FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-11-24

Az NymE februártól Soproni Egyetem

Fenntartható, fejlődőképes, az erdészeti és a faipari területen Európa vezető kutatóközpontját működtető egyetemmé alakul a Nyugat-magyarországi Egyetem. A szombathelyi egyetemi központ kiválása után modernizált struktúrában, február 1-től Soproni Egyetem névvel működik és fejlődik tovább az intézmény.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Ezzel a változással az új fázisba lép az Egyetem megújítása. Az elmúlt 10 év gazdasági problémáiból sikerült kiutat találni, folyamatban van a nagy terhet jelentő PPP szerződések kiváltása, rendeződik az unikális képzések finanszírozási rendszere. A következő évek feladata, hogy a megnyíló EU-s forrásokat a képzési és kutatás-fejlesztési tevékenység minőségi fejlesztésére felhasználva a nemzetközi egyetemi rangsorokban legalább 20%-os előrelépést tegyen a Soproni Egyetem.

 

 

A képzések iránt érdeklődő fiatalok számára is új lehetőségek nyílnak, hiszen a régi-új névvel is támogatott átalakulással az egyetem most ismét azon a terepen lesz sikeres, ami igazán soproni, amiben kiemelkedően tud teljesíteni. Az országosan egyedülálló, Európában is elismert erdőmérnöki és faipari mérnöki tudományos központ kiemelkedő jelentőséggel bír a természeti erőforrás menedzsment és a klímaváltozás hatásaival foglalkozó területeken, amelyek fejlesztését erős kormányzati szándék is támogatja. Az Egyetem szerves része a pedagógiai, pénzügyi és turisztikai képzések és kutatások területe is, hiszen ezek szükségesek a Sopron és a régió fejlődéséhez.

A képzési és kutatási struktúrák finomhangolása a kitűzött céloknak megfelelően elkezdődött. Az oktatásba és kutatás-fejlesztésbe bevont ágazati szakemberek és MTA kutatók segítségével új képzési lehetőségek nyílnak meg, a célként meghatározott faipari és erdészeti életpálya modell segíti a folyamatos szakember-utánpótlás biztosítását az ágazatok működőképességéhez.

Az erdészet és faipar területén olyan K+F+I területek kerülnek a fókuszba, amelyek segítik a gyakorlati erdőgazdálkodást és faipart, ahhoz korszerű biológiai, műszaki és gazdálkodási hátteret szolgáltatnak olyan területeken, mint a biomassza-hasznosítás, hidrológia, környezet- és természetvédelem, a klíma és klímaváltozás ökológiai és gazdasági kutatása, mindezek közjóléti és turisztikai hasznosítása és a társadalmi szemlélet formálása.

Az intézményi fenntartó szándéka szerint a soproni karokból felépülő új struktúrában az eddig fennálló működési problémák megszűnnek, a gazdálkodás és a szervezettség pedig stabillá válik. Az egy városban működő struktúrát az egyetem vezetése mellett Sopron városa is üdvözölte, az Intézményfejlesztési Tervben megfogalmazottak szerint a szombathelyi karok távozása után minden tekintetben megújultan, szakmailag megalapozott oktatási és kutatási portfoliót nyújtó minőségi egyetemként tud folytatódni a munka Sopronban.

Forrás: NymE Iszak Noémi,
további információ kérhető: sajto@uni-sopron.hu

Kiegészítés:

 

A hosszú történet röviden: EFE - SE - NyME - NymE - SoE

Tehát figyelem, a február 1-től Soproni Egyetem helyes rövidítése: SoE, mert a SE betüszót a Semmelweis Egyetem már használja.

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.