FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-07-13

Elkészült a nemzeti erdőstratégia tervezete

A Földművelésügyi Minisztérium az erdészeti politikáért felelős kormányzati szervezetként a korábbi stratégiai dokumentumok alapján készítette el a tervezetet. A célkitűzés olyan stratégia megalkotása volt, amely az erdő sokrétű funkciói közötti megfelelő egyensúly megteremtését szolgálja.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A tervezet megfogalmazza az aktuális feladatokat, kihívásokat - így például a klímaváltozás, a természetvédelemi területek kezelése, az energiafüggőség - és azokra megoldási lehetőségeket vázol fel. Emellett a gazdálkodás és az erdei ökoszisztémák dinamikus folyamatainak összehangolása, valamint az ökoszisztéma-szolgáltatások megvalósítása is a kiemelt feladatok közé tartozik.

 

A tervezet bemutatja a szakpolitikai területeken elérendő rövid- és középtávú célokat, egyúttal keresi és megadja az erdővédelemmel és az erdőgazdálkodással kapcsolatos kérdésekre a válaszokat. Ennek alapján az erdőket társadalmi jelentőségüknek, természetvédelmi szerepüknek és környezetgazdálkodási súlyuknak megfelelően kell a következő évtizedekben kezelni.

A tervezet szerint figyelembe kell venni, hogy az erdő életközösség, gazdasági és természetvédelmi alapokra épülő rendszer, ami nemcsak az élet sokszínűségét őrzi, de olyan szolgáltatásokat is nyújt, amelyek értéke felbecsülhetetlen és ennek megfelelően jellemzően nem piacosítható. Mindezt alapul véve az erdő, mint élettér és alapvető társadalmi-gazdasági érték védelmében, az erdőgazdálkodási kezelési módszerek hatékonyságának fejlesztése érdekében a folyamatosság fenntartása mellett készült el a tervezet.

A tervezet megfogalmazása alapján a nemzeti prioritások és a piaci hatások mellett globális szinten az erdőgazdálkodásra az energia-, a klíma- és vidékfejlesztési politika, a természetvédelem, és a vízgazdálkodás gyakorolja a legjelentősebb hatást. Az uniós tagállamok, így Magyarország erdőgazdálkodása számára is meghatározó jelentőségű az EU szakpolitikai és jogi keretrendszere. A magyar erdészetpolitikai törekvéseket ennek a meglehetősen bonyolult külső feltételrendszernek a figyelembe vételével lehet és kell kialakítani és folyamatosan aktualizálni.

Ennek alapján a tervezet fő céljai között szerepel többek között az erdőborítottság megtartása és növelése, az erdők védelmi szerepének erősítése, az erdők klímavédelmi szerepének előtérbe helyezése, a magánerdő-gazdálkodás, valamint a magyarországi fafeldolgozó-ipar fejlesztése, erősítése, a vidéki munkaerő megtartása és a munkahelyteremtés, a turizmus fejlesztése és fenntartása, az erdő- és vadgazdálkodás harmonizálása, az oktatási és a kutatási tevékenységek fejlesztése, illetve az ágazati kommunikáció erősítése.

A tervezet lényeges eleme a fafeldolgozó ipar működésének optimalizálása. Az elképzelések szerint az erdők egyéb funkcióinak sérülése nélkül növelni kell az erdőgazdálkodás és az elsődleges faipar gazdasági versenyképességét.

A stratégia tervezete foglalkozik a fa, ipari célú felhasználásával, szem előtt tartva a globális környezetvédelmi és iparfejlesztési, energetikai feladatokat is, mint például a légköri szénmegkötés és a tárolás elősegítése. További fontos feladatot jelent a nem fa termékek fenntartható hasznosítási lehetőségeinek feltárása, illetve az eddig alacsony szinten hasznosított úgynevezett erdei melléktermékek fenntartható hasznosításának.

 

A tervezet közigazgatási egyeztetése folyik, a minisztériumok közötti egyeztetéskor koncepciója módosulhat.

 

A Nemzeti Erdőstratégia itt megtekinthető.

 

Forrás: Magyarország Kormánya

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.