FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-06-24

A NÉBIH képviselte Magyarországot az EUTR egyeztetésen

Június elején Horvátországban találkoztak az európai uniós tagállamok és a tagjelölt országok szakértői azért, hogy információkat, tapasztalatokat cseréljenek az illegális fakitermelés elleni küzdelem elősegítéséért.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az esemény az Európai Bizottság TAIEX (Technikai Segítségnyújtási Információcsere) és ECRAN (Csatlakozó Országok Regionális Környezetvédelmi és Klíma Hálózata) programjaként valósult meg, többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) részvételével. A zágrábi találkozó kiemelt témája a tagjelölt nyugat-balkáni államokkal történő együttműködés volt.

 

Az Európai Bizottság TAIEX projektjének célja, hogy a kedvezményezett, csatlakozás előtt álló országok átültessék és alkalmazzák az európai uniós joganyagot. Az ECRAN program keretében speciálisan a környezetvédelem és az éghajlat-politika területein való együttműködés javítása a cél.  Június első napjaiban, Zágrábban került sor a két program keretében szervezett workshopra, ahol a csatlakozás előtt álló országok részéről Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia és Koszovó képviseltette magát. Az EU-s tagállamok részéről elsősorban a nyugat-balkáni országokkal szomszédos, és a velük nagyobb faanyag-kereskedelmet bonyolító országok vettek részt az eseményen, Magyarországot a NÉBIH Erdészeti Igazgatósága képviselte.

 

A tapasztalatcsere, az információátadás a szóban forgó államokkal azért is kiemelten fontos, mert a Nyugat-Balkán területeinek erdőborítottsága meghaladja az uniós átlagot: 34-54% közötti. A térségben az engedély nélküli erdei haszonvételek állandó problémát jelentenek, amelyek kárt okoznak az erdők ökoszisztémájában is. Az érintett országok jogszabályi keretei egyelőre nem biztosítanak megfelelő alapot az illegális fakitermelés és az arra épülő kereskedelem elleni küzdelem sikeres végrehajtásához. A nyugat-balkáni régióban jelentős, pozitív változásokat eredményezne, ha a jogrendszerbe beépítenék az EUTR (European Timber Regulation, az uniós fa-és fatermékpiaci rendelet) követelményeit is. A találkozónak köszönhetően az érintett országok könnyebben meghatározhatták, hogy az EUTR szabályozás szempontjából milyen kihívásokkal kell szembenézniük, továbbá lehetőségük nyílt megismerni a tagországokban alkalmazott ellenőrzési gyakorlatokat is. Ennek érdekében a jövőben is folytatódik az együttműködés a tagállamok és a tagjelölt országok között.

Forrás: NÉBIH Erdészeti Igazgatóság

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.