FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-02-18

Gigaakciókat hozhat a CSOK

Az egyértelmű nyertesek mellett akadnak olyan piaci szereplők, szektorok is, amelyekről eddig nemigen esett szó, pedig szép hasznot húznak majd CSOK-ból. De az otthonteremtők is nagyot kaszálhatnak majd a gigaakciókkal.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Mint ismert, január elsejétől jelentős változások léptek életbe a Családok Otthonteremtési Kedvezményénél, közismert nevén a CSOK-nál. A használt lakásokra felvehető összegek növekedtek, új lakások vásárlására vagy építésére új programot hirdettek, és persze a feltételek is jelentősen módosultak.

A fél ország most számolgat, oszt-szoroz, keresi a válaszokat, mivel sokan ki szeretnék használni a hatalmas lehetőséget.

 

Habár az összes feltétel egyelőre nem ismert, és bár meglepő, de lehetnek vesztesei is az új otthonteremtési lehetőségnek (például az újszerű ingatlanok tulajdonosai), szakértők szerint azonban az új program a legtöbb magyar család számára kitűnő feltételeket biztosít a megfelelő lakhatás körülményeinek megteremtéséhez.

A családok mellet azonban több szektor is profitálhat a támogatásból. Ilyen például az egyértelmű győztes, vagyis a lakáspiac mellett az építőipar is, ahol többek között jelentősen megemelkedhet az építőanyagok, illetve a szakipari- és egyéb munkák iránti kereslet is.

 

"A keresletnövekedésre az idei év második felében, és még nagyobb arányban a jövő év elején lehet számítani, mivel a nemzetközi urbanizációs trend miatt az új társasházi lakások építésére nagyobb arányban számítanak, ezen ingatlanok engedélyeztetési ideje pedig hosszabb ideig tarthat" - mondta el nemrég Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke.

 

Akik még nagyot kaszálhatnak a CSOK-kal

Az egyértelmű nyertesek mellett akadnak ugyanakkor olyan piaci szereplők, szektorok is, amelyekről eddig nemigen esett szó, pedig szép hasznot húznak majd CSOK-ból. Ilyen többek között a lakberendezési-, és barkácspiac is, ahol egyértelmű növekedésre számítanak a ágazati szereplők. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint például az elmúlt években a lakásépítések visszaesésével együtt gyengült a bútorok és a nagy értékű háztartási felszerelések piaca, de mindenképp pozitív fordulat várható, ha több új lakás épül.

"A CSOK bevezetésével kapcsolatban optimisták vagyunk, arra számítunk, hogy valószínűleg az év második felétől, illetve a következő években ahogy az új lakások építése és vásárlása is remélhetőleg fellendül, ezzel egyidejűleg a bútorok és lakberendezési cikkek iránti kereslet is nőni fog" - reagált megkeresésünkre a Kika Lakberendezési Kft.

 

De a bútorlánchoz hasonlóan jelentős felfutással számolnak a Praktikernél is. Mint mondják, ezek az intézkedések jelentősen megmozdítják a piacot. Nem csak az építési vállalkozók, de a magán emberek beruházásai is élénkítőleg hatnak a majd keresletre.

"A lakáspiac élénkülése mind az új, mind pedig a használt lakások esetében már megmutatkozik. Egyre több kivitelező keres meg bennünket, ami egyértelműen a piac élénkülésést mutatja ebben a szegmensben. De az igazán nagy változás inkább a következő években várható, az idei év még csak a tapogatózás időszaka. Idén várhatóan csak 4000-5000-rel több új lakás épül a tavalyi évhez képest, és a hitelek igénylése, illetve felvétele is jó néhány hónapot vesz majd igénybe. De már az idei évre a CSOK hatása miatt is forgalmi növekedést prognosztizálunk" - tette hozzá érdeklődésünkre a Praktiker Magyarország.

 

A program várható hatásaira ugyanakkor nem reagált teljesen egyértelműen a magyarországi Möbelix illetve Mömax áruházak üzemeltetője. Habár bíznak a program piacélénkítő hatásaiban, véleményük szerint azonban jelen pillanatban ezeknek az intézkedéseknek a hatását számszerűsíteni egyelőre nem igazán lehetséges.

"Tudomásunk szerint nem is készült olyan hatástanulmány ami alapján a beruházók, illetve a kereskedők a teljes piaci hatást, illetve ezeknek cégeikre, forgalmukra lebontható hatását kalkulálhatnák" - hívták fel a figyelmet a hiányosságokra az MMXH Lakberendezési Kft.-nél (Möbelix / Mömax).


 

Mit keresnek majd leginkább a vásárlók?

Habár összhangban a piaci folyamatokkal gyakorlatilag minden terméktípus esetében várható majd a az otthonteremtési program hatására piacélénkülés, akadnak azonban majd olyan termékcsaládok, amelyek iránt még az átlagoshoz képest is jelentősebb érdeklődés mutatkozik majd - tudtuk meg egy neve elhallgatását kérő lakberendezőtől.

"Egy új lakásba általában, ha nem is vásárol a család mindenből újat, konyhabútorra, fürdőszobabútorra szükség van már induláskor. Éppen ezért ezekben a termékkategóriákban várjuk elsősorban a kezdeti kereslet növekedését és ehhez igazítjuk kínálatunkat is. A közelmúltban bővítettük konyhabútor választékunkat, így szinte minden típusú új lakásba és új házba kínálunk az egyéni ízléshez igazodó konyhabútort is"- emelte ki a Kika Lakberendezési Kft.

 

"A lakások felújítása, átalakítása, de az újépítésű lakások/házak is kedvezően hatnak a csempe, szaniter, festék, padlóburkolat, illetve az ehhez kapcsolódó zsákos áruk forgalmára, valamint az építőanyagra is. Ugyanakkor a világítás, bútor és lakberendezési cikkek forgalma is növekedhet ennek következtében" - tette hozzá a Praktiker Magyarország.

 

Gigaakciókat is hozhat a CSOK?

Szakértők szerint az árszínvonal egyértelmű élénkülése mellett a megnövekedett piaci forgalom esetenként - főként szezonálisan - akár extra akciókat is hozhat. Ugyanakkor kifejezetten a CSOK miatt az idei évben még nem nagyon számíthatunk külön akciókra a legtöbb ismert magyar lakberendezési- és barkácsláncnál.

"Ebben az évben kifejezetten a CSOK miatt még nem tervezünk külön akciót, de rendszeresen próbáljuk vásárlásra csábítani akcióinkkal a családokat egész évben, februárban 11-én, csütörtökön este 10 óráig leszünk nyitva és nightshopping keretében este 18 órától zárásig minden árucikkre 10% kedvezményt adunk" - hívták fel a figyelmet a KIKA Lakberendezési Kft.-nél.

"CSOK-akcióval ugyan nem készülünk, de a fentebb érintett szegmensek szortiment kínálatát az idei évben az otthonteremtési program miatt (is) bővítettük" - reagált a Praktiker Magyarország.

"Cégünk biztosan célzott akciókkal is fog kedveskedni a CSOK programmal élő vásárlóinknak, amelyeket személyes igényükhöz, projektjükhöz fogunk igazítani" - monták el a MMXH Kft.-nél.

Forrás: Pénzcentrum

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.