FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-01-11

EU közvélemény kutatás az agrárpolitikáról, benne az erdők megítéléséről

Az októberi felmérés eredményét január 6-án tették közzé. Az erdők CO2 nyelését, klímaváltozás elleni hatását, a természetes állati és növényi élőhelyek biztosítását tartja az EU közvéleménye az erdők két legfontosabb szolgáltatásának.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az EU 1973. óta készít közvélemény kutatásokat Eurobarometer elnevezéssel. Évente két normál jelentés készül, országonként 1000 személyes riport alapján. A speciális jelentések egy-egy témára koncentrálnak. A gyors, pillanatfelvételek (flash) ad-hoc téma szerint telefonos interjúk alapján készülnek. Továbbá készítenek kvalitatív elemzéseket is. A fenti honlapon a kezdetektől elérhető az összes jelentés.

 

A legújabb speciális jelentés címe: Európaiak, Mezőgazdaság és a KAP.

Ennek felmérését 2015. október 17-26. között készítették, a jelentés pedig 2016. január 6-án jelent meg. Az EU egészében 27.822 személyt, ezen belül Magyarországon 1.047 személyt kérdeztek meg.

A válaszolók 80%-a fontosnak vagy nagyon fontosnak tartja a Közös Agrár Politikát (KAP) a munkahelyteremtésben és a gazdaságban, valamint abban, hogy támogatja a farmert az élelmiszer láncban, valamint számos más érdekes megállapítás is kiolvasható a jelentésből. A legtömörebb összefoglalásban az erdőket illetően megállapítják, hogy az európaiak érzékelik az erdők jelentőségét a klímaváltozással szembeni küzdelemben.

 

Akit érdekelnek a részletek, angolul elérhető a 139 oldalas teljes jelentés, annak 27 oldalas angol összefoglalója, valamint 28 országra angolul és nemzeti nyelven egy-egy 4 oldalas kivonat a nemzeti vélemények EU összesentől eltérésének bemutatására. Ez utóbbi kivonatok sajnos nem foglalkoznak az erdő ügyével.

 

A teljes jelentés V. fejezete foglalkozik az "Erdők nyújtotta előnyök"-kel a 77. (a pdf fájl 80.) oldaltól. E téren a vizsgálat célja az volt, hogy megismerhessük, az EU nagyközönsége hogyan érzékeli, értékeli az erdők szerepét.

A vezetői összefoglaló megállapítása: A válaszadók szerint az erdők két kiemelkedő szolgáltatása a széndioxid elnyelés a klímaváltozás és annak hátrányos hatásai elleni küzdelemben (66%) és hogy természetes élőhelyet biztosítanak az állatoknak, megőrzik az állatok és növények különböző típusait és a természetet (63%).

 

Erdőre 7 kérdést tettek fel arról, hogy ki mit gondol mi a legfontosabb az erdők nyújtotta szolgáltatások és javak közül. A 7-ből legfeljebb 3-at lehetett választani. A kérdések voltak:

- A szén-dioxid elnyelése, hozzájárulás a klímaváltozás és annak káros hatásai elleni küzdelemhez

- Az állatok természetes élőhelyének biztosítása, a különböző állat- és a növényfajok megőrzése, a természet védelme

- Az emberek védelme a természeti katasztrófáktól, mint az áradások és lavinák

- Gondoskodás a megújuló energiaforrásról, a fa energiaforrásként való használata

- Faanyag biztosítása bútorok, papír vagy építőanyag előállításához

- Az egészség és a szabadidős tevékenységek biztosítása

- Munkahelyek biztosítása és hozzájárulás a vidékfejlesztéshez

 

A válaszok pedig Az EU egészére így alakultak:

 

Az egyes országokat illetően a válaszok (a kép nagyítható) pedig az alábbiak:

 

 

16 tagországban a szén-dioxid elnyelése, hozzájárulás a klímaváltozás és annak káros hatásai elleni küzdelemhez témát úgy értékelik, mint az erdők legfontosabb hasznát. Közülük is kiemelkedik Hollandia (85%), Luxemburg (80%) és Ciprus (80%), ahol 5-ből 4-en ezen a véleményen vannak. A legkevésbé fontosnak Bulgáriában (53%) tartják ezt a szempontot.

Az állatok természetes élőhelyének biztosítása, a különböző állat- és a növényfajok megőrzése, a természet védelme dolgát Románia kivételével (46%) mindenhol a válaszadók több mint fele az egyik legfontosabbnak tartja. 11 tagországban pedig éppen ez a legfontosabb, amiben vezet Hollandia (86%), melyet követ Dánia (80%) és Svédország (78%).

