FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-01-26

Csődtől tartanak a Bukarestben tüntető fafeldolgozók

Több mint 3500 fafeldolgozó, erdész, erdőtulajdonos és szakszervezeti tag tiltakozott kedden a kormány bukaresti épülete előtt: a faipari alkalmazottak azt kifogásolták, hogy a Romsilva állami erdészet által meghirdetett versenytárgyalásokon a tavalyihoz képest háromszoros áron hirdették meg az áruba bocsátott faanyagot.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotó: Alexandru Dobre / Mediafax

A romániai fakitermelőket tömörítő szövetség által szervezett megmozdulásra az ország minden részéből érkeztek résztvevők, akik a magasba tartott táblákon többek között arra hívták fel a figyelmet, hogy a drágítás miatt csődközeli állapotba kerültek, illetve azt követelték, hogy a Romsilva támogassa a kis- és közepes vállalkozásokat, valamint átlátható, nyílt liciteket szervezzen.

 

Ciprian Muscă, a szövetség bukovinai elnöke a Mediafax hírügynökségnek rámutatott: azt akarják, hogy az állami erdészet a nyersanyagot továbbra is a tavaly év végi áron kínálja, mert a 300 százalékos áremelés gyakorlatilag ellehetetlenítette a tevékenységüket. A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta: problémák vannak a Romsilvának a fafeldolgozókkal kötött keretszerződéseivel is.

 

"Olyan megállapodásokat szeretnénk, amelyek partnerségi kapcsolatot teremtenek a felek között, nem pedig olyanokat, amelyekben csak a vásárló kötelességeiről és az esetleges bírságokról esik szó" - magyarázta Muscă. A kormány épülete elé vonult tiltakozók az új szerződések mellett azt követelték, hogy a Romsilva versenytárgyalásain ezentúl ne lezárt borítékban kelljen megjelölni a vásárlási árat, hanem nyilvánosan felszólalva, ugyanakkor azt is kérték, hogy az erdészeti hatóságok rendszeresen tartsanak ellenőrzéseket a Romsilva hatáskörébe tartozó erdőkben.

A környezetvédelmi minisztérium pénteken számolt be arról, hogy a fafeldolgozók felháborodása nyomán kivizsgálást végzett, amelynek során megállapították, hogy a Romsilva által megadott kikiáltási árak valóban túl magasak. A szaktárca a Versenytanács álláspontját is kikérte, amely ugyancsak rámutatott: az árakat a piacnak kellene meghatároznia.

 

Hétfőn ugyanakkor Cătălin Tobescu, a Fordaq erdészeti társulás elnöke az Agerpres hírügynökségnek arról beszélt: a környezetvédelmi minisztérium és a Romsilva csak egymásra mutogatnak, illetve hárítják a felelősséget, szerinte emiatt került a mostani siralmas helyzetbe a hazai faipar. A szakember úgy véli: botrányos, hogy az állami erdészet továbbra is képtelen rugalmas lenni, a szaktárca pedig "gyenge", nem tud konkrét intézkedésekkel közbelépni. Mint rámutatott megoldást jelentene például az, ha a környezetvédelmi miniszter elbocsátaná a Romsilva vezetőtanácsának tagjait.

 

A fafeldolgozók kifogásai nyomán a Romsilva korábban többször is azzal védekezett, hogy a liciten megadott referenciaárakat nem ők határozzák meg, hanem a 2015/924-es számú kormányhatározatban szereplő számítások alapján adják meg, és nem áll módjukban eltérni ezektől az értékektől.

 

Forrás: krónika.ro

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.