FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-01-20

A PEFC legújabb tagja: Magyarország

A PEFC Hungária 2016. január 14-től tagja a Nemzetközi PEFC-nek. Hamarosan lezárul a Magyar Nemzeti PEFC szabvány általuk végleges elfogadása is, amit követően - remélhetően már az idén tavasszal - megnyílik a lehetőség a hazai erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók PEFC tanúsítására is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Nemzetközi PEFC örömmel üdvözli a PEFC Hungária NP Kft-t, mint a 41. olyan nemzeti szervezetet, mely tagként csatlakozik a PEFC családhoz.

"Tapasztalatból tudjuk, hogy a PEFC több, mint pusztán a logó, amely lehetővé teszi az etikus vásárlást. A PEFC okosan megtervezett masszív technikai keretrendszer, ugyanakkor még fontosabb, hogy a PEFC barátságos emberek közössége, akik gondját viselik az erdőnek, jövőnknek. Büszkék vagyunk, hogy tagjává válunk e közösségnek," mondta Schiberna Endre, a Szabvány Alkotó Bizottság vezetője.

"Magyarország tökéletes példa arra, hogyan lehet előnye az erdészeti szektornak az erdőtanúsításból, folytatta Schiberna Endre. "Miközben az erdővel összefüggő jogszabályaink közismerten Európa legszigorúbbjai közé tartoznak, a nagyközönség nem tud erről még az országon belül sem. Ez azt jelenti, hogy a magyar erdészeti termékeket nem részesítik előnyben a környezet-tudatos vevők."

"A PEFC taggá és így PEFC alapú erdőtanúsítási rendszerben taggá válással országunk erdőtulajdonosai, erdészeti vállalkozásai és az egész erdészeti szektor demonstrálhatja tartamos erdőgazdálkodási gyakorlatát a nagyközönség részére Magyarországon és külföldön," mondta Schiberna Endre.

"A magyar nemzeti erdőtanúsítási rendszer kifejlesztése az utolsó szakaszába érkezett," mondta Schiberna endre. "A tartamos erdőgazdálkodás szabvány első tesztelése hamarosan befejeződik, ami után közelebb kerülünk ahhoz, hogy beterjesszük rendszerünket elfogadásra a PEFC-hez."

"Fantasztikusan jó Magyarországot mint tagot üdvözölni a PEFC szövetségi rendszer tagjai közt," mondta Ben Gunneberg, a Nemzetközi PEFC ügyvezető igazgatója a bejelentés után. "Az Együttműködési Alapunk által pénzügyi és technikai segítséget adtunk a magyar nemzeti erdőtanúsítási rendszer kifejlesztéséhez, így csodálatos látni, hogy az ország fontos lépést tesz a PEFC elismertség felé a PEFC taggá válással."

Magyarország az első olyan ország, melynek tagságát elősegítette a kezdőlökést adó forrásunk a PEFC Collaboration Fund project által.

 

Kapcsolódók:

A PEFC Hungária NP Kft. honlapja

A PEFC befogadási rendszer bemutatása.

A PEFC erdőtanúsítási rendszere.

Forrás: Nemzetközi PEFC

A FATÁJ ismeretei szerint a PEFC Hungária NP Kft. 2016. január 14-én vált a Nemzetközi PEFC tagjává. Amint lezárul a Magyar Nemzeti PEFC Szabvány alkalmazási pilot projektje, majd ezt követően e szabvány végleges elfogadása a Nemzetközi PEFC-nél, az erre vállalkozó tanúsító szervezetek az elfogadott Magyar Nemzeti PEFC Szabvány alapján (remélhetően akár már 2016. tavaszától) képesek lesznek magyar erdőtulajdonosokat, erdőgazdálkodókat, sőt a fa-lánc bármely szereplőjét tanúsítani, végül lehetővé téve számukra a PEFC rendszerben tanúsítottságot igazoló logó és azonosítószám használatát mindennapi üzleti gyakorlatukban.

 

Továbbá emlékeztetőül dr. Nagy Dániel 2015. október 28-án a 49. FAGOSZ Fakonferencián EUTR ügyben tartott előadásának ide vágó része:

 

"Egy-két EUTR félreértést szeretnék eloszlatni. Az EUTR nem egyenlő a PEFC-cel vagy az FSC-vel. A PFC és az FSC is nagyon jó kockázat csökkentő eszköz, de a Bizottság álláspontja szerint nem váltja ki az EUTR-t. Ha valaki üzemeltet PEFC-et vagy FSC-t, akkor a saját EUTR rendszer összerakása jóval egyszerűbb lesz, de ettől függetlenül működtetni kell a kellő gondosság elvén alapuló rendszert. Az FSC és a PEFC is az EUTR megjelenése után nagyon sokat tett saját rendszerének szigorítása érdekében, azonban az uniós álláspont az, hogy ez továbbra sem zárt. Aki ilyennel már dolgozott, tudja, hogy a PEFC pecsét jó sok mindenre rákerülhetett, ha osztrák PEFC-e volt, akkor is. A saját 50 ha-omat le-PEFC-esítettem, aztán vígan elkereskedtem a PEFC bélyegzővel. Tudom, hogy ez sokat fog szigorodni, meg már most is sokat tettek ezek a tanúsító szervezetek a szigorításért. Nagyon fontos, hogy jelenleg, ha valaki csak előhúzza PEFC vagy FSC dokumentációját, ez nem elégíti ki önmagában az EUTR elvárásokat."

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.