FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-03-03

Erdei útépítés és műtrágyázás fahamuval Finnországban

Az ismeret átadása és a szabályozás változtatása ösztönzi a körbeforgó (újrafelhasználó) gazdaságot. A fahamu, mint az erdészeti útfelújítás és műtrágyázás aktív anyaga.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Finnországban az erdőipar és az energiaipar évente 300-600 ezer tonna fa- és tőzeg-hamut "termel", ami döntő többségének megvan a felhasználási területe, de még mindig jelentős mennyiséget hordanak belőle depóniákba.

Tapio által vizsgált hamu út Karstulaban, Közép Finnországban. Fotók: Tommi Tenhola, Tapio

"Nem szabad szemétbe küldenünk a hamut, hiszen annak számos kiváló tulajdonsága van, melyek segítenek a műtrágyázásban és az útépítésben.", mondja Samuli Joensuu, a Tapio nevű szervezet szakértője. A Tapio a tartamos erdőgazdálkodás számára megoldásokat kidolgozó szervezet.

Joensuu koordinálja a Hamu Projektet, mely során tesztelik a fa és tőzeg hamu útépítési és felújítási lehetőségét. A tapasztalatok szerint a hamu egyértelműen javítja az erdei utak teherbíró képességét, összehasonlítva azt a hagyományos zúzott kő alkalmazásával. A sóderes (kavicsos) utak esetén a port is megköti a hamu.

A vízminőségi vizsgálatok azt mutatták, hogy a hamu alkalmazása biztonságos a talaj és a felszíni vizek szempontjából is. Idén bekerül a hamu a hulladékok civil-mérnöki munkálatokban felhasználásával kapcsolatos rendeletbe. Így a környezeti engedély helyett a hamu használatához csak notifikációs eljárásra lesz szükség a jövőben.

Finnországban 120 ezer km kavicsos, könnyű építésű erdészeti út van, amit folyamatosan karban kell tartani. Az utak alapvetően fontosak az erdőipar fával ellátása számára és az erdő más ökoszisztéma szolgáltatásai igénybevételéhez, mint pl a rekreációhoz.

A Finn természeti Erőforrások Intézete (Luke) idén tavaszra megnyitja a Biomassza Atlaszát, melyben bárki megtalálhatja, 1 km-es négyzethálóban a bio-alapú alapanyagok elérhetőségét. A hamu "termelők" is megjelennek majd e rendszerben.

 

Finnországban és máshol sok fát használnak töltésekhez és zajgátló építményekhez. Ezekben akár több mint egy méter vastagon el lehet helyezni a hamut.

A hamu ugyanakkor jó műtrágya, legalább is a tőzegföldekhez. A Finn Erdészeti Központ szerint a hamu műtrágyázást nem eléggé alkalmazzák annak ellenére, hogy egy kezelésnek két-három évtizeden át kedvező hazása van az erdő növekedésére.

A Tapio szervezet koordinál egy projektet a hamu ásványi talajok műtrágyázásával kapcsolatban és eredményeit fel lehet majd használni a finn műtrágyázási rendelet és az EU műtrágyázási irányelve éppen folyamatban lévő megújítása során.

Szerző: Anna Kauppi
Forrás: Finn Erdészeti Szövetség
Fordtömör: MM

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.