FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-01-29

Bemutatkozik a Földmérő és földrendező mérnök képzés

A tervek szerint a képzés a 2016-os őszi félévben indul államilag finanszírozott helyekkel. Voltaképpen nem beszélhetünk a szó szoros értelmében vett új képzésről, hiszen földmérőket már az ötvenes években is képeztünk az egyetemen - mondta Dr. Facskó Ferenc, az Erdőmérnöki Kar Dékáni Hivatalának vezetője.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


"Az akkori 177 fős soproni földmérő generáció számtalan kitűnő tudóst adott Magyarországnak és a világnak is. Később a szakot Budapestre telepítették, majd Székesfehérváron is elindult a főiskolai kar. A fehérvári kar leválása után elérkezettnek láttuk az időt, hogy megújulva visszakerüljön a képzés az anyaintézményhez."

A szakot 25 hallgatóval, 6+1 féléves rendszerben indítják az Erdőmérnöki Karon, a jelentkezést csak úgy, mint a többi képzés esetében, a február 15-i határidőig lehet beadni. "Olyan lelkes fiatalokat várunk, akik otthonosan mozognak az informatika világában, remek térbeli tájékozódási képességgel rendelkeznek, és akiket nem riaszt el, ha később nem tipikusan irodai munkát kell végezniük. Sokat lesznek terepen, rengeteget dolgoznak különböző mérőeszközökkel, nagy pontosságú GNSS vevőkkel, mérőállomásokkal és a geoinformatikai szoftverekkel." - folytatta a hivatalvezető.

"A technika fejlődésével egyre inkább felértékelődik a távérzékelés és a geoinformatika jelentősége" - nyilatkozta Dr. Czimber Kornél, a DigiTerra geoinformatikai szoftverek fejlesztője, aki egyben a képzés felelőse is lesz. "Folyamatos szoftverfejlesztéseket végzünk a tanszéken is, országos és nemzetközi projektekben veszünk részt, a nevünkhöz fűződik az első két magyar légi lézeres letapogatás. Ezt a tudást nem csak átadjuk a hallgatóinknak, de be is vonjuk őket az oktatás során a geoinformatika, képfeldolgozás, felületmodellezés, a földi és légi lézeres letapogatás, vagy épp a GNSS technológiák gyakorlati elsajátításába. Megtanulják, hogyan kell légi és űrfotókat kiértékelni, vagy milliméter pontossággal meghatározni egy kijelölt területet egy többhektáros építkezésen."

A végzett mérnököket rengeteg lehetőség várja a munka világában: elhelyezkedhetnek geodéziával foglalkozó cégeknél, földhivataloknál, de akár saját vállalkozásba is foghatnak. "Gondoljunk bele, hány helyen van szükség a tereptárgyak pontos felmérésére és elemzésére: útépítéseknél, ipartelepek telepítésekor vagy mezőgazdasági területek felmérésénél ugyanúgy, akárcsak házak építésénél vagy épp vitás kérdések jogi rendezésénél. De ki tudja, mikor jutnak el a hallgatóink eddig feltérképezetlen területekre? Ott megint csak az ő tudásukra lesz szükség." - mondta Dr. Facskó Ferenc.

A képzésről további információ a kar honlapján, vagy a felvi oldalán érhető el.

 

Iszak Noémi - NymE EMK

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.