tapasztalata alapján e kör a hazai rönk feldolgozás mintegy 90%-át képviseli. Reméljük, hogy mindenki válaszol egyszerű táblázatunkra, melynek feldolgozási eredményét amint lehet közzétesszük. A faipar a hatóságok közt az NGM-hez tartozik, az erdőgazdálkodás, és az állami erdőgazdaságok pedig az FM-hez. Mindkét féllel könnyebben tudunk a rönkfeldolgozók érdekében eredményesen tárgyalni a rönkfeldolgozás, igények és kapacitás megfelelő ismeretében.


 

A csatolt kérdőív pedig itt érhető el.

 

Nos, eddig 120 üzemtől kaptunk választ, ami nagyon jó eredmény. Érzésem szerint e kör a hazai rönk feldolgozás 85-90%-át teheti ki. Itt üzem alatt telephelyet értek, tehát van néhány olyan cég, melynek több üzeme is van. Ennek alapján az előzetes eredmény az alábbi:

Ebben valamennyi import is van, de most annak mennyiségére, arányára most nem kérdeztünk rá. Minél egyszerűbb kérdőívre törekedtünk. A fenti mennyiségek évek közötti változási és éven belül fafajonkénti arányai ezt mutatják:

A hazai rönkfeldolgozáson belül tehát kerekítve 30% a keménylombos, 50% a lágylombos és 20% a fenyő. A kemény értéke nyilván nagyobb, mint a lágyé, de ha munkahely lehetőségeket nézzük, figyelemre méltó a hazai rönkfeldolgozásban a nyár fafaj szerepe. Különösen érdekes ez, ha előre tekintünk várhatóan megjelenő ipari ültetvényekre.

2015-ről 2016-ra a csert és az egyéb lágyat kivéve minden fafajban nő a feldolgozás, sőt 2016-ra 2014-hez képest a cser az egyetlen, melyben nincs igény növekedés. E mögött nyilván az üzemek termékei iránti bővülő kereslet húzódik meg, ami alapján 2016-ra a hazai rönk feldolgozó vállalkozások várhatóan javuló gazdasági kilátásaira lehet következtetni.

 

Most ennél méylyebben nem is mennék bele az adatok elemzésébe. Arra számítunk, hogy 5-20 üzemtől kaphatunk akár még az idén, de legkésőbb január elején választ, ami alapján alaposabb elemzést készíthetünk, illetve igyekszünk a rönk beszerzési lehetőségek terén mint érdekképviselet is hatást gyakorolni.

 

Kérjük, hogy aki még nem válaszolt kérdőívünkre, küldje válaszát mielőbb a miklos.mocsenyi@fagsz.hu vagy az info@fagosz.hu címünkre.

Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.