FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-10-24

Erdészeti játszótér nyílt a Budakeszi Vadasparkban

A Budakeszi Vadasparkban október 20-án hiánypótló, tematikus erdészeti játszóparkot adtak át. A magyar erdészek több évszázados hagyománnyal rendelkező, sokszínű munkájával, az erdőgazdálkodás összetett feladataival és az erdészeti gépekkel ismerkedhetnek meg itt közelebbről kicsik és nagyok.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

      

 

A Budai Tájvédelmi Körzetben, csaknem 26 hektáros erdőterületen fekvő Budakeszi Vadaspark elsődleges célja, hogy természetes élőhelyükön mutassa be a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatvilágot, továbbá hogy interaktív és játékos módon hozza még közelebb főleg a legfiatalabbakhoz a természetet és a környezettudatos gondolkodást. A Budakeszi Vadaspark fejlesztési programjában éppen ezért kiemelkedő szerepet játszanak a játszva tanító, tematikus ismeretterjesztő szolgáltatások és programelemek. Az utóbbi időszak célirányos fejlesztései, az Interaktív Tanösvény, a Budakeszi Kalandpark Tanösvénye, a "Madárbarát kert" tanösvény és a Makk Kuckó játszótér után immár erdészeti játszótérrel is bővült a program- és szolgáltatáskínálat.

 

Az átadásra érkezetteket Mészáros Péter a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója köszöntötte. A fából készült játszóparkban a környezeti nevelés és ismeretterjesztés játékosan valósulhat meg.

 

 

 

 

 

 

Az ünnepélyes átadón dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. műszaki-igazgatási főmérnöke, Budakeszi Vadaspark Felügyelő Bizottság elnöke és Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója mondott köszöntő beszédet.

 

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia köszöntötte az esemény résztvevőit, és külön szeretettel a Szivárvány Óvodát. Felelevenítette az égig érő fa meséjét. E csodálatos játszótér abban is segít, hogy a gyerekek megtalálhassák leendő hivatásukat, hiszen lehet köztük, aki erdész lesz. Azt kívánta, hogy továbbra is sok fejlesztés legyen itt a Vadasparkban.

Csenger-Zalán Zsolt: gyönyörű helyen és gyönyörű időben öröm részt venni ezen az avatáson. Ez a játszótér tulajdonképpen iskola, mely megmutatja gyönyörű környezetünket, ezen belül az erdészek munkáját, munkaeszközeit.

Reinitz Gábor: A Parkerdő a Budakeszi vadasparkkal karöltve ismét olyasmit tudott létrehozni, aminek komoly hírértéke van. Ez a játszótér vagy akár iskola olyan különleges dolog, ami követendő példa. Az erdészeknek fontos, hogy megmutassák: munkájuk nem csak a favágás, hanem sokkal összetettebb feladat. Vigyázni kell az erdő sokszínűségére, az ott lévő élőlényekre, fákra, ugyanakkor az erdő tiszta levegőt, tiszta vizet és szép környezetet ad. Az erdésznek rendkívül komplex és szép munkája van. E játszótér ezt mutatja be a gyerekeknek. Az erdészek munkájáról, annak megítéléséről több felmérés készült. Akik nem ismerik, nem is nagyon látogatják az erdőt. Az erdészek munkájának nagyközönséggel megismertetésében fontos lépés ez a játszótér. Megköszönte a Magyar Fejlesztési Bank finanszírozási segítségét, valamint a Vadaspark és a tervezők munkáját.

Szabó Péter: Ezzel a legújabb játszótérrel a Budakeszi Vadaspark nemcsak az állatokat, hanem az erdőt mint élőhelyet és összetett ökoszisztémát is bemutatja az látogatóknak. A hazai erdők jólétének és gyarapodásának szerves és elengedhetetlen részét képezi az erdőgazdálkodás, és azon belül is a magyar erdészek munkája. Fontos, hogy a vadasparkban megforduló gyermekek lássák a fától az erdőt, és felelősségteljes, az erdőket, a fákat, az állatokat és a természet egészét óvó felnőtté cseperedjenek. A fenntarthatóság szellemiségét szem előtt tartva a legújabb játszótér fából épült. Ez újabb lépés a környezeti nevelés és ismeretterjesztés játékos megvalósításának ösvényén, ami az alapítás óta a Budakeszi Vadaspark egyik legfontosabb célkitűzése. Megköszönte a Magyar Fejlesztési Bank támogatását, Takács Edvárd tervezői munkáját és az Ilona Malom Műhely kivitelezői munkáját az erdészeti játszótér létrehozásában. Megköszönte a Pilisi Parkerdőgazdaság Zrt-nek, hogy itt teret kaptak, hiszen ez az első lépése a Budakeszi Vadaspark bővítésének, hogy az itt, a játszótér körüli teret élettel, látnivalókkal és állatokkal töltsék be.

 

 

A beszédek és a szalag-átvágás után a gyerekek pillanatok alatt elfoglalták, használatba vették az új játszóteret.

 

 

Az erdészeti játszótér központi eleme egy erdészlak, amiben informatív táblák találhatók az erdő életéről és az erdőgazdálkodás kiemelkedő fontosságáról. Onnan egy facsúszdán keresztül, elegánsan lecsusszanva távozhatunk, ezen kívül farönkökből készült libikókán egyensúlyozhatunk, fűrész-rodeózhatunk, ezen túl egy fából készült óriástraktor is várja a látogatókat. A gyerekek így megismerhetik, megélhetik és ki is próbálhatják, hogy milyen érzés tevékenyen részt venni a magyar erdővagyon ápolásában, illetve abban az évtizedeket, olykor évszázadokat felölelő, fenntartható örökerdő-gazdálkodási folyamatban, amit a vadasparkot alapító és az erdőterületet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. végez.

 

Az alapítás óta szem előtt tartott célkitűzés semmit sem változott, a Budakeszi Vadaspark azonban az elmúlt évek során mégis gyökeres átalakuláson ment keresztül. Az év ökoturisztikai létesítményei között is díjazták, miközben mára, szolgáltatásait és infrastruktúráját tekintve is korszerű, vonzó, sokféle programjával széles közönségigényt kiszolgáló, családi kikapcsolódási centrummá nőtte ki magát, amely törekvésnek immáron az új erdészeti játszótér is szerves részét képezi.

 

Idén a vadalma az Év Fája. A Vadaspark pedig eldöntötte, hogy idén és a továbbiakban oktató-nevelő munkája részeként minden évben létrehoznak egy speciális padot, mely egyben ismertető tábla is az év fája bemutatására. Sőt e mellé el is ültetik e fa egy példányát, amit most a játszótér mellett, a dínópark felé vezető út mentén meg is tettek.

 

 

 

Az alábbi képkapcsolóval az esemény 29 fotója tekinthető meg:

 

Végül a Hazai Erdész riportja Sabó Péter igazgatóval:

 

Forrás: Parkerdő Zrt.
Kiegészítette, szerkesztés és fotó: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.