|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
FATÁJ archívum:
FATÁJ-online
|
2016-09-05
Országos Vadgasztronómiai Fesztivált rendeztek Soponyán
A VADEX Mezőföldi Zrt. rendezte e rangos esemény ünnepi megnyitója dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének Jenik Péter kabinetfőnök által tolmácsolt szavaival kezdődött. Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a fesztivál résztvevőit, majd dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke értékelte az esemény jelentőségét és a VADEX ezzel kapcsolatos tevékenységét. Bitay Márton Örs, az FM állami földekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a vadhús ősidők óta számos magyar vidék ételeinek és a nemzetközi konyha egyes finomságának is alapanyaga. Kiemelendő a gímszarvas, mely hazánk egyik legismertebb vadja. Nem véletlen, hogy a Bocuse d'Or szakácsverseny tavaszi Európa Bajnokságának budapesti fordulóján erre a vadhúsra esett a választás. Nagy eredmény és elismerés, hogy a versenyre és az 5 hónapos felkészülési időre a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai üzeme és az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. biztosította a prémium alapanyagot. A soponyai üzemben évente 1.500 tonna vadhúst dolgoznak fel. Az ebből készült termékek 90%-át külföldön értékesítik - emelte ki az államtitkár. A rendezvényen 80 főzőcsapat méri össze a tudását. Az esemény célja a magyar minőségi vadhústermékek széles körű megismertetése, valamint az állami erdészetek közjóléti tevékenységének bemutatása és népszerűsítése. Az államtitkári beszéd után Pechtol János, az OMVK főtitkára e szervezet és egyben a OMVVV nevében kitüntetéseket adott át: - Jüllich Ádám úrnak a Hubertus kereszt ezüst fokozatát, - a VADEX Mezőföldi Zrt-nek pedig a X. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál alkalmából elismerő oklevelet, mellyel megköszönte a clg vezetőinek és dolgozóinak a vadászat és a vadgazdálkodás, a vadászati kultúra, azon belül elsősorban a vadgasztronómia népszerűsítése érdekében végzett munkát.
A megnyitó után pedig felavatták azt az emlékoszlopot, amelyen a VADEX Mezőföldi Zrt-nél, valamint jogelődeinél valaha élt és dolgozott erdész- és vadász szakszemélyzet tagjainak neve szerepel. Az emlékoszlop avatásakor Balsay Miklós, a cég korábbi vezérigazgatója és Gulyás Andrea, az FM Közigazgatási államtitkára mondott beszédet, majd dr. Bitay Márton Örs és Gulyás Andrea FM államtitkárok leplezték le az emlékoszlopot.
Az Országos Vadgasztronómiai Fesztivál célja a magyar minőségi vadhústermékek széles körű megismertetése, valamint az állami erdészetek közjóléti tevékenységének bemutatása és népszerűsítése. A rendezvényre látogatók az óriásbográcsban 400 kg szarvashúsból készült pörkölt és a nyárson sült vaddisznó mellett a főzőversenyen induló 61 főzőcsapat ételeit is megkóstolhatta. A versenyművek szakmai értékelését a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetségből és a "Stílusos Vidéki Éttermiség" Egyesület séfjei közül delegált elnökségi tagok végzték. A bírálóbizottság elnöke Hamvas Zoltán, a Bocuse d'OR Akadémia elnöke volt.
X. Országos Vadgasztronómai Fesztivál Főzőverseny eredményei
A preparátor közönségdíj helyezettjei
A Fesztiválnak gazdag programja volt: 6.00-8.00 Főzőverseny: résztvevők érkezése, fogadása, regisztráció, hússorsolás 8.00-17.00 Fácános Kupa, koronglövészet (Helyszín: Soponya Lőtér) 8.00-8.30 Aba Város Fúvószenekarának előadása 8.30-9.30 MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekarának műsora 9.15-9.30 Löfan Majorett Csoport felvonulása 9.30-9.45 Magyar Pálinka Lovagrend felvonulása 10.00 Ünnepi megnyitó, kísér a Bakony Vadászkürt Egylet 10.30 Harangláb avatás, torta 11.00-11.45 Langaléta Garabonciások műsora 11.45-12.15 Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportjának fellépése 12.15-13.00 Ikarus Néptáncegyüttes műsora 13.00-13.30 Danics Dóra koncertje 13.30-14.00 Fejér Baranta Hagyományőrző Sport Egyesület bemutatója 14.00-14.45 Cimbaliband - Vidámpark koncert 14.45-16.15 Stihl Timbersports bemutató 16.15-17.00 Zenél a Deindolls 17.00-17.45 Zenés kutyás bemutató 18.00 Eredményhirdetés
Ezen műsorfolyam mellet egész nap a látogatók rendelkezésére állt: - Étkek tára - kézműves finomságok - Vásárudvar - népművészeti kirakodó vásár - Toyota terepjáró bemutató és tesztvezetés, - Gyereksarok: Állati jó bemutató, erdei iskolai foglalkozás (VADEX és Pilisi Parkerdő), Baranta hagyományőrző harcművészeti foglalkozás, lézeres lövészet, kézműves foglalkozás, arcfestés, óriásbuborék. - Lovaskocsizás - Megtekinthető: vadászati múzeum, nagyvad és szárnyasvad bemutató kert
Az évente visszatérő esemény-sorozathoz az idén elkészült a VADEX Vadgasztronómiai Fesztivál önálló honlapja.
Alábbiakban pedig a FATÁJ tudósítójának az eseményen készült fényképei láthatóak (kattintson a képcsoportra):
Forrás: VADEX, FM Sajtó, az eseményen tapasztaltak
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|