Csak két olyan ország van, ahol az emberek természeti katasztrófáktól (mint az áradások és lavinák) védelmét a legfontosabbnak tartják, ezek Görögország (71%) és Románia (61%). 10 országban pedig kevesebb mint a válaszolók harmada tartja ezt fontosnak, a sor végén Észtországgal (9%) és Finnországgal (11%).

A megújuló energiaforrásról gondoskodást, a fa energiaforrásként való használatát Finnországban (57%) tartják a legfontosabbnak. A többi országban ez nem különösebben fontos, kevesebb mint a válaszadók harmada tartja annak, amiben kivétel Szlovénia (44%). Hollandiában pedig csak 7% tartja ezt lényegesnek.

Bár nem ez a legelső szempont, de Finnországban 45% tartja a faanyag bútor, papír vagy építőanyag előállításához biztosítását az erdők fontos hasznának. Észtország és Szlovénia válaszadóinak 41%-a is ezen a véleményen van.

Az egészség és a szabadidős tevékenységek biztosítása egyik országban sem szerepel az első helyen, bár Dániában a válaszadók 41%-a tartotta ezt fontosnak, amivel szemben Olaszországban csak 10% volt ezen a véleményen.

A munkahelyek biztosítását és a vidékfejlesztéshez hozzájárulást egész Európában utolsóként hozták szóba. 9 ország van, ahol 5-ből 1 mégis fontosnak tartotta ezt. Köztük vezet Finnország (30%) és Hollandia (3%) ahol ezt a legkevesebbre tartják.

 

A válaszok szociális demográfiai megoszlása pedig az alábbi:

 

 

Az ifjabbak (15-24 évesek) szerint az állatok természetes élőhelyének biztosítása, a különböző állat- és a növényfajok megőrzése a legfontosabb. (A 15-39 éveseknél ez 66-67%, összevetve az 50 fölöttiek 59%-ával.)

Ezzel szemben az idősebbek számára az emberek védelme a természeti katasztrófáktól (mint az áradások és lavinák) a legfontosabb: az 55 fölöttieknél ez 43%, míg a 15-24 éveseknél csak 34%.

A cégvezetők az állatok természetes élőhelyének biztosítását, a különböző állat- és a növényfajok megőrzését sokkal nagyobbra tartják, mint a háztartásbeliek (70% az 57%-kal szemben) és hasonlóan vannak a szén-dioxid elnyelését, a klímaváltozás és annak káros hatásai elleni küzdelemhez hozzájárulást illetően is a háztartásbeliekkel szemben (76%, illetve 58%). Az önfoglalkoztatók érdeklődése nagyobb az emberek védelme a természeti katasztrófáktól terén (45%), mint a fizikai munkásoké (37%) és a diákoké (35%).

Akik küzdenek a számlák kifizetésével kevésbé érdeklődnek az erdők, mint állatok élőhelyei iránt (58%), szemben azokkal, akiknek soha nincsenek ilyen problémáik (65%).

Az erős politikai érdeklődésűek érzékenyebbek a szén-dioxid elnyelés a klímaváltozás és annak káros hatásai elleni küzdelemhez hozzájárulás ügye iránt (75%), mint a politikailag érdektelenek (66%).

Akik hallottak már arról, hogy az EU támogatja a farmereket, fontosabbnak tartják, hogy az erdő élőhelyet ad az állatoknak (66%), mint akik erről még nem hallottak (57%). Hasonló a helyzet a széndioxid elnyelést és a klímaváltozás elleni küzdelemhez hozzájárulást illetően is: a farmerek EU támogatásában tájékozottak ezt nagyobbra (71%) értékeli, mint a tájékozatlanok (56%).

Azon európaiak, akik a mezőgazdaságot és a vidéki térségeket fontosnak tartják, jelentősebb szempontnak tartják, hogy az erdők élőhelyet biztosítanak az állatoknak (64% szemben a nemmel válaszolók 54%-val), valamint a széndioxid nyelést is (67% szemben a nemmel válaszolók 59%-val).

Forrás: Eurobarometer
FordTömörSzerk: Mőcsényi

FATÁJ kiegészítés:

 

Az tehát világosan látható ebből, hogy az átlagember az erdőt, erdőgazdálkodást illetően a gazdálkodási, a fatermék kibocsátási és a munkahely adó képességeit csak fele-harmada annyira tartja fontosnak, mint az erdő széndioxid nyelő, állatok és növények számára élőhely adó képességét. Sőt még az áradások és lavinák elleni védőhatást is többre tartja, mint a fatermék forrást, az erdei munkahelyet. Meglepő, hogy a rangsorban a közjóléti szolgáltatás jelentőségének megítélése még a fatermékekétől is elmarad.

A magyarországi válaszadók véleménye szinte pontosan egybeesik az EU átlaggal.

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.