FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-02-10

Romániában volt a YPEF 2015. - beszámoló

A Bucsecs hegység lábánál fekvő festői Busteny-ben volt a "Fiatalok az Európai Erdőkben" nemzetközi tanulmányi verseny 2015. évi döntője. 11 ország 33 diákja vett részt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A diákoknak kalandos utazásban, magas hegyekban, éjszakai medvelátogatóban, versengésben és izgalomban volt részük. A magyar csapat tagjai, a korábbi évek kitűnő eredményei után, közepes eredményt értek el, nem utolsó sorban a sorsolás szeszélye miatt. Az utazás ugyanakkor nem várt izgalmakat, és a feltétel nélküli segítőkészség példaértékű megnyilvánulását hozta. A magyar csapat részvételét a Nemzeti Tehetség Program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta.

 

 

Az európai fiataloknak meghirdetett verseny célja, hogy megismerjék Európa erdeit, az erdők természet- és környezetvédelemben betöltött szerepét, valamint az erdészek munkáját. A verseny nemzeti és nemzetközi fordulókból áll. Hazánkban a nemzeti döntőt idén a Baár-Madas Református Gimnázium diákjai nyerték, így ők vehettek részt a szeptember 21-25. között megrendezett romániai nemzetközi döntőben. A magyar csapat tagjai: Vetlényi Dávid felkészítő tanár, Tamás Panna, Pettersson Dalma Lisa és Kovács Boglárka tanulók.

 

 

Delegációnk szeptember 21-én a hajnali órákban indult Budapestről. A határt Nagylaknál léptük át. Az útviszonyok és a kitartó eső ellenére időben érkeztünk Dévára, itt rövid megállót, s könnyű ebédet terveztünk. A sors azonban közbeszólt: a már parkolóban álló járművünk spirál rugója rövid, ám annál hangosabb csörömpöléssel eltört, lehetetlenné téve a továbbindulást. Ebben a szituációban, külföldön igen elveszettnek érzi magát az ember. Szerencsénkre a jó sors egy magyarul beszélő, középkorú házaspárt vezényelt utunkba, akik épp mellettünk parkoltak autójukkal.

Segítségükkel, rövid időn belül megtudtuk, hol van alkalmas szerviz, és hol rendelhetünk pótalkatrészt. S mivel az alkatrészt csak a következő nap reggelre ígérték, szállásra is szükségünk volt. Szállást végül a magyar tannyelvű Téglás Gábor Líceum biztosított az izgalmaktól megfáradt csapatnak, térítésmentesen.

Önzetlen, szíves segítségüket ezúton is köszönjük.

A kényszerű dévai tartózkodás idejét igyekeztünk tartalmasan eltölteni. A belvárosi sétát követően meglátogattuk a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett, Magyarországon is jól ismert gyermekotthont. A Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben nehéz körülmények között élő gyermekek felkarolása. Megismerkedtünk a nevelőszülők munkájával, az elért sikerekkel és a meglevő nehézségekkel. Csapatunk tagjai adománnyal segítették a gyermekotthon munkáját.

 

Másnap folytattuk utunkat a Bucsecs hegységben eredő Prahova folyó völgyében fekvő Busteny -be, ami az egyik legkedveltebb hegyvidéki üdülőhely Romániában. A szervezők, értesülvén kényszerű dévai megállónkról, átszervezték a programot, így a versenyről diákjaink nem maradtak le.

 

 

A versengés a tavaly kialakított szisztéma szerint úgynevezett nemzetközi csapatokban zajlott, vagyis a háromfős csapatok tagjai más-más országból jöttek. E megoldás a diákok közötti kommunikációt, s végeredményben az angol nyelv aktív használatát hivatott erősíteni.

A verseny a már jól ismert feladatokból állt: teszt az európai erdőkről, tudományos poszter és erdőben megoldandó feladatok.

Az egyes csapatoknak különféle témákban kellett tudományos posztert készíteni. A poszter elkészítésére két nap állt rendelkezésre. A magyar tagú csapatok témái a következők voltak:

  • NATURA 2000 hálózat Európában
  • Őserdők Európában
  • Veszélyeztetett fajok ez európai erdőkben

A nemzeti park közeli erdejében került megrendezésre a harmadik versenyfeladat, ahol talpraesettségükről és általános biológiai tudásukról adtak számot a diákok. Többek között lágy és fásszárú növényeket kellet határozniuk, erdei társulást kellett felismerniük és jellegzetes növényekből kellett gyűjteményt készíteniük.

 

 

A feladatok közti időben lehetőség nyílt a kikapcsolódásra, a környék természeti és kulturális értékeinek megismerésére is. Így például a közelben fekvő Szinaján meglátogattuk a román király festői kastélyát, a Peles kastélyt, valamint a Bucsecs Nemzeti park látogatóközpontját.

A nemzetközi csapatok az utolsó délután mutatták be az előző két napban készített tudományos posztereket rövid prezentáció formájában. Kiemelt értékelési szempont volt, hogy ebben az egyes csapatok minden tagja aktívan szerepet vállaljon. A magyar diákok e versenyszámban kimondottan jól teljesítettek.

Végül elérkezett a várva-várt eredményhirdetés. A magyar tagú csapatokban sajnos időnként voltak kommunikációs problémák, így csak óvatos optimizmussal reméltünk. Végül, legjobb "csapatunk" hat tized ponttal maradt le a dobogóról, a többieknek sajnos nem volt esélye sem a dobogós helyre.

 

 

Ezt követően, az izgalmakat feledve, csaknem minden ország vetített prezentáció, táncos-zenés produkció keretében mutatta be hazájának kulturális és természeti értékeit. A magyar lányok saját fotóikból állítottak össze egy érdekes prezentációt, amiben a paprika és Puskás mellett már helyett kapott a "Sziget fesztivál" is.

A búcsúest jó hangulatban telt. A későn fekvők a szálloda ablakából a városba bemerészkedő, élelmet kereső barna medvét is megfigyelhették, a korábban fekvőknek másnap már csak a "lábnyoma" maradt.

Miközben a diákok versenyeztek, a nemzetközi versenybizottság már a verseny jövőjéről egyeztetett. Jelen állás szerint megújításra kerül a kötelező felkészülési anyag, és a nemzeti kérdésbázis is. Az YPEF-hez csatlakozott Moldávia, aki Lettországgal verseng a 2016-os nemzetközi döntő rendezési jogáért. Erről a döntés még idén várható.

A versennyel és a döntővel kapcsolatban további információk a hazai szervezők és a verseny nemzetközi honlapján érhetők el: www.ypef.eu; www.oee.hu.

A YPEF 2016-os versenysorozata a tervek szerint még idén meghirdetésre kerül. A Nemzeti és a Nemzetközi Versenybizottság szeretettel meghív minden diákot, hogy vegyen részt a YPEF versenyen 2016-ban is!

Forrás: OEE, Kovácsevics Pál

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.