FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-08-25

Környezetvédelmi beruházás a Falco Zrt-nél

Nyolcmilliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást hajt végre legkésőbb 2017. szeptember végéig Szombathelyen a forgácslapok és laminált bútorlapok gyártásával foglalkozó Falco Zrt. - közölte a társaság.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: Tóth János

Amint rendelkezésükre áll az építési engedély, haladéktalanul megkezdik a legmodernebb, teljesen új szárító és szűrőberendezés felszerelését és eleget tesznek a folyamatos mérésre vonatkozó lakossági követelésnek, amit szeptember 30-ig meg is valósítanak - ígérte közleményében a Falco Zrt.

A Falco szomszédságában lévő Pick-telep lakói évtizedek óta tiltakoznak a gyár működése ellen, a por, a zaj, a kamionforgalom, a levegőbe kerülő szúrós szagú, a nyálkahártyát irritáló, szerintük egészségüket is károsító anyagok miatt, amelyekért a Falcót hibáztatják. A cég viszont eddig következesen azt állította, hogy mindenben megfelelnek az előírásoknak, kibocsátásuk határértéken belül marad.

Tavaly októberben Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére csaknem nyolcezren írták alá azt a petíciót, amelyben hatékony szűrőberendezések mielőbbi felszerelését és a folyamatos mérések lehetőségének azonnali megvalósítását követelték. A lakossági bejelentések alapján ombudsmani vizsgálat is folyt az ügyben.

Időközben született egy jogszabály, amely előírta a faipari cégek számára egy új környezetvédelmi engedély (IPPC) megszerzését, amelyet a zöldhatóság első fokon megadott a szombathelyi cégnek, de a határozatot több civil szervezet, magánszemély és Szombathely önkormányzata, végül pedig maga a Falco is megfellebbezte. E nélkül viszont nem lehet kiadni a környezetvédelmi beruházáshoz szükséges építési engedélyt sem.

 

A Falco Zrt. az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében tudatta: visszavonja az engedély elleni fellebbezését és reméli, hogy Szombathely, illetve azok a szervezetek és személyek, akik szintén fellebbeztek az elsőfokú határozat ellen, követik a vállalat példáját, amivel megteremtik a jogi feltételét annak, hogy mielőbb felépülhessen az új szárító és szűrőberendezés, valamint a mérőállomás.

Hende Csaba az MTI-nek a Falco nyilatkozatára reagálva "a józan ész győzelmének" nevezte, hogy a cég a lakossági tiltakozásoknak is engedve elkötelezte magát a levegőszennyezést csökkentő legkorszerűbb szűrőberendezés megépítése mellett, és alig több mint egy hónapon belül felszerelteti a szennyezőanyag kibocsátás folyamatos mérését szolgáló műszereket.

Hozzátette: a városnak elő kell segítenie, hogy a megígért berendezéseket mielőbb felszereljék és azok a jövőben folyamatosan működjenek.

A Falco Zrt. az utóbbi években több tízmilliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre uniós támogatással a 250 embert foglalkoztató szombathelyi gyárban, 2014 májusában adták át például forgácslapgyártó üzemüket.

A cég évi 450 ezer köbméter forgácslapot, 16 millió négyzetméter lamináltlapot, 32 millió négyzetméter impregnált papírt és 2,5 millió négyzetméter tükörfényes lamináltlapot tud előállítani.

 

Forrás: MTI

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.