FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-10-13

Ötből négy borsodi falu kap szociális tűzifát

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 358 települése közül 286 kapott szociálistüzelőanyag- (tűzifa-) támogatást - derül ki a Belügyminisztérium által a kormányportálon tegnap közzétett listából.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A borsodi települések összesen 677 millió forintot kaptak, ennyit osztott ki a kormány 201 szabolcsi település között is. Összesen 2255, ötezer főnél kevesebb lakosú önkormányzat 3,9 milliárd forintot kapott tűzifa vásárlására. A legtöbbet a jelentős munkanélküliséggel sújtott Hajdú-Bihar megyei Tiszacsege: 15,6 millió forintot. A 2255 településnek pedig átlagban 1,7 millió forint jut erre a célra. Borsod-Abaúj-Zemplén után Baranya megyében van a legtöbb szegény falu, 251 település részesül a támogatásban. A lista végén Csongrád és Komárom-Esztergom megye található 45, illetve 40 szociálisan rászoruló településsel.

 

Még így sem jut minden pályázó településnek annyi tűzifa, amennyit szerettek volna, hiszen hatmilliárd forintnyi igényt nyújtottak be, de csak 3,9 milliárd forint a belügyminisztériumi keret. - Nem csak az ötezer főnél kisebb településeken van tél - mondta lapunknak Tóth József, a Hajdú-Bihar megyei Polgár polgármestere. Az elbírálásnál előnyben részesítette a BM azokat a településeket, amelyek 25 köbméternél kevesebbet igényeltek, az ennél nagyobb igényeknél a lakosságszámot és a költségvetési lehetőségeket figyelembe véve arányosítottak, de minden pályázó kapott valamennyi pénzt. A hátrányos helyzetű térségek önkormányzatainak nem kell önrészt fizetniük, a többinek pedig köbméterenként ezer forint plusz áfa önrészt kell biztosítania.

 

Egy hete írtuk meg, hogy megint országos méretűvé vált a tűzifahiány, ahol pedig mégis kapható, ott jelentős drágulással találkozhat a lakosság. A KSH szeptemberi adatai alapján a háztartási energián belül a tűzifa ára egy hónap alatt 3,9 százalékkal, éves összevetésben 8,8 százalékkal nőtt. A hiányt elsősorban az okozza, hogy a tavaszig kitermelt tűzifa nyár közepére majdnem elfogyott. Az új kitermelés szeptember végén, október elején kezdődött. Sok helyen az erdészetek a meglévő készleteket zárolták szociális tűzifának, amit az önkormányzatok osztanak majd ki a rászorulóknak. Az állami erdészetek a közelmúltban emelték a tarifáikat, így a tüzépek is kénytelenek voltak emelni a kályhakész, illetve a méteres hasított tűzifa árát.

 

Az illegális fakitermelés ugyan visszaszorult, de azért még jelen van a piacon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közlése szerint egész évben, folyamatosan végzik a faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzését a kitermelés helyétől egészen a kandallóig.

 

A 2016-2017-es télre egyébként 2289 önkormányzat nyújtott be pályázatot, egy-egy település átlagosan 1,5 millió forint többlettámogatáshoz jutott. Mindez mintegy 180 ezer embernek jelentett segítséget. Korábban arról írtunk, a tömeges elszegényedés jele lehet, hogy a Belügyminisztériumnak egyre több szociális tűzifát kell kiosztania az önkormányzatoknak.

Forrás: mno

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.