FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-07-05

A Muzsikál az erdő nyitónapja a Felvidéken

A Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok a 13. évadja július 2-án indult, s most először vált határokon átnyúlóvá, a nyitónap a Felvidéken, Füleken volt. Az őszi, Gyula térségében szerveződő program egy napja pedig a Partiumba látogat majd.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A jelentős érdeklődésnek örvendő egész napos programfolyam számára a Brechtold - kastély (a mai Gimnázium épülete) parkja adott otthont. A százados fák árnyékolta helyszínen a klasszikus zenei koncerteket a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatóiból álló Zenekar nyújtotta Ménesi Gergely vezényletével, aki a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának karmestere. A Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor helyezettjeinek koncertjét Bősze Ádám konferálta. A füleki Melódia Nőikar a kórusirodalom néhány gyöngyszemét szólaltatta meg. A kárpát-medencei népek együttélésének csodálatos példája volt a szlovák H'elpan folklórcsoport fellépése, hiszen a műsorukban a hallgatóság felfedezhette azokat a dallamokat, melyeket a palóc vidék magyar és szlovák lakossága népzenekincsében egyaránt ismert. A hamisítatlan palóc hangulatról a Tari Kontyvirág Néptáncegyüttes gondoskodott néptáncbemutatóval, a Dűvő Zenekar pedig hangszeres muzsikával.

 


Összetartás emlékplakett, Fülek

 


Ménesi Gergely

A "Muzsikál az erdő" rendezvényen ünnepélyes keretek között felavatták Józsa Judit, a Magyar Kultúra lovagja, művészettörténész, kerámiaszobrász Összetartás emlékplakettjét. Az eseményen köszöntötte a jelenlévőket Dr. Mózes Csaba, a Magyar Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese, Boros Milán, a Szlovák Állami Természetvédelem vezérigazgatója.

Dr. Agócs Attila, Fülek város polgármestere helytörténeti előadást tartott a Füleki várban, a vár 770 éves történetéről. Az agrár-erdőgazdálkodás rejtelmeire kíváncsi közönség meghallgathatta Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatójának ismeretterjesztő előadását "Termeljünk együtt a természettel" címmel. A kastély kerti sétát Balázs Csaba ökológus és Szabó Lajos erdőmérnök, a rendezvény főszervezője vezette, melynek során az ott élő fafajok, erdei életközösségek sajátosságairól beszéltek a résztvevőknek.


Madzag Bábszínház

Számítottunk a kisgyermekek jelenlétére is, hiszen az igényes kulturális fogékonyság fejlesztését és az erdő szeretettére nevelést nem lehet elég korán kezdeni. A Madzag Bábszínház magyar népmesei előadását a gyermekek és a szülők is élvezettel hallgatták. Kézműves játszóházat vezetett a helyi Motolla Kézműves műhely, Szabó Miklós erdőmérnök "Az erdő ajándékai"-t bemutató interaktív foglalkozásán is részt vettek a gyermekek. A falusi vendéglátás során jobban megismerhettük a palóc hagyományokat, a helyi ételeket, finomságokat és természetesen a helyi termékek készítői is megjelentek a kastély kertjében.

Várunk minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót, a régi ismerőseinket és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket programjainkra. Információ: www.muzsikalazerdo.hu

 

Hiszen tudják:

 "Muzsikál az erdő - ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés"!

Szabó Lajos, Matúz Viktória
Muzsikál az Erdő Alapítvány

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.